Brăila a pierdut, la Curtea de apel Galaţi, procesul intentat autorităţilor gălăţene, privind dreptul de a emite autorizaţii de construcţie pentru cartierul ANL "Dimitrie Cantemir". Mai precis, instanţa gălăţeană a decis că autorizaţiile emise de Primăria municipiului Galaţi în perioada 2003 - 2006, pentru ANL-urile din cartierul "Dimitrie Cantemir", sunt perfect legale, deşi legea spune altceva. Sentinţa favorabilă Galaţiului nu îl mulţumeşte însă deloc pe preşedintele CJ Brăila, a cărui competenţă, prin lege, este de a emite autorizaţii pentru acea zonă. Aşa cum ne-a explicat printr-o adresă oficială, CJ Brăila nu va lăsa lucrurile aşa, având intenţia de a găsi alte modalitaţi legale de anulare a autorizaţiilor cu pricina.
Războiul juridic de 4 ani - pierdut de Brăila
Războiul juridic dintre cele două administraţii a început în 2007, când Prefectura Brăila a dat în judecată Primăria Galaţi, pe motiv că aceasta emisese 20 de autorizaţii de construcţie în zona cartierului "Dimitrie Cantemir", deşi, conform legii, solicitările pentru autorizaţii trebuia depuse la CJ Brăila, singura instituţie autorizată, prin lege, să emită acest tip de documente pentru zona respectivă. În proces a intervenit şi CJ Brăila, prin preşedintele Gheorghe Bunea Stancu. La momentul respectiv, adică în 2007, Tribunalul Brăila, secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, a anulat autorizaţiile de construcţie emise de primarul municipiului Galaţi, spre bucuria autorităţilor brăilene. De altfel, "triumful" a fost anunţat de preşedintele CJ chiar în plenul consiliului, cu precizarea că va solicita strămutarea procesului, deoarece se aştepta ca gălăţenii să facă recurs la Galaţi, lucru pe care, însă, nu l-a mai făcut. Tot atunci, Stancu declara că toate lucrările din cartierul "Dimitrie Cantemir" vor fi suspendate şi că se gândeşte să îl reclame penal pe primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, pentru abuz în serviciu, întrucât a autorizat realizarea unor construcţii ilegale.
Timp de 4 ani, între cele două administraţii s-a dus un război mai mult sau mai puţin făţiş, cu declaraţii virulente de ambele părţi. Perioadele de război au fost întrerupte din când în când de încercări timide de reconciliere. De altfel, în perioada 18 martie 2010 - 12 mai 2011, judecătorii gălăţeni au suspendat procesul pentru a permite soluţionarea conflictului pe cale amiabilă, însă, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, dosarul a fost repus pe rol. Astfel, la sfârşitul lunii trecute, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul formulat de primarul Galaţiului şi, rejudecând cauza, a respins cererea formulată de CJ Brăila - de anulare a autorizaţiilor - ca fiind fără obiect.
Sfidare după sfidare din partea autorităţilor gălăţene
Emiterea autorizaţiilor de construcţie nu a fost însă singura sfidare a autorităţilor gălăţene la adresa celor brăilene. La începutul acestui an, Primăria Galaţi i-a chemat pe cei care locuiesc cu chirie în cartierul "Dimitrie Cantemir" să îşi scoată cărţi de identitate. Asta după ce, încă din 2003 se pare, CLM Galaţi a emis o Hotărâre de Consiliu prin care a dat denumiri străzilor din cartierul "Dimitrie Cantemir", pentru a putea scoate la licitaţie lucrările din zonă. Precizăm că ambele acţiuni erau însă prerogative ale Primăriei brăilene Vădeni, pe raza administrativ - teritorială a căreia se află cartierul cu pricina. Însă Primăria Vădeni a fost ignorată aşa cum a fost ignorat şi CJ Brăila când a fost vorba de autorizaţii de construcţie. Asta deşi, în 2007, Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat clar că singura autoritate care poate emite acte civile pentru zona respectivă este Primăria Vădeni.
De altfel, într-un material realizat în luna ianuarie a acestui an, reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei au semnalat toate aceste lucruri, înaintând şi ipoteza că, de vreme ce interesul financiar pentru zonă nu se justifică, suprafaţa în cauză nefiind nici consumatoare, dar nici aducătoare de resurse financiare, atunci miza este de o cu totul altă natură. Mai precis, în contextul în care terenul pe care e construit cartierul este în domeniul public al statului, deci scutit de plata taxelor şi impozitelor, iar locuinţele respective, fiind sociale, se supun unui regim similar, atunci interesul pe care el îl emană este unul pur electoral. Cu alte cuvinte, pare logic ca, după ce a investit o grămadă de bani pentru a construi apartamente pentru peste 700 de familii, Primăriei Galaţi să nu îi convină eliberarea cărţilor de identitate de către Primăria Vădeni, pentru că asta ar însemna să dea cu piciorul la cel puţin 1.400 de voturi.
Soluţia Curţii de Apel Galaţi este emisă cu încălcarea legii
Care este poziţia CJ Brăila faţă de această situaţie? Clar, autorităţilor brăilene nu le convine şi vor căuta noi metode pentru a-şi face dreptate. "Consiliul Judeţean Brăila îşi exercită în continuare competenţele cu privire la eliberarea autorizaţiilor de construcţii pe suprafeţele de teren aflate pe teritoriul judeţului Brăila, administrate de Consiliul Local Galaţi în baza HGR nr. 512/2002, iar Primăria municipiului Galaţi este obligată să depună documentaţia în vederea obţinerii certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţii la CJ Brăila. Soluţia Curţii de Apel Galaţi este emisă cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute de art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, competenţa pentru emiterea autorizaţiilor de construcţii pe terenul în discuţie fiind un atribut al preşedintelui CJ Brăila. Prin emiterea autorizaţiilor de construcţie precum şi a tuturor actelor administrative pentru acest amplasament de către primarul municipiului Galaţi sau de alte autorităţi publice ale municipiului Galaţi, s-a încălcat competenţa materială şi teritorială a autorităţii publice din judeţul Brăila", este poziţia oficială a CJ Brăila, făcută publică printr-o adresă remisă redacţiei "Obiectiv". Totodată, CJ Brăila a mai informat că, după ce va primi comunicarea oficială a deciziei Curţii de Apel Galaţi, va analiza condiţiile de promovare a căilor de atac. "CJ Brăila va proteja interesul public al judeţului Brăila, exercitând competenţele prevăzute de Legea 213/2008 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală", se mai arată în documentul oficial.
Menţionăm că în cursul zilei de ieri nu am putut obţine un răspuns oficial de la municipalitatea gălăţeană, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco neputând fi contactat telefonic. Vom reveni.