Staţiunea Lacu Sărat, drujbe, vise şi suspine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Staţiunea Lacu Sărat, drujbe, vise şi suspine

• suprafaţa împădurită din staţiune a trecut printr-o igienizare şi ecologizare similare cu ceea ce s-a făcut în Parcul Monument • operaţiunea a costat circa 2,7 miliarde de lei vechi şi a fost făcută de o firmă din Urleasca, aceeaşi care a lucrat şi în Monument • din păcate, lucrurile bune se opresc aici: deşi a fost scoasă, cât de cât, la lumină, staţiunea arată în continuare la fel de mizerabil ca şi în anii trecuţi, iar şansele ca lucrurile să se schimbe pozitiv pe parcursul acestui an sunt minime • Primăria Chiscani, cea care deţine acum dreptul exclusiv de administrare a staţiunii, are planuri mari, însă posibilităţile de implementare a acestora sunt destul de reduse • primarul Costică Cojea spune că situaţia s-ar putea schimba dacă Lacu Sărat va primi atestare de Staţiune Balneoclimaterică • “Am depus cerere la Ministerul Dezvoltării şi urmează să primim răspuns”, ne-a informat Cojea • ca Staţiune Balneoclimaterică, Lacu Sărat ar accesa mai uşor fondurile necesare pentru o modernizare durabilă

 

Zona împădurită din staţiunea Lacu Sărat a trecut, în această iarnă, printr-o acţiune masivă de igienizare şi ecologizare, similară cu cea derulată, în urmă cu câţiva ani, în Parcul Monument din Brăila. Prin îndepărtarea vegetaţiei crescute sălbatic, se poate spune că staţiunea a mai ieşit, puţin, la lumină. Printre copacii rămaşi în picioare, printre care se află inclusiv stejari seculari, adevărate monumente ale naturii, se pot vedea acum vechile alei, “îngropate” ani de zile de lăstărişul şi tufişurile scăpate de sub control. Din păcate, această acţiune, deşi binevenită, nu este suficientă pentru a-i reda staţiunii strălucirea de altădată. Gropile de pe alei, gunoaiele aflate la tot pasul, clădirile lăsate în paragină, haitele de câini ce bântuie printre ruine rămân veşnicele “plăgi” ale acestui spaţiu  încremenit în timp, iar şansele ca măcar unele dintre ele să fie eradicate în viitorul apropiat sunt extrem de mici sau mai degrabă nule.

Primăria Chiscani, care are în prezent în administrare Staţiunea Lacu Sărat după ce, anul trecut, a câştigat un proces întins pe mai mult de un deceniu cu Primăria Brăila, are planuri mari, însă recunoaşte că nu are şi posibilităţile financiare şi administrative pentru implementarea lor pe termen scurt.

Primarul Costică Cojea ne-a declarat că primul pas a fost făcut odată cu igienizarea spaţiilor verzi din staţiune. Partea bună este că pentru această operaţiune s-au putut aloca bani de la bugetul local, iar procedurile pentru angajarea unei firme s-au derulat fără piedici.  Partea proastă e că pentru celelalte proiecte de care are nevoie staţiunea, şi anume extinderea sistemului de canalizare, asfaltare, modernizarea sistemului de iluminat, trebuie accesaţi bani de la bugetul de stat sau de la Uniunea Europeană. Plus de asta, va trebui trecut “hopul” licitaţiilor şi a contestaţiilor aferente. Din acest motiv, primarul Cojea spune, franc, că aceste proiecte vor mai avea nevoie de timp pentru a fi puse în practică. Cu alte cuvinte, este puţin probabil să fie finalizate în acest an. Sunt, totuşi, şanse să se facă o modernizare a sistemului de iluminat din staţiune. Primăria Chiscani a accesat deja o finanţare de 900.000 lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar procedura de angajare a unei firme care să efectueze lucrarea este în curs de derulare. Cu puţin noroc, anul acesta ar putea exista şi în staţiune corpuri de iluminat pe bază de tehnologie LED, ca în municipiu...

 

Un vis aproape împlinit: Lacu Sărat, Staţiune Balneoclimaterică

În ceea ce priveşte proiectul implementat deja, acela de igienizare şi ecologizare a spaţiilor verzi, acesta a beneficiat de un buget de 270.710 lei (2,7 miliarde de lei vechi n.n.). Firma care a făcut lucrarea este “Agroperiland” SRL Urleasca, aceeaşi care a lucrat şi în Parcul Monument din Brăila. Conform contractului încheiat cu Primăria Chiscani, firma din Urleasca a avut de degajat terenul de corpuri străine şi de defrişat manual suprafaţa cu tufişuri şi arbuşti cu diametrul de până în 6 centimetri. Totodată, s-au făcut tăieri de corecţie şi s-au tocat resturile vegetale. Totul pe o suprafaţă de 10,76 hectare, pe cât se întind spaţiile verzi din staţiune. Primarul Costică Cojea ne-a spus că, în următorii doi ani, se va combate vegetaţia sălbatică, prin metode specifice, astfel încât să se formeze un “covor” compact de iarbă, pe toată porţiunea împădurită a staţiunii.

În paralel cu igienizarea pădurii, Primăria Chiscani a mai derulat un proiect foarte important pentru Staţiunea Lacu Sărat: a demarat formalităţile necesare pentru încadrarea acesteia în categoria staţiunilor balneoclimaterice. “Se poate spune că, până în acest moment, Lacu Sărat nu a existat în nicio evidenţă ca fiind staţiune, nici balneoclimaterică, nici simplă, în niciun fel. La ora actuală, avem o cerere depusă la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru încadrarea la staţiune balneoclimaterică. Cererea a fost făcută în baza unui studiu de fundamentare pentru atestare ca staţiune balneoclimaterică, efectuat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism, în colaborare cu Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. Aceste entităţi au monitorizat staţiunea timp de un an, în privinţa calităţii apei şi a aerului. Concluzia specialiştilor a fost că apa lacului sărat are proprietăţi extraordinare, printre cele mai bune la nivel naţional, iar aerul din preajma lacului este, de asemenea, foarte bun. Experţii au confirmat faptul că Lacu Sărat are toate calităţile pentru a deveni staţiune balneoclimaterică. Aşteptăm acum atestarea oficială, din partea Guvernului. Din câte am înţeles, nu va mai dura foarte mult, pentru că au mai depus cereri similare încă două staţiuni din ţară, şi urmează ca răspunsul să fie dat, pentru toate trei, în câteva săptămâni”, ne-a informat primarul Costică Cojea.

Edilul din Chiscani spune că de atestatul primit de la Ministerul Dezvoltării depinde accesarea fondurilor pentru modernizarea staţiunii. “Dacă primim statutul de staţiune balneoclimaterică, vom avea acces la finanţare mult mai uşor”, se declară convins Cojea.

Primarul ne-a mărturisit că, imediat cum va rezolva problema finanţărilor, va avea trei priorităţi. Prima ar fi extinderea sistemului de canalizare, pentru acoperirea întregii staţiuni. La ora actuală, circa 30% din suprafaţă nu este conectată la o reţea de canalizare.

A doua prioritate a lui Cojea este asfaltarea tuturor aleilor şi trotuarelor din staţiune, precum şi montarea de mobilier stradal nou, deosebit din punct de vedere estetic.

În fine, a treia prioritate este implementarea unui proiect de peisagistică care să includă refacerea vechilor alei, scoase la lumină în urma curăţării vegetaţiei sălbatice, reamenajarea şi repunerea în funcţiune a fântânii arteziene de la intrarea în staţiune, scoaterea în evidenţă a stejarilor seculari existenţi în staţiune, implementarea unui sistem de irigaţii inteligent, implementarea unor aranjamente florale deosebite.

Complementar cu toate acestea, primarul intenţionează să extindă parcarea de la intrarea în staţiune pentru ca, pe viitor, accesul maşinilor pe alei să fie interzis.

Când anume vor deveni realitate toate aceste planuri ale primarului Cojea. “Noi am vrea să fie gata cât mai repede, vă daţi seama... Dar totul depinde de obţinerea finanţărilor şi de birocraţia aceasta care ne ţine în loc cu anii. Avize, licitaţii, contestaţii, trece anul până reuşeşti să începi o lucrare...”, ne-a mărturisit primarul Cojea. Reamintim că, anul trecut, Consiliul Local Chiscani a refuzat asocierea cu municipiul Brăila şi Consiliul Judeţean pentru administrarea Staţiunii Lacu Sărat.

 

Visele-s vise, realitatea-i realitate

Până când promisiunile edilului vor fi puse în practică, Staţiunea Lacu Sărat încă se zbate în realitatea mizeră a prezentului. Încă de la intrarea în staţiune, la câţiva metri dincolo de linia de tramvai, o ditamai groapa tronează pe mijlocul carosabilului. Vizitatorul care nu se lasă descurajat de acest prim obstacol şi se încăpăţânează să meargă mai departe va fi mai degrabă dezamăgit de ceea ce vede în stânga şi în dreapta aleii principale, dar şi a aleilor principale. Gropi, gunoaie, câini, ruine... Într-un cuvânt, mizerie! “Nu s-a mai dat cu mătura pe alei din luna noiembrie a anului trecut. Cu câinii, e nenorocire. Turiştii nu pot să doarmă noaptea, sună tot timpul la recepţie ca să reclame gălăgia. Ca să ieşi la plimbare seara e imposibil. Sar să mă muşte pe mine, care sunt toată ziua pe aici şi le-am mai dat şi mâncare, ca să nu mă mai latre, vă daţi seama că pe străini îi sfâşie dacă îi prind. Îmi pare rău că am investit o grămadă de bani în hotelul ăsta, în speranţa că, până la urmă, lucrurile or să se schimbe în bine. Nici nu-ţi dai seama când a mai trecut un an şi observi că nu s-a schimbat nimic. De fapt, nu numai că nu s-a schimbat, dar e mai rău ca înainte, din ce în ce mai rău. Acum mai avem şi problema asta cu parapeţii de pe drumul naţional, că cine vrea să intre în staţiune trebuie să facă un ocol de câţiva kilometri. Mulţi se lipsesc, merg mai departe dacă au apucat să ajungă tocmai la giratoriul de la Vărsătura”, ni s-a plâns patronul unui hotel de trei stele din staţiune. Acesta spune că, dacă n-ar fi atât de multă mizerie, turiştii ar veni în număr mare tot timpul anului, nu doar câte două luni, pe timpul verii, cum se întâmplă acum.

Referitor la toate aceste probleme, primarul din Chiscani ne-a răspuns punctual. Astfel, despre groapa de la intrarea în staţiune, acesta spune că responsabilitatea de a o astupa îi aparţine Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea”, care a făcut săpături, în urmă cu câteva luni, pentru a monta un apometru pe conducta principală, iar apoi nu a mai adus carosabilul la forma iniţială.

Cât priveşte câinii, primarul Cojea spune că, începând din luna aprilie, va colabora cu Adăpostul de la Lacu Sărat. “Vom duce acolo toţi câinii din staţiune. Deocamdată nu avem un contract cu o firmă specializată în capturare şi transport, dar până la sfârşitul lunii martie o să rezolvăm şi acest aspect”.

Referitor la faptul că aleile nu au mai fost măturate de câteva luni, primarul afirmă că lucrurile nu stau chiar aşa. “Avem un contract în derulare cu firma de salubritate RER dar, pe perioada iernii, s-a măturat mai rar, în special în ultima perioadă, când a fost zăpadă. Vom începe să măturăm mai des, odată cu încălzirea vremii”, ne-a spus Cojea. Acesta a ţinut, totuşi, să puncteze faptul că starea de mizerie din staţiune este cauzată şi de atitudinea unor agenţi economici care nu au contracte cu firme de salubrizare şi îşi aruncă deşeurile pe alei. “În ultima perioadă, cât s-au făcut tăierile în pădure, au fost aduse nişte containere în care să se încarce resturile vegetale. Acestea s-au umplut cu sacii de deşeuri menajere aruncate de agenţii economici care refuză să îşi facă contracte cu operatori de salubritate. Vom modifica regulamentul existent la ora actuală, pentru a-i disciplina pe aceşti agenţi economici!”, spune primarul Cojea.

În fine, în ceea ce priveşte lipsa unui sens giratoriu care să faciliteze intrarea şi ieşirea în staţiune, Costică Cojea afirmă că această problemă se va rezolva până cel târziu în luna iunie a acestui an. “Deja s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la sensul giratoriu. Trebuie mai întâi să vină cei de la CUP Dunărea să facă lucrări de protecţie a conductei de apă care trece pe sub drumul naţional, după care se va trece la amenajarea giratoriului propriu-zis. La ora actuală, e rezolvată problema avizelor, deci şantierul poate fi deschis. Firma care va face lucrarea va fi stabilită de Compania de Drumuri Naţionale”, ne-a mai informat primarul din Chiscani.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro