Conducerea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Braila a explicat ca producatorii de vin pot beneficia de mai multe forme de sprijin financiar, pentru care trebuie sa depuna la sediul agentiei cereri speciale. Una dintre aceste forme de sprijin este adresata producatorilor de vin care utilizeaza must de struguri concentrat in vederea cresterii tariei alcoolice naturale a strugurilor proaspeti, a mustului de struguri, a mustului de struguri partial fermentat si a vinului nou aflat inca in fermentatie, sprijin care se acorda pina la 31 iulie 2012. Potrivit datelor prezentate de Daniela Militaru, directorul APIA Braila, utilizarea mustului de struguri concentrat sau a mustului de struguri concentrat rectificat, in vederea cresterii tariei alcoolice naturale a strugurilor proaspeti, a mustului de struguri, a mustului de struguri partial fermentat si a vinului nou aflat in fermentatie, se poate realiza intre 1 septembrie si 31 decembrie a fiecarui an, in functie de perioada aleasa pentru efectuarea operatiunii. "O imbogatire trebuie sa faca obiectul declaratiei prealabile si a notificarii privind cresterea tariei alcoolice naturale. Aceastea trebuie depuse la Centrul judetean APIA pe teritoriul careia solicitantul va efectua operatiunea de crestere a tariei alcoolice, cu cel putin 48 de ore inaintea inceperii primei operatiuni.
Depunerea declaratiei de finalizare a operatiunii de crestere a tariei alcoolice naturale, se face pina la data de 1 februarie inclusiv a anului urmator", a explicat sursa citata adaugind ca, dupa efectuarea acestor operatiuni, solicitantul trebuie sa depuna pina la 1 martie anul urmator la centrul judetean Braila al APIA cererea, insotita, printre altele, de declaratiile de recolta, productie si stoc.
O alta forma de sprijin se refera la prima de defrisare a plantatiilor viticole in campaniile 2008 - 2009, 2009 - 2010, 2010 - 2011, beneficiari fiind detinatorii de plantatii de vita-de-vie din zone mai putin productive si care nu mai doresc sa practice viticultura. Prima de defrisare se acorda numai daca suprafata pentru care acesta se solicita respecta anumite conditii, printre care inscrierea in Registrul plantatiilor, daca nu a facut obiectul unui sprijin comunitar sau national pentru masuri de restructurare/reconversie in ultimii zece ani vinicoli sau nu este mai mica de 0,3 hectare.