Preşedintele revocat din funcţie al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi fostul vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, Florin Mija, ar putea scăpa foarte curând de restricţiile impuse de măsura controlului judiciar. Asta deoarece Curtea Constituţională a decis, joi, că măsura preventivă a controlului judiciar al inculpatului este neconstituţională, deoarece nu are o durată limitată de timp. Judecătorii constituţionali spun că, fiind pe termen nelimitat, măsura "încalcă art. 53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi neconstituţionale".
Decizia Curţii Constituţionale va fi pusă în aplicare în termen de 45 de zile după ce motivarea sa va fi publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment, atât Stancu cât şi Mija nu vor mai fi obligaţi să respecte următoarele reguli: să se prezinte la Poliţie sau instanţă periodic ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe schimbarea domiciliului, să nu părăsească o anumită limită teritorială fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia, să nu se întâlnească sau să nu comunice cu alte persoane. În prezent, noul Cod de Procedură Penală, care a intrat în vigoare în urmă cu 9 luni, prevede că încălcarea acestor dispoziţii poate atrage schimbarea măsuri controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv.
Reamintim că, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă împotriva lor, în luna august a acestui an, Stancu şi Mija au stat în arest la domiciliu timp de două luni, după care au fost trecuţi sub control judiciar. Cei doi sunt acuzaţi de fapte de corupţie, deoarece, spun procurorii DNA, în calitate de şefi ai CJ Brăila, au acordat contracte preferenţiale firmelor "Concivia" şi "Tancrad" controlate indirect sau aflate în sfera de influenţă a lui Bunea Stancu. La ora actuală Stancu şi Mija sunt judecaţi de Tribunalul Vrancea.
Tot sub măsura controlului judiciar se mai află în prezent şi profesorii de matematică Valentin Damian, de la Liceul de Artă, şi Daniela Haret, de la Colegiul "Ana Aslan", care sunt acuzaţi de DNA că ar fi fost mituiţi de un fost elev, pentru a-i înlesni obţinerea unei note de promovare, la ediţia din această toamnă a bacalaureatului.