• termenul de finalizare a fost depășit cu mai mult de un an, în condițiile în care constructorul a beneficiat de anumite prelungiri aprobate de beneficiar, adică de Primărie • chiar și termenul prelungit a fost depășit, însă, cu câteva luni, așa că vor fi aplicate penalități, a căror valoare este în procedură de calcul la ora actuală • stadionul reabilitat are o capacitate de 3.950 locuri, iar Primăria a precizat, pentru cotidianul nostru, ce echipe vor avea acces pe teren, și în ce condiții, după ce va fi dat în folosință
Cu o întârziere de peste un an, reabilitarea stadionului Progresul este, în sfârșit, aproape gata. Primăria se pregătește să facă recepția finală, anunțând totodată că va aplica penalități pentru întârzierea nepermis de mare.
“La stadionul Progresul lucrările cred că sunt aproape de finalizare, dacă nu cumva sunt 100% finalizate. Constructorului i se aplică penalități ca urmare a faptului că nu a respectat termenele, conform procedurii legale. Nici pe noi nu ne încălzește absolut deloc acest lucru dar Primăria Municipiului Brăila nu poate să selecteze societatea x sau y pentru efectuarea lucrărilor pentru că ar fi penal acest lucru și atunci trebuie să mergem efectiv la licitația publică și acolo, știți și dumneavostră, câștigă cei care participă. Noi am atenționat de foarte multe ori că ar fi un deficit de imagine atât pentru noi, dar mai ales pentru societatea respectivă, să întârzie lucrările. A întârziat lucrările, Primăria aplică procedura legală, la fel ca și la celelalte lucrări unde s-au mai aplicat penalități. Este în procedură de penalități, constructorul a fost deja notificat în acest sens”, a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Marian Dragomir. Ulterior, acesta a declarat, pentru cotidianul nostru, că penalitățile aplicate urmează să fie calculate și aplicate la ultima situație de plată adusă de constructor, în funcție de durata exactă a întârzierilor. La ora actuală, termenul de execuție, cu tot cu prelungirile aprobate legal de Primărie, este depășit cu trei luni, însă acesta este contabilizat în continuare, până când stadionul va putea fi dat în folosință efectiv. În ceea ce privește prelungirile acordate constructorului, primarul ne-a explicat că au fost date în perioada iernii, când temperaturile scăzute nu permiteau continuarea lucrărilor. Dat fiind că încă nu s-a ajuns la recepția lucrării, nu se știe deocamdată valoarea exactă a penalităților pe care le va avea de plătit constructorul, însă responsabilii din cadrul Primăriei estimează că acestea vor fi de ordinul zecilor de mii de lei.
Ce echipe vor avea acces pe stadion și în ce condiții
După ce se va încheia totul și va fi dat în folosință, stadionul Progresul, care va avea o capacitate de 3.950 locuri, va putea fi folosit gratuit de echipele care participă la competiții organizate de Federația Română de Fotbal, în condițiile contractului încheiat cu federația. Primarul Marian Dragomir a mai precizat, însă, pentru cotidianul nostru că stadionul va mai putea fi folosit gratuit și de toate grădinițele, școlile și liceele care doresc să organizeze acolo evenimente sportive sau de altă natură. "Doar echipele private vor plăti accesul pe stadion, conform unui tarif ce va fi aprobat în Consiliul Local Municipal", a precizat edilul șef.
Istoricul proiectului de reabilitare
După cum v-am mai informat, lucrările au demarat în luna iunie 2021 și ar fi trebuit să dureze 14 luni. Trebuia, deci, ca totul să fie gata în august 2022, însă nu s-a întâmplat acest lucru, iar asocierea de firme care a câștigat contractul la licitație - SC "Repavil Cons" SRL și SC Proficons Project" SRL - a tot primit amânări din partea autorităților locale, până s-a ajuns la situația actuală.
Despre reabilitarea stadionului Progresul s-a tot vorbit din anul 2017, când Consiliul Local Municipal Brăila (CLM) a aprobat un proiect prin care și-a asumat contribuția municipiului în valoare de 2.600.000 de lei cu TVA pentru salvarea cunoscutei baze sportive din cartierul Vidin, care ajunsese de nerecunoscut după ce a fost lăsată ani de zile la cheremul hoților și câinilor comunitari. Banii erau alocați pentru amenajarea tribunei deja existente, reabilitarea corpurilor de clădire care vor avea diferite destinații (birouri, sală de sport, centrală, vestiare și spațiu de depozitare). La pachet, Federația Română de Fotbal a încheiat un protocol de colaborare cu municipalitatea și și-a asumat că va asigura finanțarea pentru montarea unui gazon sintetic.
În anul 2019, s-a aprobat documentația tehnico-economică și Documentația de Avizare Lucrări Intervenții (DALI), precum și indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv în valoare totală de 5.450.713,945 lei cu TVA, din care Construcție plus Montaj 4.630.600,566 lei cu TVA. În anul 2020, a fost aprobat un nou proiect privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Brăila a construcțiilor C4 și C5 aparținând obiectivului, pentru a fi desființate. După ce contractul de proiectare și execuție a fost încheiat în noiembrie 2020 cu asocierea SC "Repavil Cons" SRL și SC Proficons Project" SRL, consilierii municipali au mai făcut un pas spre realizarea obiectivului prin transmiterea sa în administrarea SUPAGL Brăila. Așa stând lucrurile, lucrările au fost demarate în data de 7 iunie 2021, însă, lungi perioade de timp, activitatea pe șantier a fost foarte slabă.