Doar patru sportivi au nominalizati la sporturile neolimpice: reprezentantul Clubului Atari, Alexandru Caraivan, multiplu campion national la go, Alexandru Toma, campionul en-titre la dirt -track, de la CSM Braila, medaliat cu argint in urma cu doua editii la Cupa Europei, Vasile Craciun, cel care a infiintat primul club de culturism in Braila, CS Atlas, sportiv cu o prodigioasa cariera de 21 de ani, si Elena Gisca Vasiloiu, succesoarea in performante, la CS Budo, a multiplilor campioni nationali, europeni si mondiali Cornel Musat si Florin Pricob.
Vasile Craciun, promotorul culturismului in Braila
Cel mai valoros culturist brailean, Vasile Craciun, si-a inceput cariera sportiva la virsta de opt ani la Box Club Braila, avindu-l ca prim antrenor pe Adolf Zaibel.
Cu toate ca este absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, specialitatea box, rezultatele care l-au facut celebru sint cele din culturism, sport in slujba caruia a fost in activitate timp de 21 de ani. In aceasta perioada a obtinut 17 medalii pe plan national, sase de aur, doua de argint si sapte de bronz, iar pe plan international sapte medalii, sase la jocurile balcanice si una la Campionatele Europene.
"M-am apucat relativ tirziu de acest sport, la 23 de ani, si abia dupa patru ani, in 1989, am cucerit prima medalie, una foarte importanta pentru mine, cea de campion national.
A urmat o cariera de 21 de ani in care am urcat de 17 ori pe podium in competitiile interne, de sapte ori in cele internationale, cea mai importanta dintre medalii fiind argintul europenelor.
Am participat la 32 de competitii si la majoritatea am fost in grupul de elita", declara Vasile Craciun, sportivul care in cariera sa a tinut cont de trei elemente de baza: dieta, programul de antrenament si odihna.
Vasile Craciun a obtinut performante deosebite si ca antrenor. El a infiintat primul club de culturism in Braila, CS Atlas, iar sportivii crescuti in cadrul gruparii sale, impreuna cu el, au obtinut 108 medalii in 20 de ani: 32 de aur, 46 de argint, 30 de bronz.
De la CS Atlas s-au lansat in performanta si apoi au plecat la cluburi din strainatate sportivi precum Radu Marcela, Ramona Seniman (Italia), Valentin Chelaru (S.U.A.), Silvia Buiciuc (Germania).
Dupa Campionatele Nationale din 2006, Vasile Craciun s-a retras din activitatea competitionala, si-a amenajat cea mai moderna sala de culturism si-si va continua activitatea ca antrenor.
L-a copiat pe Frank Zeni si a iesit vicecampion european
In metodele de pregatire, Vasile Craciun l-a avut ca model pe americanul Frank Zeni, unul dintre promotorii culturismului mondial, si a pus accent pe simetrie, vascularizare si frumusete.
Sacrificiile facute de sportivul de la Atlas au fost recompensate cu argintul europenelor din Iugoslavia, competitie derulata in 2001 si unde de fapt braileanul pleca din postura de outsider.
"M-am pregatit extrem de constiincios, am tinut un regim strict si simteam ca poate fi momentul de virf al carierei mele. Nimeni nu-mi acorda vreo sansa, din moment ce pe lista concurentilor figurau numai nume sonore, medaliati ai competitiilor continentale. Printr-o concentrare deosebita am reusit sa ies in evidenta si sa devin vicecampion european", a mai adaugat Vasile Craciun.
Dragoste la prima vedere
Cu multa placere si-a amintit Vasile Craciun momentul in care a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Camelia, fosta campioana nationala de atletism la junioare. "Petitor" i-a fost fratele Stelian si prietena de atunci a acestuia.
Sotia i-a fost apoi sprijinul moral de nadejde in toate momentele importante ale carierei sale.
"In urma cu 23 de ani, prietena fratelui meu mi-a prezentat o cunostinta de-a ei. A fost dragoste la prima vedere si a urmat o casnicie frumoasa de peste doua decenii. Nu pot sa nu mentionez si sa ii multumesc inca o data si pe aceasta cale ca a fost singura persoana care m-a incurajat si a fost in permanenta linga mine", a dorit sa precizeze in mod deosebit Vasile Craciun.
Ambii copii ai sai au fost atrasi de sport, dar nici unul nu l-a urmat. Tiberius are 21 de ani si a facut rugby de performanta trei ani, iar dupa aceea s-a dedicat culturismului, dar nu celui de performanta, iar Andreea, care este eleva la LPS, practica inotul.
Elena Vasiloiu Gisca a ajuns la CS Budo fortata de parinti
Pentru multipla campioana nationala si europeana de karate traditional, drumul spre performanta a inceput la indemnul parintilor.
In palmaresul elevei de la LPS, pentru care anul in curs reprezinta o noua etapa, deoarece trebuie sa sustina examenul de bacalaureat, figureaza deja 50 de medalii, dintre care 10 internationale.
"Cind eram mica aveam foarte multa energie, faceam nenumarate nazbitioare si parintii au hotarit sa ma indrume catre karate traditional, o disciplina sportiva care te educa din toate punctele de vedere. A fost optiunea lor si dupa aceea pot sa spun ca am indragit foarte repede acest sport in care am adunat deja 50 de medalii", declara sportiva de la CS Budo, pentru care primul succes din cariera a fost unul international - bronz la un campionat de copii in Italia in 1995.
Tripla medaliata cu aur anul trecut la Campionatele Europene din Polonia, Elena Vasiloiu Gisca, declara ca nu s-ar sfii sa participe la partide demonstrative cu marii campioni ai Romaniei.
"Cornel Musat, care mi-a fost coleg de sala, Florin Pricob, Razvan Mavrodinescu, Ana Maria Anton - parteneri de antrenament la CS Budo. Cu toti am exersat la antrenamente si am “furat” din tehnica lor. Am inceput deja antrenamentele pentru concursurile din acest an si, pe aceasta cale, le transmit rivalelor mele ca, in acest sezon, vreau sa cistig toate concursurile de la categoria mea de virsta",
a mai adaugat karateka de la CS Budo, al carui obiectiv in acest an il reprezinta europenele din Rusia, Polonia si Romania.