• noul administrator al fostului aerodrom militar organizează în premieră la Ianca un spectacol de acrobații și demonstrații aeriene • Aeroclubul României marchează astfel reoperaționalizarea parțială a vechiului aerodrom care, în ultimele două decenii, s-a aflat în conservare • citiți mai jos programul mitingului aviatic
Fostul aerodrom militar de la Ianca iese, în sfârșit, din hibernare. Sâmbătă, 25 mai, deasupra pistei unde decolau pe vremuri temutele Mig-uri din dotarea Armatei României, vor evolua avioane ușoare, concepute pentru zboruri acrobatice și demonstrații aeriene. Spectacolul aerian este organizat de noul administrator al aerodromului, Aeroclubul României, în colaborare cu Consiliul Județean și Primăria Ianca. După cum ne-a informat George Rotaru, directorul Aeroclubului Teritorial București, show-ul va începe la ora 10.30, fiind deschis de o formație de trei avioane ultraușoare. În jurul orei 11.00, cei prezenți vor asista la zborul acrobatic al unui avion Extra 330 pilotat de Andreea Bănesaru, un adevărat as în domeniu. În jurul orei 11.15 se va face o lansare de parașutiști, urmată de o ”vânătoare” de baloane făcută cu două avioane Zlin 242. În jurul orei 12.00, formația de șase avioane ”Șoimii României” va oferi un spectacol de acrobație aeriană care cu siguranță va face deliciul celor prezenți. Programul se va încheia cu încă o lansare de parașutiști, după care, începând cu ora 12.30, spectatorii vor putea vedea de aproape, pe pista aerodromului, avioanele participante la mitingul aviatic.
După cum v-am mai informat, Guvernul României a aprobat, pe 27 iulie 2022, o hotărâre prin care se acordă Aeroclubului României dreptul de administrare a terenului pe care este situat Aerodromul Ianca, pentru a înfiinţa şi operaţionaliza aici Aeroclubul Teritorial Brăila. Prin acest act normativ, s-a acordat Aeroclubului României dreptul de administrare asupra terenului pe care este situat Aerodromul Ianca, pentru a înfiinţa şi operaţionaliza Aeroclubul Teritorial Brăila. Este vorba de un teren cu o suprafaţă totală de 270.000 mp pe care există o pistă de aviaţie, bretele şi căi de rulare. Înfiinţarea unui nou Aeroclub Teritorial în zona judeţului Brăila va facilita accesul tinerilor interesaţi de activităţile aeronautice sportive, aspect ce va avea un efect direct asupra dezvoltării comunităţii locale şi naţionale.
Cu o tradiţie de peste 100 de ani şi cu 15 locaţii active de zbor, Aeroclubul României are în dotare peste 200 de aeronave şi mai mult de 150 de paraşute. În componenţa Aeroclubului României intră 15 aerocluburi teritoriale, ca subunităţi fără personalitate juridică, cu sedii şi terenuri de zbor situate în mai multe localităţi ale României, printre care se numără, mai nou și Ianca.
Jumătate din pista de 2 km a fost reabilitată
Aerodromul militar de la Ianca a funcționat începând cu anul 1951, când s-a înființat Divizia 3 Aviație Vânătoare și, cu ajutorul tehnicii militare sovietice (România se afla sub ocupație), s-au construit pista betonată, punctul de comandă, hangararele și utilitățile de cazarmare. Baza militară era formată din zona aeroportului, zona de locuit, zona administrativă, zona de depozit de armament și una de depozit de combustibil. Aerodromul era dotat cu două hangare de mari dimensiuni, cu o arhitectură de sorginte sovietică.
La începutul anilor 2000, odată cu retragerea din activitate a avioanelor MIG 15, baza militară de la Ianca a fost desființată. Aerodromul a intrat în conservare, de paza lui - foarte costisitoare - ocupându-se Consiliul Județean Brăila. Din 2022, aerodromul a fost preluat de Aeroclubul României, care intenționează să deschidă aici o școală de aviație. Aceasta ar urma să funcționeze de anul viitor. Deocamdată, încă se lucrează la operaționalizarea aerodromului, pentru a putea face față noilor cerințe. Până în prezent, noul administrator a reușit să reabiliteze jumătate de lungimea pistei aeroportului. Practic, din totalul de 2 kilometri, a fost reparat 1 km de pistă, fiind curățată vegetația crescută între rosturile plăcilor de beton, după care rosturile au fost umplute cu un mastic special. De asemenea, pe porțiunea reabilitată, s-au trasat marcaje specifice aviației. Aeroclubul a amenajat un punct de conducere a zborului, din containere, până anul viitor urmând să fie reabilitat unul dintre cele două hangare ale aerodromului.