Staţie ultramodernă de sortare şi tratare a deşeurilor, recepţionată lângă Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Staţie ultramodernă de sortare şi tratare a deşeurilor, recepţionată lângă Brăila

• este vorba despre o investiţie de peste 20 milioane de lei • finalizarea acestei staţii a venit cu o întârziere de trei ani, din cauza unui constructor neserios • partea bună este că, în sfârşit, nu mai există nicio piedică în realizarea unui sistem complet de gestionare a deşeurilor pe raza întregului judeţ • autorităţile judeţene speră că, în toamna acestui an, să demareze licitaţiile pentru desemnarea firmelor care să opereze sistemul integrat

 

Cu circa trei ani întârziere a fost finalizată, în sfârşit, Staţia de Sortare şi Tratare Mecano-Biologică a deşeurilor de la Vădeni. Concret, aceasta se află pe teritoriul administrativ al comunei Vădeni, însă este situată la doar câţiva kilometri de Brăila, lângă drumul naţional 23 Brăila - Focşani. Investiţia s-a ridicat la 21,4 milioane de lei, fără TVA, execuţia lucrărilor fiind făcută, pe parcursul a 18 luni, de asocierea de firme bucureştene “Iridex Group Construcţii” SRL - “Argif Proiect” SRL. Firmele respective au preluat, de fapt, lucrarea la începutul anului 2018, după o nouă licitaţie organizată de Consiliul Judeţean. Asta deoarece asocierea de firme care a câştigat prima licitaţie şi care ar fi trebuit să finalizeze lucrările până în 2016 s-a dovedit incapabilă să îşi respecte obligaţiile contractuale. Mai concret spus, nu a făcut aproape nimic! Este vorba despre o asociere formată din firmele portugheze “Efacec Central Europe Limited” SRL,  “Efacec Engenharia e Sistemas” SA şi firma românească “Teloxim Con” SRL. Firmele în cauză sunt în prezent în proces cu Consiliul Judeţean Brăila, beneficiarul lucrării.

Din fericire, constructorul care a reluat lucrarea - Iridex Group - s-a dovedit a fi serios, astfel că, ieri, 18 iulie a.c., reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Agenţiei de Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au putut participa la activitatea de recepţie.

Obiectivul este împărţit în două componente: o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, cu capacitatea de 30.000 tone pe an, şi o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile. Staţia de sortare se va axa pe PET-uri, hârtie, carton, plastic, metale feroase, lemn şi sticlă. Acestea vor fi împărţite pe categorii şi trimise către firmele reciclatoare. Ce nu mai poate fi reciclat va fi transportat la depozitul de deşeuri de la Muchea. Staţia pentru deşeurile “umede” este dotată cu o hală de pre-tratare a deşeurilor biodegradabile, în care vor avea loc procese mecanice de tocare şi cernere a acestora, concomitent cu îndepărtarea metalelor. Deşeurile biodegradabile vor fi transportate la cele 6 biocelule de compostare, iar ce nu se poate composta va fi eliminat la depozitul de deşeuri Muchea. Capacitatea staţiei este de 26.000 tone pe an, aceasta fiind în prezent cea mai mare din ţară. Deşeurile preluate aici provin din parcuri şi grădini şi din deşeurile reziduale colectate de la populaţie, instituţii şi agenţi economici. Compostul rezultat va fi unul de foarte bună calitate, iar până se va da efectiv în funcţiune staţia de sortare probabil acesta va putea fi şi valorificat. Din câte se pare, la ora actuală nu există reglementări legale referitoare la producerea şi valorificarea respectivei materii organice, abia acum fiind în lucru o lege pe acest domeniu important pentru agricultură.

Prezent, ieri, la recepţia lucrării, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a tăiat simbolic panglica obiectivului de la Vădeni, declarând cu această ocazie că finalizarea investiţiei aduce mai aproape implementarea Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul nostru. Staţia de tratare şi sortare de la Vădeni reprezintă etapa cea mai importantă din îndeplinirea acestui proiect pe fonduri europene, pentru a da drumul  documentaţiei şi a caietului de sarcini pentru adjudecarea operatorului unic pentru judeţul Brăila şi începerea operării”, a declarat Chiriac.

 

Cum va funcţiona activitatea de preluare şi valorificare a deşeurilor

 

Odată cu intrarea în funcţiune a Sistemului de management integrat al deşeurilor, judeţul Brăila va fi împărţit pe trei zone. Zona 1 cuprinde municipiul Brăila şi comunele din zona periurbană dar şi cele două comune - Măraşu şi Frecăţei - din Insula Mare a Brăilei. Aceste unităţi administrativ-teritoriale vor fi deservite de staţia recepţionată ieri, pe raza comunei Vădeni, şi de Depozitul Ecologic de la Muchea, administrat de SC “Tracon” SRL.

Zona 2 cuprinde oraşul Ianca şi comunele din partea de nord-vest şi din centrul judeţului, ce vor fi deservite de o Staţie de Sortare cu capacitatea de 5.000 t/an şi de un Depozit Ecologic ce poate prelua 12.000 t/an. Acestea au fost date în funcţiune la Ianca.

Zona 3 cuprinde oraşul Însurăţei şi comunele din partea de sud-vest a judeţului. Operatorul unic va colecta deşeurile şi le va transporta la Staţia de Transfer Însurăţei. Ulterior, deşeurile vor fi transportate la Staţia de Sortare Ianca sau la Depozitul Ecologic Ianca, după caz.

Investiţiile în staţiile de sortare, depozitele ecologice şi în staţia de transfer sunt substanţiale, făcând parte din valoarea totală a proiectului. Astfel, pentru Staţia de sortare şi noul depozit ecologic de la Ianca, investiţia s-a ridicat la 22,1 milioane de lei, fără TVA. De construcţie s-a ocupat asocierea de firme “Iridex Construcţii” SRL, “Hidroconstrucţia” SA şi “Argif Proiect” SRL.

Staţia de transfer de la Însurăţei  a costat 4,4 milioane de lei, fără TVA, iar constructor a fost tot “Iridex Group Construcţii” SRL.

Odată cu finalizarea şi autorizarea acestor investiţii făcute cu bani europeni, urmează o etapă foarte importantă: desemnarea firmelor care să le opereze. Potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean, la această dată documentaţia de atribuire în vederea semnării contractelor de operare a infrastructurii realizate prin proiect şi a operatorului de colectare şi transport deşeuri de pe raza judeţului Brăila este întocmită de experţi în domeniu. După predare, documentaţia va fi analizată şi avizată în fiecare unitate administrativ teritorială de pe raza judeţului, urmând a fi aprobată prin Hotărârea Adunării Generale a  Asociaţilor “ECO Dunărea” Brăila. După aprobarea caietelor de sarcini, vor putea fi organizate licitaţiile publice.

În urma procedurilor de licitaţie, vor fi încheiate trei contracte. Unul cu operatorul unic ce va gestiona activităţile de colectare şi transport al deşeurilor din toate localităţile judeţului. Un alt operator va prelua administrarea staţiilor de la Ianca şi Însurăţei, iar cel de-al treila se va ocupa de staţia de la Vădeni.

În acest moment, se află în plină desfăşurare procedura de obţinere a  Autorizaţiei integrate de mediu pentru obiectivul de la Ianca, dosarul depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului aflându-se în etapa de analiză detaliată. Pentru Staţia de transfer de la Însurăţei s-a obţinut Autorizaţia de mediu încă de la începutul acestui an.

Conducerea Consiliului Judeţean speră că licitaţiile se vor derula fără eternele contestaţii, astfel încât sistemul de colectare integrată a deşeurilor să devină funcţional cât mai repede.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro