Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spiritul civic nu ii bintuie pe braileni

Asociatia Pro Democratia si Transparency International Romania au finalizat raportul referitor la activitatea administratiei publice locale in perioada 2004 - 2006. Actiunea a fost derulata in cadrul proiectului "Imbunatatirea integritatii la nivelul administratiei publice locale" care se deruleaza in 7 localitati: Alexandria, Baia Mare, Braila, Craiova, Focsani, Lupeni si Oradea. Concluziile studiului realizat au fost facute publice in cadrul conferintei desfasurate la sediul Asociatiei Nationale Mutuale Romania-Franta "Louis Pasteur" - filiala Braila, din str. Imparatul Traian nr. 7.
Indicatorii care au fost luati in considerare in aceasta cercetare au fost: participarea publica, accesul la informatie si transparenta decizionala, integritate publica, folosirea banilor publici. In raport se precizeaza ca in primele sase luni ale anului 2006, cei 27 de consilieri locali s-au intrunit in cadrul a 9 sedinte, media de prezenta fiind de 24 de persoane, adica aproximativ 89%."Initiativa legislativa a Consiliului Local este mai mult decit modesta. In perioada analizata primarul a initiat nu mai putin de 174 de proiecte de hotariri ale Consiliului Local in timp ce consilierii locali un singur astfel de proiect. La data efectuarii monitorizarii, numai 3 dintre cei 27 de consilieri locali aveau rapoartele de activitate aferente anului 2005 disponibile la sediul Primariei sau publicate pe web-site-ul institutiei. Deoarece reprezentantii Primariei nu au furnizat procesele verbale aferente sedintelor desfasurate de comisiile de specialitate ale Consiliului Local, nu dispunem de datele necesare pentru a evalua functionarea acestora in perioada ianuarie - iunie 2006", se precizeaza in raport.
Cei prezenti la discutii au spus ca brailenii nu-si cunosc si nu-si revendica dreptul la informare. Acestia utilizeaza prea putin avantajele pe care le au in virtutea Legii nr. 544/2001 si a Legii nr. 52/2003. In acest context, in 2005 au fost primite numai 12 solicitari de informatii, toate primind raspuns. De asemenea, nu a fost organizata nici o dezbatere publica, si la cele 6 proiecte de acte normative care priveau municipiul, afisate pe website-ul Primariei nu s-au primit propuneri sau sugestii din partea cetatenilor. O explicatie ar fi ca nu toata lumea are internet. "Desi Primaria Braila a infiintat o structura specializata pentru aplicarea celor doua legi, in cadrul acesteia a fost desemnata o singura persoana. Compartimentul de comunicare si informare publica este greu accesibil publicului, e situat la etajul IV si e insuficient echipat din punct de vedere al standardelor actuale. Practic, acesta nu e informatizat la nivelul secolului in care traim", a precizat Mariana Bitca, coordonator al proiectului si reprezentant al Asociatiei Pro Democratia. Proiectul derulat APD - Club Braila in colaborare cu Transparency International Romania a fost sprijinit de Agentia de Devoltare Internationala a Statelor Unite ale Americii prin intermediul "Programului de consolidare a societatii civile din Romania".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii