• cel puțin așa promit autoritățile, care anunță că, din toamnă și până înainte de ninsoarea de la sfârșitul lunii ianuarie, constructorul - firma "Micatis"- care a câștigat contractul de reabilitare și întreținere a aleilor și trotuarelor din stațiune a lucrat intens, iar "schimbarea la față" este deja vizibilă • sunt promisiuni că, până la sezonul estival, se va interveni și asupra spațiilor verzi, va fi schimbat mobilierul stradal și se va întocmi un regulament referitor la aspecte precum accesul mașinilor și felul cum trebuie să arate terasele din stațiune
Autoritățile promit că în sezonul estival al anului în curs turiștii vor găsi Stațiunea Lacu Sărat complet schimbată. Asta în condițiile în care vremea bună de la începutul acestui an a permis firmei ”Micatis” SRL Brăila, cea care a câștigat licitația de reabilitare a aleilor și trotuarelor din stațiune să lucreze într-un ritm destul de bun. „Constructorul a început în forță anul acesta. Până la prima zăpadă din această iarnă s-a intervenit cu foarte multe utilaje și multe echipe de lucrători la ridicarea bordurilor vechi și la decopertarea parțială a stratului de asfalt. A urmat apoi montarea de borduri noi. Vorbim aici de 2.248 metri liniari de bordură mare și 442,08 ml de bordură mică. Intervenții s-au făcut și la rondoul din centrul stațiunii. Acesta a fost desființat urmând să fie înlocuit de un alt sens giratoriu, mult mai mic, cu decorativă florală. Imediat ce vremea va permite, se va turna un strat nou de asfalt în toată stațiunea. Toate aleile și trotuarele vor fi complet asfaltate la standarde normale, așa cum trebuie să arate o stațiune în anul 2023”, ne-a precizat George Caranica, directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat (ACPLDSL), instituția care se ocupă de administrarea efectivă a stațiunii. După cum se știe, din respectiva asociere fac parte Primăria Chiscani, Primăria Brăila și Consiliul Județean Brăila. Firma ”Micatis” a câștigat la licitație un contract multianual în valoare de 5 milioane de lei, pentru întreținerea străzilor, aleilor și trotuarelor din Stațiunea Lacu Sărat. Contractul este valabil în perioada 2022 - 2025.
Directorul Caranica ne-a mai spus că, în prezent, Asociația are în desfășurare și licitația privind întreținerea și modernizarea spațiilor verzi. Proiectul prevede toaletarea arborilor, plantarea de gazon nou, în mai multe zone din stațiune urmând să fie plantate diferite ornamente florale, plante care să se încadreze în peisaj, conform expertizei specialiștilor din cadrul firmei desemnate să se ocupe de amenajarea peisagistică. Va urma și un proiect în cadrul căruia se va amenaja zona aleii de acces spre mănăstirea Lacu Sărat. Practic, se va încerca renașterea vechiului Parc Englezesc care pe vremuri a făcut celebră stațiunea brăileană în toată țara.
”În altă ordine de idei, vom monta și bănci noi și coșuri de gunoi în toată stațiunea. Corpurile de iluminat stradal sunt deja montate și sunt funcționale în totalitate. Ne dorim ca până la deschiderea sezonului estival, stațiunea să treacă printr-un proces amplu de schimbare care să deschidă noi oportunități turismului local”, ne-a mai declarat directorul Caranica.
În legătură cu accesul mașinilor pe aleile interioare, ni s-a precizat că, până la vară, se va încerca și reabilitarea parcării de la intrarea în stațiune, care are o capacitate de circa 400 de locuri. După ce aceasta va fi repusă în funcțiune, va mai fi permis doar accesul mașinilor de marfă, în anumite intervale ale zilei, precum și mașinile unor agenți economici care au propriile parcări în preajma sediilor. Astfel, se va încerca eliberarea stațiunii de autovehiculele parcate în număr extrem de mare de-a lungul aleilor.
Asociația mai are în vedere și întocmirea unui regulament care să prevadă foarte clar intervalul de acces al mașinilor de aprovizonare, dar și alte detalii, cum ar fi, de exemplu, tipul de mobilier pe care îl pot folosi terasele din incinta stațiunii. În ceea ce privește comercianții ambulanți care vând produse specifice sezonului estival, vor fi desființate tarabele, locul acestora fiind luate de căsuțe din lemn amplasate în zona unde se derulează în mod tradițional acest tip de comerț. Căsuțele vor putea fi închiriate pe perioada verii de către cei interesați.
Un alt aspect care urmează să fie rezolvat cumva este cel legat de prezența masivă a haitelor de câini maidanezi pe aleile stațiunii, o problemă foarte des reclamată în ultima perioadă.