Mergi la conţinutul principal

Spitalele mai au un an pentru a se încadra în criteriile de clasificare

Termenul până la care spitalele se pot încadra în criteriile de clasificare, pe baza planurilor de conformare aprobate, s-a prelungit cu un an, până la 31 decembrie, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Astfel, se consideră că cele 117 unităţi sanitare clasificate în categorii cu plan de conformare vor avea timpul necesar pentru a-şi rezolva problemele legate de asigurarea liniilor de gardă, dotarea cu aparatură medicală performantă sau reorganizarea activităţii cu asigurarea de servicii medicale şi în alte domenii de specialitate. Ministerul Sănătăţii a clasificat până la începutul lui iunie 2011, în total, 347 de spitale din reţeaua proprie şi din administrarea autorităţilor locale, însă 117 trebuia să realizeze până la finalul lui 2011 un anumit plan de conformare, pentru a nu fi declasificate, printre acestea numărându-se şi majoritatea spitalelor din Brăila. Astfel, Spitalul Judeţean Brăila, care nu are secţie de Psihiatrie, a intrat provizoriu în categoria a III-a, cu plan de conformare. Clasificarea făcută de minister a fost în concordanţă cu propunerea făcută de către Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Asta, deşi Consiliul Judeţean, care este administratorul unităţii, şi-ar fi dorit categoria I, obiectiv pentru care a şi desfiinţat Maternitatea, comasând-o cu Judeţeanul. Pe treapta imediat următoare, respectiv categoria a IV-a, dar tot cu plan de conformare, a fost clasificat Spitalul orăşenesc Făurei, care are nevoie de o extindere. Celelalte spitale brăilene, respectiv de Psihiatrie, de Pneumoftiziologie, au intrat în categoria a V-a. "Este clar că nu îndeplineau condiţiile, de aceea a fost nevoie de un plan de conformare. Să vedem dacă termenul de un an le va fi suficient. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean, indiferent de ce investiţii se fac, categoria a III-a este suficientă. Discuţiile despre clasificarea în categoria I sau II sunt poveşti", a declarat dr. Gabriel Ciochină, directorul executiv al DSP Brăila.

Noua metodologie va fi publicată în MO

Ministerul Sănătăţii a aprobat şi va publica în Monitorul Oficial Ordinul pentru completarea şi modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă. Pe lângă prelungirea termenului de încadrare în planurile de conformare, actul normativ prevede modificarea criteriilor de clasificare în categoriile I şi II a spitalelor clinice aflate în centrele universitare. În noua formă a actului normativ, spitalele din aceste categorii vor avea obligaţia de a îndeplini criteriile de clasificare cu excepţia asigurării structurii şi liniei de gardă aferente pentru trei specialităţi, faţă de două specialităţi câte erau prevăzute, în situaţia în care în aceeaşi localitate, pe o rază de 5 kilometri există o altă unitate medicală care poate să asigure asistenţa medicală continuă.
Actul normativ stipulează şi introducerea responsabilităţii spitalului de realizare a activităţii de îndrumare şi coordonare metodologică, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Majoritatea celor 347 de spitale, respectiv 58%, au fost incluse în categoriile IV şi V de competenţă. Spitale de categoria V au un nivel de competenţă limitat şi asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative. Spitalele de categoria IV au un nivel de competenţă bazal, adică deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro