* purtarea măștii devine obligatorie iar accesul în magazine sau instituții publice se va face doar dacă temperatura corporală nu depășește 37,3 grade C * restaurantele și terasele rămân închise * putem circula în afara localităților chiar și pentru activități sportiv-recreative în aer liber, însă cu participarea a cel mult 3 persoane și pe baza unei declarații pe propria răspundere * prefectul Județului Brăila, Cătălin Boboc, a susținut, astăzi (15 mai), o conferință de presă în care a prezentat, la rândul său, noile reguli, rugând brăilenii să fie responsabili
Începând de vineri, 15 mai, România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă. Măsurile s-au mai relaxat și putem circula liberi în interiorul localităților, însă în continuare trebuie să respectăm o serie de restricții pentru a preveni îmbolnăvirile cu noul coronavirus, cum ar fi purtarea măștii de protecție în spații închise.
Conform măsurilor adoptate joi-noapte de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în unitățile comerciale și instituțiile publice nu este permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade C.
Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare pot fi preparate în aceste localuri și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.
Este permisă deplasarea persoanelor în afara locuinței în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
Se deschid cabinetele stomatologice și medicale pentru cazurile care nu reprezintă urgențe.
Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență.
Cei care sosesc în țară din străinătate vor intra în izolare la domiciliu. Cei care vor să își protejeze familia pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. Pot fi carantinate clădiri, zone sau localități. De asemenea, rămân în carantină acele localități unde nu a fost ridicată măsura.
Parcurile se vor deschide, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.
Se reiau slujbele religioase, dar acestea se vor desfășura în curțile bisericilor.
În ce condiții putem călători în afara localității?
Chiar dacă în oraș putem circula fără să mai completăm declarația pe propria răspundere, rămâne în vigoare interdicția deplasării în afara localităților. Există însă și excepții, după cum urmează: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuință și locul de de desfășurare a activității profesionale; deplasarea în scop umanitar sau voluntariat; pentru activități agricole; pentru comercializare de produse alimentare; pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente; pentru a merge la centre de tratament; pentru a acorda asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități; decesul unui membru de familie; deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială; deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Persoanele care vor să plece doar pentru a se relaxa au posibilitatea de a face acest lucru. Este vorba despre deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane,
Pentru toate motivele enumerate mai sus trebuie să avem la noi o nouă declarație pe propria răspindere.
Autoritățile au anunțat că noile măsuri vor fi evaluate după două săptămâni. De asemenea, se recomandă să respectăm în continuare regulile de igienă și de distanțare fizică.
Prefectul îi roagă pe brăileni să fie responsabili
Prefectul Cătălin Boboc a susținut, astăzi (15 mai) o conferință de presă în cadrul căreia a dorit să precizeze noile reguli în condițiile stării de alertă, dar și să îi roage pe brăileni să fie responsabili în continuare. Pe scurt, acesta a încercat să răspundă mai multor întrebări primite din partea cetățenilor privind diferite aspecte ale vieții sociale. Astfel, acesta a subliniat în primul rând importanța purtării măștilor de protecție în spațiile închise. A adăugat că se pot redeschide toate spațiile comerciale care au până în 15.000 mp, precizând că în această categorie intră și Piața Mare și Piața Concordia. Chiar și așa, acesta a insistat pe ideea că purtarea măștii va fi obligatorie, că cei din magazine/piețe trebuie să asigure un triaj al oamenilor și să evite cu orice preț aglomerația. Despre parcuri, Boboc a afirmat că acestea nu au fost închise nici până acum prin vreun act normativ, însă era de la sine înțeles că limitarea deplasărilor a condus automat la imposibilitatea cetățenilor de a merge pe distanțe lungi până în parcuri. Prefectul a dorit să atragă atenția că acum nu mai există această limitare a deplasărilor, deci orice brăilean se va putea duce până în parcuri, însă nu și în locurile de joacă pentru copii. Boboc a mai amintit de faptul că se vor redeschide cabinetele medicale, ambulatoriile, cabinetele stomatologice, însă a afirmat că și aici se va realiza un triaj, astfel că nu se va acorda consultație decât în baza unei programări.
Cât despre riscul mai mare de îmbolnăvire din mijloacele de transport, Cătălin Boboc a anunțat că Prefectura va urmări cu atenție condițiile în care circulă autobuzele și tramvaiele, însă a făcut apel și la cetățeni să se protejeze și să nu urce dacă observă că acestea sunt aglomerate. Sursa citată a mai adăugat că s-a dat liber la deplasări în localitate, însă se poate circula destul de lejer și în afara acesteia, prin completarea declarației pe proprie răspundere, care, în opinia sa, oferă o paletă largă de opțiuni. Boboc a precizat că se va putea circula pe rutele Brăila - Vărsătura, Brăila - Cazasu fără probleme.
Prefectul a mai adăugat că hotelurile nu au fost închise niciodată și că se ia în calcul acum și redeschiderea teraselor. Însă acest lucru va mai dura, deoarece toate măsurile privind relaxarea se vor face gradual.
Poate cel mai important anunț al prefectului a vizat modul în care va fi gestionată situația de la Spitalul Județean de Urgență în ceea ce îi privește pe pacienții cu alte afecțiuni decât coronavirus. Boboc a afirmat că a avut discuții cu medicii din spital care i-au transmis că odată cu redeschiderea ambulatoriului, Corpul A va deveni neîncăpător, astfel că se încearcă găsirea unei posibile soluții. Boboc a precizat că a cerut un punct de vedere de la conducerea SJU Brăila și încă mai așteaptă câteva lămuriri, dar și că a informat Ministrul Sănătății despre această problemă la care încearcă să îi găsească rezolvarea. Prefectul a precizat că o asemenea mutare nu se va face imediat, în niciun caz, ci prin măsuri graduale, poate chiar după 7 - 10 zile, timp în care se vor analiza efectele relaxării. Cu alte cuvinte, dacă va exista o creștere a cazurilor de COVID-19 în următoarea perioadă sau nu.