• monumentul a fost finalizat ieri, când statuia de bronz masiv a fost amplasată pe soclu • planul iniţial presupunea ca statuia să fie gata în 2018, anul Centenarului, însă, ca de obicei, lucrările s-au finalizat cu întârziere • monumentul îl înfăţişează pe domnitorul Vlaicu Vodă, cel căruia Brăila îi datorează prima atestare documentară din istorie
Statuia domnitorului Vlaicu Vodă, cel căruia Brăila îi datorează prima atestare documentară din istorie, a fost pusă pe poziţie, în sfârşit, pe soclul amenajat în Bariera Călăraşilor. Evenimentul s-a produs, ieri, după câţiva ani buni de când s-a dat startul acestei operaţiuni. Mai exact, proiectul a fost inţiat în urmă cu patru ani de fostul consilier local municipal Ionel Alexandru care, după cum se ştie, activează ca profesor de istorie în viaţa de zi cu zi.
Domnitorul Vlaicu - Vladislav Vodă este considerat ctitorul Brăilei, deoarece a semnat şi parafat primul document oficial în care apare numele oraşului nostru. Este vorba despre un tratat comercial încheiat cu negustorii braşoveni, cărora li s-a acordat scutire de vamă pentru mărfurile cu care treceau prin Brăila. “Per viam Braylam” se menţionează în documentul datat 20 ianuarie 1368 şi considerat în prezent certificatul de naştere al Brăilei.
În 2015, profesorul de istorie Ionel Alexandru, pe atunci consilier municipal, a început demersurile pentru realizarea unei statui a lui Vlaicu Vodă. Aceasta ar fi trebuit să fie gata în anul 2018, la împlinirea a 650 de ani de la prima atestare documentară, însă planurile iniţiale nu s-au concretizat. Ionel Alexandru a insistat mai bine de un an pe lângă colegii săi consilieri pentru adoptarea proiectului referitor la realizarea monumentului şi la stabilirea locului unde va fi amplasat. În 2016, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, visul acestuia s-a împlinit, după ce şi alţi consilieri din legislatura trecută s-au alăturat ideii privind amplasarea statuii lui Vlaicu Vodă în inelul spaţiului verde din mijlocul intersecţiei Barierei Călăraşilor.
După alegerile locale din vara anului 2016, Ionel Alexandru şi-a pierdut calitatea de consilier municipal, însă a făcut tot posibilul ca proiectul său de suflet să nu rămână uitat prin vreun sertar al Primăriei. Acesta s-a interesat periodic de stadiul implementării, iar aceste insistenţe, dar şi faptul că noul primar, Marian Dragomir, a considerat proiectul ca fiind unul viabil, au făcut ca lucrurile să fie puse în mişcare. Iniţial, bugetul alocat a fost de 100.000 lei, însă ulterior acesta a fost suplimentat, ajungând la peste 200.000 lei.
Greutăţi la realizarea postamentului
Reamintim că, după organizarea unei licitaţii, contractul de realizare a statuii a fost “prins” de sculptorul Giulian Octav Dumitriu, care s-a angajat să facă lucrarea contra sumei de 159.390 lei, fără TVA. Statuia, din bronz masiv, înaltă de 2,5 metri, a fost gata în toamna anului 2018, fiind depozitată într-o hală a societăţii “Braicar”. Aceasta îl înfăţişează pe domnitorul Vlaicu Vodă, stând în picioare, cu o impunătoare coroană pe cap, ţinând în mâna dreaptă documentul de atestare a Brăilei, în timp ce mâna stângă se sprijină pe un paloş masiv ce face trimitere la crucea creştină. Primăria ar fi vrut ca statuia să fie pusă pe poziţie până în luna decembrie a anului trecut, pentru a se marca astfel cei 650 de ani de atestare documentară a oraşului. Nu a fost posibil, însă, deoarece s-a găsit cu foarte mare greutate o firmă care să realizeze postamentul statuii.
Într-un final, lucrarea în valoare de circa 40.000 lei a fost atribuită firmei “Cic Cons” Brăila, care şi-a luat angajamentul de a face soclul în maximum 30 de zile, din momentul deschiderii şantierului. Săpăturile au început pe 15 martie, astfel că postamentul, care are la bază 1,5 m x 1,5 m şi o înălţime de 3 m, ar fi trebuit să fie gata la jumătatea lunii aprilie. Aşa cum se întâmplă de obicei cu mai toate proiectele executate pe bani publici, postamentul a fost finalizat mult mai târziu, statuia putând fi pusă pe poziţie abia ieri, pe 11 iunie. Explicaţia oferită de conducerea Primăriei a fost că au existat greutăţi la procurarea marmurei cu care a fost placat soclul. De asemenea, a trebuit să se schimbe poziţia iniţială, deoarece sub locul destinat pentru amplasarea monumentului se aflau reţele de utilităţi a căror existenţă nu a fost luată în calcul de la bun început.
Conducerea Primăriei ne-a comunicat faptul că nu va exista o ceremonie oficială pentru dezvelirea statuii, aceasta putând fi văzută, începând de ieri, de toţi cei care trec prin zona Barierei Călăraşilor, atât şoferi cât şi pietoni. Pe soclul statuii ar trebui să se monteze şi un înscris cu semnificaţia sa, însă acesta nu prea va fi accesibil publicului larg, deoarece monumentul se află în mijlocul unui spaţiu verde, fără alei de acces.