Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Statie de gaz metan construita intre tobogane, la Ianca

Ianca, unul din cele patru orase ale judetului, al doilea ca marime dupa municipiul Braila, este de citiva ani buni scena unor dispute politice, ce par interminabile. Iar mediul este propice intretinerii acestei atmosfere, in legislatura trecuta, cind tot judetul era rosu, Ianca a avut primar PD, Traian Cismas, acum cind culoarea predominanta este portocaliul, Ianca are primar PSD, George Fanel Chirita. E normal deci ca tensiunile din interiorul aparatului administrativ (unde ambele partide au un cuvint greu de spus), sa izbucneasca periodic, iar orice initiativa, indiferent de la cine pleaca, sa fie minutios analizata si combatuta de adversari. Mai mult, ca si cum nu ar fi fost suficient razboiul istoric al filialelor locale PD-PSD, pe scena politica a orasului s-a nascut, recent, si o filiala a Partidului Noua Generatie, destul de activa, s-ar putea aprecia, dupa numarul de sesizari depuse la primarie si luarile de pozitie din sedintele Consiliului Local (CL).
Concluzia, la Ianca, inregimentat sau nu, e greu sa nu faci politica. Si, desi din afara, aceasta situatie ar parea suparatoare, cetatenii sint multumiti, atunci cind au ceva de spus, sigur gasesc pe cineva care sa ii asculte, de la putere sau din opozitie. Iar cind nici PSD nici PD nu se implica, intervine PNG.
Un exemplu elocvent in acest sens este constructia unei Statii de Reducere si Reglare a Presiunii si de Masurare a Debitelor de Gaze Naturale (SRM), in curtea interioara a unui grup de blocuri, D-urile cum le identifica localnicii. In urma cu un an, Primaria Ianca a atribuit in folosinta gratuita societatii "Distrigaz Sud" doua terenuri din domeniul public al orasului, in suprafata de 77 mp, respectiv 2,5 mp, in scopul construirii Statiilor de Reglare de Sector, aferente conductei de gaze naturale de medie presiune pentru alimentarea orasului Ianca. Pentru ca terenul atribuit era incadrat in domeniul public, autoritatile locale nu au cerut si acordul locatarilor din zona, care, fara nici o instiintare sau o discutie prealabila, s-au trezit peste noapte cu utilajele sub balcoane. Au incercat sa ceara lamuriri primarului, demersuri care, au spus ei, nu au avut rezultatul dorit. Primarul s-a aratat extrem de zgircit in informatii, ceea ce i-a indignat, dar si nelinistit. Pentru ca la autoritatile locale nu au gasit intelegere, dupa mai multe discutii "de bloc", locatarii au decis sa intervina si politic, iar primii care au reactionat au fost liderii PNG.

"O centrala de apartament este mai periculoasa decit aceasta SRM"

Saptamina trecuta, in numele unui grup de cetateni, locatari ai blocurilor D1, D5 si D4, conducerea Filialei Ianca a PNG a depus la redactia noastra o sesizare. Prin intermediul ei liderii PNG Ianca acuza conducerea primariei de nepasare si inconstienta, dar si de o lipsa acuta de transparenta in relatia cu cetatenii. "Nu i-a consultat, nu i-a informat macar. In plus, dupa inceperea lucrarilor, cind locatarii i-au cerut lamuriri primarului, acesta s-a rezumat doar la comentarii de genul "o centrala de apartament este mai periculoasa decit aceasta SRM". Primarul le-a spus ca spatiul apartine domeniului public al CL si nu este nevoie de consultarea cetatenilor, iar despre pericol nici nu incape discutia, exista aprobari ale specialistilor, toata documentatia este OK. De aceea si consilierii locali si-au dat aprobarea, asa ca lumea sa stea linistita. Nu este normal, credem noi, sa le amplaseze bomba sub balcon si nici macar sa nu ii avertizeze", considera Mircea Mircescu, liderul PNG Ianca.

"Nu e normal sa amplasezi o bomba si sa nu dai niste explicatii"

La fata locului, citiva locatari ne-au reconfirmat nemultumirea lor fata de decizia CL de a amplasa aceasta statie exact in spatiul dintre blocuri, amenajat initial ca loc de joaca pentru copii.
"Nu stim exact ce se construieste, nimeni nu ne-a spus, nimeni nu ne-a intrebat. Stim doar ca se va construi o statie de "nu stim ce" a Distrigaz. Nu e normal sa amplasezi o bomba si sa nu dai niste explicatii, nici macar nu stim cit e de periculos. Ca sa nu mai spunem ca de cind au inceput lucrarile ne lasa fara telefon, fara apa, nu e normal asa", a spus indignat Paul Buleandra, locatar.
"S-au dus vecinii nostri, le-au spus ca sint copii multi aici, nu e normal sa le iei locul de joaca si asa nu prea amenajat. Primarul a spus ca nu are ce face, daca toti consilierii au aprobat. Nu doare pe nimeni de noi, de copiii nostri, ce ii pasa unui consilier care locuieste la Oprisenesti sau Perisoru ca eu am bomba sub balcon, iar copilul meu nu e in siguranta" a adaugat si Marian Bajan.
Oamenii ne-au mai spus si ca, in ultimii ani au depus mai multe cereri prin care au solicitat ca primaria sa ingradeasca acel spatiu si sa modernizeze locul de joaca, dar de fiecare data li s-a spus ca nu sint bani. Si posesorii de autoturisme din zona au o problema, in imediata apropiere a statiei sint garaje. "Ce se va intimpla cu ele? Va mai permite Distrigaz utilizarea lor?", intreaba proprietarii garajelor.
Totodata, cetatenii s-au declarat uimiti ca intr-un oras nu foarte aglomerat (cu doar 37 de blocuri) nu s-a putut identifica un alt amplasament, astfel incit sa fie evitate teama si senzatia de disconfort care domnesc in comunitate, pentru ca, spun ei, oricite asigurari ar primi din partea specialistilor, o statie de gaze implica un anumit grad de risc, pe care ei nu vor sa si-l asume. Ei au mai precizat si ca, daca ar fi fost consultati la timp, ar fi votat categoric imporiva amplasarii SRM-ului in acel loc.

"Nu prezinta nici un pericol pentru locatarii blocurilor"

"Este o lucrare a Distrigaz, au toate avizele si aprobarile in regula. Este o statie de reglare a presiunii care va deservi orasul Ianca si localitatile componente. Nu prezinta nici un pericol pentru locatarii blocurilor. Dupa cum ni s-a explicat, o centrala termica de apartament este mai periculoasa decit aceasta statie. Este o constructie usoara, va fi imprejmuita. Locatia a fost aleasa de specialistii Distrigaz care au efectuat mai intii un studiu si apoi au luat decizia. Au lucrat la documentatii mai mult de 1 an. Au propus CL, iar consilierii au votat in unanimitate", a precizat Fanel Chirita, primarul orasului.

"Distanta reala fata de blocuri este mai mare de 12 m",

Ca nu exista pericol, da asigurari si conducerea "Distrigaz", care confirma si ca, inclusiv in municipiul Braila exista asemenea constructii, trei la numar.
"Statia de reglare masurare ce urmeaza a se executa la Ianca va avea presiunea de intrare intre 2 si 6 bari si va fi amplasata pe un teren din domeniul public, atribuit in folosinta gratuita societatii noastre prin HCL nr 13/24.02.2005.
Pentru executia lucrarilor, Distrigaz a obtinut Autorizatia de Construire nr 75/05.08.2005, emisa de Primaria Ianca. Din punct de vedere tehnic, amplasarea Statiei a fost facuta cu respectarea prevederilor NT-DPE-01/2004, art 7.16, respectiv pastrarea unei distante de siguranta intre cladirile civile si statie de minim 12 m.
In planul de situatie este prezentata atit suprafata de teren concesionata, cit si suprafata de teren efectiv ocupata de statie, respectiv 7,6 m x 2,9 m, de unde rezulta ca distanta reala fata de blocuri este mai mare de 12 m", a precizat Viviana Zimbilschi,
sef Serviciu Comunicare, al "Distrigaz Sud" Bucuresti.
In ceea ce priveste garajele mentionate, reprezentanta "Distrigaz" sustine ca din discutiile purtate cu reprezentantii Consiliului Local, nu vor fi probleme, contractele de concesionare incheiate de Biroul Urbanism cu proprietarii sint provizorii si vor fi reziliate la incheierea lucrarilor.
Conform informatiilor oferite de societatea de gaze, asemenea statii, amplasate in cartiere de blocuri, exista si in municipiul Braila, astfel: SRS B Galati, SRS Ansamblul de Locuinte Soseaua Buzaului si SRS Piata Halelor.
Oricite asigurari ar primi din partea autoritatilor, insa, locatarii nu se simt deloc in siguranta si se gindesc cu groaza ca vor fi nevoiti sa traiasca cu "bomba sub balcon".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii