Timp de două săptămâni au fost făcute pregătiri intense în vederea celui mai important eveniment sportiv al anului din Brăila, Campionatul European de dirt-track, de fapt şi prima competiţie de o asemenea anvergură, organizată vreodată în România.
Cu toate acestea, dacă totul ar fi stat doar în puterea preşedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, şi s-ar fi făcut doar voia sa, competiţia ar fi fost anulată cu mai puţin de 24 de ore înainte de startul ei oficial, iar sportivii, arbitrii şi reprezentanţii federaţiei internaţionale de specialitate se alegeau doar cu excursia. Aceasta pentru că vineri, Stancu, liderul PSD Brăila, a venit la Stadionul Municipal, pe la ora 16.00 şi s-a arătat foarte nemulţumit de faptul că sponsorul principal al competiţiei, Fundaţia "Fiii Brăilei", cea care a asigurat aproximativ 70% din costurile de organizare a evenimentului sportiv, a postat un banner şi în dreptul tribunei întâi, celelalte două fiind aplicate pe părţile laterale ale gardului împrejmuitor, pe porţiunile turnantelor.
Potrivit afirmaţiilor martorilor oculari, nemulţumirea s-a manifestat în modul caracteristic al preşedintelui CJ, unul foarte bine cunoscut de către brăileni, în ultima sa replică fiind prezentă ameninţarea de anulare a desfăşurării concursului pe Municipal.
A fost nevoie de intervenţia secretarului general al Federaţiei Române de Motociclism, Gabriel Olariu, pentru ca lucrurile să nu degenereze şi tensiunile să nu se prelungească, afectând buna desfăşurare a pregătirilor dinaintea zilei de concurs.
"Aşa este, au fost tensiuni mari, discuţii aprinse, iar eu, care eram în apropiere, a trebuit să găsesc căile de a aplana un eventual conflict care ar fi pus în pericol buna desfăşurare a competiţiei. Situaţia trebuia rezolvată cumva pentru că era prea târziu pentru a mai schimba ceva, concurenţii, oficialii erau deja sosiţi în Brăila şi în cele din urmă lucrurile s-au rezolvat", a declarat Gabriel Olariu.
Matija Dug, din Slovenia, a ieşit pe locul II Incertitudinile au continuat
De fapt, nici după discuţia cu secretarul general al FRM, Stancu nu a lăsat impresia că ar fi cedat, părăsind supărat incinta stadionului. S-a ajuns la o soluţie de compromis abia după alte minute de aşteptare, atunci când la stadion a sosit Camelia Guşatu, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei. Trimisă de primarul Aurel Simionescu, aceasta a precizat că etapa de Campionat European se va putea desfăşura doar în condiţiile în care bannerul postat în dreptul tribunei întâi de către Fundaţia "Fiii Brăilei" va fi întors cu faţa către spectatori, dar va fi acoperit cu o folie din plasic.
Ungurul Joszef Tabaka, ocupantul poziţiei a III-a "Concivia", da. "Fiii Brăilei", nu
Cel mai nemulţumit şi nedumerit dintre toţi a fost Sergiu Diacomatu, preşedintele fondator al Fundaţiei "Fiii Brăilei". Revoltat de atitudinea autorităţilor locale, Diacomatu a precizat că toate demersurile fundaţiei au fost pentru brăileni, pentru ca iubitorii sportului cu motor din oraşul de la Dunăre să poată urmări la lucru "crema" alergătorilor de dirt- track din Europa.
"Am fost sponsori oficiali, cei care au asigurat practic cea mai mare parte a sumei necesare acestui eveniment şi era firesc să se poată afişa însemnele noastre. Am postat bannerele, numai că, la intervenţia autorităţilor locale, cel de la tribuna întâi a fost întors şi acoperit cu celofan de culoare verde. Nu am înţeles atitudinea acestora şi care a fost baza legală pentru o astfel de decizie şi nici de ce pe stadion era un banner cu «Concivia». Ce amestec a avut aceasta la organizarea competiţiei? Noi am cedat, totuşi, dar sperăm că pe viitor ne vom bucura de un tratament normal", a fost prima reacţie a lui Sergiu Diacomatu. Preşedintele fondator al Fundaţiei "Fiii Brăilei" a făcut pe această cale un apel la normalitate şi a ţinut să specifice că toate eforturile dar şi concesiile făcute au fost doar pentru ca brăilenii să poată urmări Campionatul European de dirt-track.
"Am preferat să evităm un eventual episod neplăcut, poate chiar o anulare a competiţiei şi am acceptat condiţia impusă. Din câte ştiu, sprijin din partea autorităţilor locale nu prea a fost, ci doar presiune. Pista este a Clubului Sportiv Municipal, mantinela tot a clubului. Nu înţeleg de ce, de fiecare dată, trebuie să existe aceste animozităţi înaintea desfăşurării unor competiţii de dirt-track, aşa cum am înţeles că s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani", a mai adăugat Sergiu Diacomatu.
În timp ce bannerul Fundaţiei "Fiii Brăilei" a fost întors şi acoperit, în mijlocul stadionului au fost plantate însemnele "Concivia", firma controlată de şeful CJ, Gheorghe Bunea Stancu Stancu încalcă spiritul de fair play
Preşedintele secţiei de dirt-track din cadrul FRM, Gigi Voiculescu, a condamnat la rândul lui atitudinea dictatorială a preşedintelui CJ.
"Nu este normală atitudinea preşedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Fundaţia «Fiii Brăilei» a dat 70% din banii pentru premiere şi era normal să-şi afişeze bannerele. În felul acesta se încalcă spiritul de fair play. Cum să iei o asemenea decizie de anulare a competiţiei? Niciodată în România nu a avut loc un astfel de eveniment sportiv, iar acum, când ni s-a acordat onoarea să-l organizăm, noi am trecut prin mari emoţii", a declarat Gigi Voiculescu.
Sergiu Diacomatu: "Am preferat să evităm un eventual episod neplăcut, poate chiar o anulare a competiţiei şi am acceptat condiţia impusă" Clubul CSM Brăila, lăudat de oficialii europeni
Competiţia în sine a fost o reuşită din toate punctele de vedere, iar meritele aparţin clubului organizator, CSM Brăila.
"Cu toate că pista este a CSM-ului, din 1972, am avut emoţii, ca de fiecare dată când trebuie să organizăm la Brăila concursuri de dirt-track. Însă toată lumea de la club, de la femeia de serviciu până la director, s-a implicat 100% în organizarea acestui eveniment deosebit şi sunt fericit că totul a ieşit aşa cum ne-am dorit. Oficialii europeni au fost încântaţi că s-a mai putut desfăşura în acest an o etapă de Campionat European în România, mai precis la Brăila. Şi trebuie să subliniez că, la final, ni s-a spus că, din punct de vedere organizatoric ne-am ridicat la înălţimea standardelor europene", a precizat Aurel Dumitru Blănaru, directorul CSM Brăila.
Competiţia în sine a avut 20 de manşe, una mai frumoasă decât cealaltă, iar cei peste 7.000 de spectatori i-au răsplătit cu aplauze pe alergători.
Cu două excepţii, concurentul care a plecat primul la start a câştigat şi manşa, însă de fiecare dată lupta pentru locul întâi a fost acerbă.
Etapa a treia a Campionatului European a avut la start 16 sportivi din 10 ţări şi a fost câştigată de un reprezentant al ţării care a dat mulţi campioni mondiali, Polonia, şi anume Tomasz Gapinski. Polonezul, care a acumulat 14 puncte, a fost urmat în clasamentul final de slovenul Matija Duh, cu 13 puncte, şi de Joszef Tabaka din Ungaria, asta după ce ungurul a câştigat manşa de baraj cu cehul Hynek Stichauer.
Din nefericire, brăilenii Alexandru Toma şi Fănică Popa nu au contat în lupta pentru primele opt poziţii. Ei au fost trădaţi de motoare şi au acumulat doar câte 3 puncte fiecare. "Motoarele lor au fost trimise la reparat şi au venit înainte cu trei zile de concurs. Din nefericire, ele s-au defectat din nou chiar la antrenamentele oficiale. Sper să obţin cât de curând trei motociclete noi, iar una va ajunge la CSM Brăila", a declarat Gheorghe Voiculescu.
Aurel Dumitru Blănaru, directorul CSM Brăila: "Cu toate că pista este a CSM-ului, din 1972, am avut emoţii, ca de fiecare dată când trebuie să organizăm la Brăila concursuri de dirt-track" Etapa a treia a Campionatului Naţional din 2009 s-a desfăşurat după intervenţii la vârf în PSD
În urmă cu doi ani, în urma ordinelor date de Gheorghe Bunea Stancu, una dintre etapele Campionatului Naţional a fost în pericol de a nu se disputa. Echipele participante au sosit în jurul prânzului la stadion, însă au trebuit să aştepte ore bune, să se facă demersuri la nivel înalt pentru ca, totuşi, competiţia să se defăşoare.
"Avem probleme mari, se pare că cineva din oraş nu agreează motociclismul. Am sosit la ora 13.00 în faţa stadionului, dar ni s-a spus că preşedintele CJ a dat ordin să nu fim lăsaţi să intrăm. Aşa au spus oamenii care păzesc baza sportivă. Această etapă este una pregătitoare înaintea celei de cupă MACEC şi noi suntem puşi acum în situaţia de a face nenumărate demersuri pentru a răsturna situaţia aceasta şi a le oferi componenţilor lotului naţional posibilitatea de a face o repetiţie înaintea confruntării cu sportivi din alte şase ţări. S-a ajuns cu intervenţiile până la Mircea Geoană şi asta în condiţiile în care pista pe care trebuie să concurăm este a CSM-ului", declara la acea vreme Gheorghe Voiculescu, preşedintele secţiei de dirt-track din cadrul FRM.