• circa 70 de brăileni au muncit, timp de mai multe week-end-uri, pentru a scoate la lumină pista invadată de bălării a stadionului • s-a muncit manual, iar când nu s-a mai făcut faţă a fost închiriat un utilaj, cu banii strânşi în urma unei chete pe reţelele de socializare • la ora actuală, pista este vizibilă, însă tot impracticabilă • voluntarii se vor implica în continuare până când stadionul va fi reabilitat complet, însă pentru asta este nevoie de intervenţia autorităţilor • din păcate, statutul juridic al obiectivului încă nu este lămurit, Primăria încercând de câţiva ani, fără succes să îl preia de la Ministerul Sportului • abia la anul s-ar putea face transferul, iar primarul Dragomir promite că, din acel moment, se vor aloca bani de la bugetul local pentru o reabilitare şi modernizare ca la carte
Abandonat de autorităţi de la mijlocul anilor '90, Stadionul de Atletism din Parcul Monument era, până în urmă cu câteva săptămâni, invadat de vegetaţie într-o asemenea măsură încât nu mai puteai pătrunde în incinta lui decât cu ajutorul unei macete. Exact ca într-o junglă! Situaţia s-a schimbat abia după ce un grup de voluntari a trudit şase week-end-uri la rând pentru a îndepărta o parte dintre tufişurile, bălăriile şi copacii crescuţi care prinseseră rădăcini peste tot locul. Acţiunea de ecologizare a început pe 8 iulie, la iniţiativa fostei Asociaţii “Brăila 2021”, cea care s-a ocupat de promovarea oraşului nostru în competiţia pentru desemnarea viitoarei capitale europene a culturii. În prezent, asociaţia respectivă trece printr-un proces de transformare, urmând să se numească Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică. Membrii săi încearcă în continuare să pună în practică diverse proiecte pentru ridicarea nivelului comunităţii brăilene, din punct de vedere cultural, sportiv, social şi economic. Scoaterea la lumină a Stadionului de Atletism, din jungla care îl acaparase complet, a reprezentat un astfel de proiect, în care s-au implicat în total circa 70 de voluntari, de toate vârstele, de la copii de şcoală generală până la pensionari. Aceştia au muncit mai multe sâmbete şi duminici, care cu lopata, care cu drujba sau cu ce a putut fiecare. Adunat, s-a lucrat timp de zece zile, iar când munca manuală nu a fost suficientă, s-a apelat la un utilaj închiriat contra sumei de 2.500 lei, bani strânşi în urma unei chete făcute pe reţelele de socializare. Cu ajutorul acestuia, s-a curăţat practic vechea pistă de atletism de copacii şi tufişurile ce prinseseră rădăcini adânci.
La ora actuală, pista de atletism este vizibilă, însă restul stadionului a rămas invadat de vegetaţie. O curăţare completă a acestuia este practic peste puterile voluntarilor, fără un sprijin logistic corespunzător, cu utilajele necesare unei astfel de operaţiuni.
Nu se poate spune că acţiunea de voluntariat nu a beneficiat şi de sprijinul autorităţilor locale. Serviciul Seroplant din cadrul Primăriei Brăila a răspuns cu promptitudine, atunci când voluntarii au solicitat ajutor pentru ridicarea tonelor de resturi vegetale scoase din incinta stadionului.
Speranţele brăilenilor amatori de sport
Din păcate, chiar dacă pista a fost scoasă de sub vegetaţia crescută haotic, încă nu poate fi folosită pentru activităţi sportive, din simplul motiv că, în urma bălăriilor, a rămas un strat de pietriş în care ţi se afundă piciorul, fiind dificil de mers pe acolo la pas, darămite de alergat. Brăilenii amatori de sport, apreciază gestul voluntarilor care au muncit pentru a scoate la lumină o parte din vechiul stadion de atletism şi visează la ziua când acesta va fi reabilitat şi modernizat pentru a putea fi folosit în condiţii optime. Zilele trecute, Aurel Baciu, fost sportiv de performanţă, se antrena făcând tracţiuni în ceea ce a mai rămas din sala de forţă a vechiului stadion, scoasă şi ea la lumină în urma acţiunii voluntarilor. Acum în vârstă de 33 de ani, Aurel îşi aminteşte cum era stadionul din vremea copilăriei sale, când a început să practice atletismul. “Avea o pistă de zgură, pe care se puteau face antrenamente. Prin 1996, autorităţile de atunci au decis să facă o pistă sintetică, în locul celei de zgură, în ideea de a moderniza stadionul. Numai că au stricat vechea pistă, au pus un strat de pietriş şi pe urmă n-au mai făcut nimic. De atunci, stadionul n-a mai putut fi folosit şi a ajuns în starea în care este la ora actuală. Reabilitarea lui şi reincluderea în circuitul sportiv ar însemna foarte mult nu doar pentru sportivii de performanţă ci şi pentru brăilenii care vor să facă mişcare, să alerge. În afara orelor de antrenament, ar trebui ca oricui să i se permită să alerge aici, chiar şi dacă ar trebui să plătească o sumă modică. Aşa, amatorii de sport care în prezent nu au unde să alerge decât pe aleile parcului, fiind permanent în pericol să fie atacaţi de câini sau să fie loviţi de maşini, ar avea posibilitatea să facă acest lucru într-un loc adecvat”, ne-a spus Aurel Baciu.
O reabilitare completă, cam de anul viitor
Va mai trece, însă, ceva timp până când Stadionul de Atletism va redeveni ceea ce a fost odată. Voluntarii care în prezent fac demersuri pentru înregistrarea Asociaţiei Brăilene pentru Educaţie Civică spun că se vor implica în continuare în acţiuni de igienizare şi ecologizare a incintei stadionului şi, mai mult decât atât, vor constitui un grup de sprijin pentru autorităţi. În acest grup ar urma să fie cooptaţi arhitecţi şi ingineri care se va ocupa de întocmirea unui proiect de modernizare a stadionului, aşa încât acesta să fie adus la standarde actuale. Acest proiect ar urma să fie pus în mod gratuit la dispoziţia autorităţilor care administrează stadionul. Deocamdată, însă, nu este lămurită situaţia juridică a obiectivului. După cum v-am mai informat, Stadionul de Atletism se află în patrimoniul Ministerului Sportului, iar Primăria Brăila face demersuri de câţiva ani pentru a-l prelua în administrare. Acest aspect nu s-a rezolvat nici până la ora actuală, însă sunt premize să se rezolve la anul sau cel puţin aşa ne-a declarat primarul Marian Dragomir. “În prezent, Ministerul Sportului lucrează la o inventariere la nivel naţional a tuturor bunurilor aflate în administrarea Direcţiilor Judeţene de Sport şi a Cluburilor Sportive Municipale. După finalizarea acestei inventarieri, cele de la Direcţiile de Sport, cum ar fi taberele şcolare, ar urma să treacă în administrarea Consiliilor Judeţene, iar cele de la Cluburile Sportive vor trece la Primării. În acest mod, Primăria Brăila urmează să preia administrarea Stadionului de Atletism, lucru ce se va întâmpla cel mai probabil în 2019. Odată ce vom prelua acest obiectiv, vom aloca bani de la bugetul local pentru reabilitarea lui. Din păcate, Stadionul de Atletism nu intră în rândul obiectivelor eligibile pentru atragerea de fonduri europene”, ne-a explicat primarul Marian Dragomir.