Mergi la conţinutul principal

Statia de epurare - un proiect fantoma de 27,5 milioane de euro

Constructia unei statii de epurare la standarde moderne, pentru municipiul Braila, are sanse minime sa inceapa pe parcursul acestui an. Primarul Constantin Cibu ne-a declarat, ieri, ca in prezent se lucreaza la documentatia premergatoare organizarii unei licitatii pentru acest proiect. Licitatia in sine nu va avea loc mai devreme de luna octombrie, ne-a mai spus primarul. In consecinta, daca stabilirea constructorului se va face la inceputul sezonului rece, e putin probabil ca lucrarile sa poata demara pina in primavara anului viitor.
Reamintim ca pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene, ce nu concepe existenta unui oras de talia Brailei fara o statie performanta de epurare a apelor uzate, Primaria a reusit sa atraga o finantare externa nerambursabila de 20,7 milioane de euro. La aceasta se adauga o contributie din partea Consiliului Local Municipal, de 6,8 milioane euro, care a ridicat la 27,5 milioane de euro, suma ce s-ar fi putut investi pentru un astfel de proiect. Asta se intimpla acum trei ani. La vremea respectiva, a fost organizata o licitatie pentru gasirea unui constructor, la care au participat firma italiana "Termomecanica" (TME), firma germana "Passavant" si consortiul "Aquater"-"Athena" Grecia. Cea mai buna oferta a fost considerata cea a italienilor de la TME, care s-au laudat ca pot face lucrarea contra sumei de 19,48 milioane de euro. Desi expertii guvernamentali romani au atras atentia ca solutia tehnica prezentata de italieni nu se poate implementa la un pret atit de redus, oficialii europeni - care au avut licitatia pe mina, fiindca finantarea proiectului era acoperita in proportie de 75% de UE - au dat contractul firmei TME. Timpul a dovedit foarte rapid ca a fost o alegere proasta: singurul lucru care s-a facut dupa acea licitatie a fost montarea unui panou, la iesirea din Braila, spre Galati, pe care scrie ca proiectul finantat prin ISPA, denumit "Statie de epurare ape uzate in Braila" are termen de finalizare luna noiembrie 2008. Cum, pina in iunie 2007, constructorul nu a sapat nici o lopata de pamint din fundatia statiei de epurare, contractul cu firma italiana TME a fost reziliat, iar acum trebuie ca operatiunea de desemnare a unui constructor sa o ia de la inceput. Cu mentiunea ca termenul limita de finalizare a proiectului a fost prelungit pina in 2010!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu