Statuia din Bariera Călăraşilor a fost, în sfârşit, finalizată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statuia din Bariera Călăraşilor a fost, în sfârşit, finalizată

• ieri, după două luni de când a fost pusă pe poziţie, s-au montat şi plăcile de bronz care oferă informaţii despre personajul pe care îl reprezintă monumentul şi despre legătura acestuia cu Brăila

 

După două luni de când a fost pus pe poziţie, în Bariera Călăraşilor, se poate spune că monumentul dedicat domnitorului Vlaicu Vodă este complet. Abia ieri, 6 august, au fost montate pe soclu înscrisurile care identifică această statuie în ochii privitorilor. Mai exact, pe o latură apare numele domnitorului şi anii de domnie, iar pe altă latură a fost postată o copie a documentului prin care acesta a atestat pentru prima dată, pe 20 ianuarie 1368, existenţa Brăilei. Este vorba despre un tratat comercial încheiat cu negustorii braşoveni, cărora li s-a acordat scutire de vamă pentru mărfurile cu care treceau prin Brăila. La ora actuală, documentul original, în limba latină, este ţinut în Muzeul Braşovului, iar la Muzeul Brăilei se află o copie. Textul postat pe soclul din Bariera Călăraşilor este o traducere a profesorului de istorie brăilean Ionel Alexandru, cel care a avut, de altfel, iniţiativa realizării acestui monument.

Tot pe o latură a soclului a mai fost postat un citat din opera marelui istoric Nicolae Iorga, care spunea că “Brăila nu este fiica Ţării Româneşti ci maica acesteia”.

Aceste plăci informative au fost montate cu întârziere din cauza unei sincope în colaborarea Primăriei cu firma care a câştigat licitaţia de construire a soclului. Astfel, după cum ne-a informat profesorul Ionel Alexandru, constructorul în cauză ar fi vrut să facă plăcile dintr-un material plastic, aspect ce nu a fost acceptat. “Voia să facă din plastic, însă am refuzat categoric, solicitând să se folosească bronz, aşa cum este normal pentru un astfel de monument”, ne-a declarat profesorul Alexandru. Plăcile cu înscrisuri erau incluse în preţul de circa 40.000 lei cu care firma brăileană “Cic Cons” a câştigat licitaţia pentru construirea postamentului.

Reamintim că statuia propriu-zisă, din bronz masiv, care îl reprezintă pe domnitorul Vlaicu Vodă, a fost realizată de sculptorul Giulian Octav Dumitriu, contra sumei de 159.390 lei, fără TVA. Statuia are 2,5 metri înălţime, iar felul cum a fost proporţionată a stârnit destul de multe comentarii, în luna iunie, atunci când a fost pusă pe poziţie. Mulţi brăileni au ironizat faptul că domnitorul ar fi fost reprezentat cu un trup prea mic pentru un cap atât de mare, însă reprezentanţii Primăriei au dat asigurări că sculptorul s-a inspirat după picturile vremii şi că aceasta ar fi fost statura reală a domnitorului. Profesorul Ionel Alexandru este de părere că impresia de cap prea mare este dată şi de dimensiunile coroanei purtate de domnitor. “Şi coroana respectă dimensiunile celei reale, care a fost purtată şi de urmaşii lui Vlaicu Vodă, inclusiv de nepotul acestuia, Mircea cel Bătrân”, ne-a spus profesorul de istorie brăilean. Acesta precizează totuşi că, pentru a se încadra mai bine în rondoul Barierei Călăraşilor, care are un diametru de 123 de metri, statuia ar fi trebuit să aibă în jur de 4,5 metri. În schimb, ea a fost făcută cu înălţimea de 2,5 metri, deoarece responsabilii din cadrul Primăriei nu ar fi fost de acord cu o dimensiune mai mare.

Oricum, din cauza birocraţiei au trecut mai bine de trei ani până când monumentul a fost gata. “S-au adunat două bibliorafturi cu 4 - 500 de pagini, pentru obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare”, ne-a mai spus profesorul Alexandru

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro