Mergi la conţinutul principal

Stadionul “Progresul”, magnet pentru hoţi, drogaţi, scandalagii şi piromani

* locatarii blocurilor din jurul fostei arene sportive se plâng că sunt terorizaţi de gălăgia permanentă, dar şi de fumul degajat aproape zilnic de deşeurile incendiate în incinta ruinelor rămase pe stadion * autorităţile locale vorbesc de mai bine de un an despre un proiect de reabilitare a stadionului, însă procedura a rămas încremenită la stadiul obţinerii avizelor necesare

 

 

 

Sunt deja câţiva ani de când stadionul “Progresul” din cartierul Vidin este lăsat în paragină de autorităţile locale. Cum era de aşteptat, ca orice obiectiv lăsat fără pază, şi acesta a devenit un adevărat magnet pentru hoţi şi pentru vandali, între cele două categorii nefiind prea mare diferenţă când vine vorba despre vechiul stadion. Mai exact, distrugerile sunt făcute în mare măsură de indivizii veniţi la furat, care “rad” tot ce le pică în mână, de la fier vechi până la lemnul copacilor din preajma tribunelor ruinate. În zonă s-au pripăşit şi tot felul de alcoolici şi drogaţi puşi pe scandal, din cauza cărora locatarii blocurilor învecinate nu mai au linişte nici ziua, nici noaptea. Ca şi cum nu era de ajuns, şi-au făcut apariţia şi piromanii, clădirile din incinta fostei arene sportive fiind incendiate periodic. De altfel, situaţia în care a ajuns stadionul din Vidin reprezintă o adevărată teroare pentru vechii locatari ai cartierului. “M-am născut şi am crescut în cartierul Vidin! Însă situaţia de acum mi se pare de tot scăpată de sub control! Mă refer, aici, strict la ceea ce se întâmplă în interiorul stadionului Vidin! Zi şi noapte, cu ceva pauze, flăcări, fum, mirosuri nerespirabile... astfel că nu putem ţine nici un geam, nici un balcon deschis! Zi şi noapte: gălăgie, beţii, spart sticle, geamuri; hai, ziua că ziua, dar noaptea!? Clădiri insalubre, focare de infecţie, şobolani cât cuprinde! Primăria Brăila, proprietara  stadionului nu asigura pază; poliţia municipiului este cea care mai monitorizează locaţia, dar nu permanent! Dar îşi face treaba! Cât poate şi ea, neputând sta  permanent în zona! Pompierii sunt "foarte" familiarizaţi cu zona, însă locatarii nu prea mai doresc această comuniune om-foc, fum, ţipete, drogaţi, beţivi...”, ne-a scris un locatar din Vidin.

Despre situaţia stadionului “Progresul” v-am mai relatat şi la începutul acestui an, mai exact în luna ianuarie, tot în urma unor sesizări primite la redacţie, care reclamau exact aceleaşi probleme: furturile, distrugerile, gălăgia, lipsa pazei ş.a.m.d. De la Primărie am aflat atunci că urmează să se facă o licitaţie pentru angajarea unei firme care să înceapă lucrările de reabilitare a stadionului. Licitaţia ar fi trebuit făcută în luna februarie, după cum ne informa atunci conducerea Primăriei. Procedura nu a fost demarată, însă, nici până la ora actuală, pentru că încă se mai aşteaptă un aviz de la Mediu, fără de care dosarul nu este complet.

Vă reamintim că prin intermediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Brăila (AJF) între Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Primăria Brăila s-a semnat un protocol de colaborare în vederea realizării unui proiect prin care stadionul “Progresul” să fie reabilitat. Până acum, s-a semnat doar acordul de colaborare nu şi cel al începerii  lucrărilor. Pe scurt, în acest proiect investiţional, Primăria Brăila trebuie să construiască vestiarele, tribuna şi celelalte anexe obligatorii ca baza sportivă să poată fi omologată cel puţin la nivelul Ligii a III-a, iar FRF să monteze suprafaţa de joc cu gazon sintetic. În luna februarie a anului 2019, consilierii municipali au aprobat documentaţia tehnico-economică şi Documentaţia de Avizare Lucrări Intervenţii (DALI) pentru reabilitarea stadionului, valoarea proiectului fiind de aproape 5,5 milioane lei cu tva. Durata de realizare a fost setată la 18 luni. Ceva mai târziu, în luna septembrie a anului trecut, municipalitatea a lansat licitaţia pentru acest proiect în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, însă după cum ne-a informat primarul Marian Dragomir, nu s-a înscris niciun ofertant. “Suntem în procedură de reluare a achiziţiei publice. Noi am aprobat DALI, proiectul faza 1. Şi acum avem proiectarea finală şi execuţia. Estimăm că licitaţia va fi în luna februarie. Noi atunci vom trimite documentele la ANAP”ne explica, în ianuarie, anul curent, primarul Dragomir. Numai că a trecut februarie, martie, aprilie, iar mai e pe sfârşit, iar lucrurile în ceea ce priveşte stadionul “Progresul” au rămas încremenite în proiect...

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro