Menţinerea salariului minim pe economie ca referinţă pentru legea unică a salarizării în sistemul bugetar reprezintă un "potenţial pericol" pentru capacitatea guvernului de a reduce cheltuielile bugetare, a declarat, marţi, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
În urma întâlnirii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), sindicaliştii au declarat că instituţia internaţională nu doreşte ca salariul minim să fie o referinţă pentru legea salarizării în sistemul public, ci are în vedere un indice de referinţă apropiat de nivelul salariului minim.
"Noi am elaborat patru principii pentru legea unică a salarizării. Primul este că sistemul trebuie să fie mai corect, astfel încât angajaţii din diverse ministere care desfăşoară aceeaşi muncă să aibă aceleaşi salarii. Al doilea principiu este că sistemul trebuie să fie mai transparent, al treilea că trebuie să fie mai simplu, deoarece în acest moment este foarte complicat, iar al patrulea principiu este să permită economisirea banilor de la buget. În acest sens, salariul minim ca referinţă este un potenţial pericol", a spus Jeffrey Franks.
Referitor la amânarea termenului de 31 octombrie 2009 stabilit pentru finalizarea legii unice de salarizare a bugetarilor, Franks a adăugat că va discuta cu guvernul pentru a vedea "ce este realist".