Mergi la conţinutul principal

Speciile polare de la Zoo suferă din cauza caniculei

Dintre animalele găzduite de Grădina Zoologică Brăila, speciile adaptate pentru gerul polar au cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă. Renul, de exemplu, arată atât de slăbit, încât unii vizitatori se tem că îngrijitorii nu îl hrănesc suficient de bine. "Este slab de îi numeri coastele, cred că era mort de foame, fiindcă i-am întins o mână de iarbă şi imediat a venit să o mănânce", ne-a sesizat telefonic un cititor al ziarului nostru. Acesta s-a arătat de-a dreptul indignat de starea anumitor animale de la Zoo, considerând că acestea nu sunt hrănite suficient de bine.
Administraţia Grădinii Zoologice Brăila spune că nu se pune problema ca animalelor să nu le fie respectată norma zilnică de hrană. "Primesc mâncare suficientă, atât ierbivorele cât şi carnivorele. Cine afirmă că animalele sunt subnutrite este răuvoitor", ne-a declarat Nelu Gheorghe, administratorul Grădinii Zoo. Ce-i drept, ieri, când reporterul nostru a făcut o vizită inopinată, ieslele ierbivorelor, inclusiv cea din ţarcul renului, erau pline cu lucernă. Marius Pamfile, medicul veterinar care se ocupă de animalele de la Zoo, ne-a explicat că în această perioadă renul se află în plină proces de năpârlire, motiv pentru care pare a fi mai slăbit. "Este un exemplar perfect sănătos, iar aspectul său este normal pentru perioada în care ne aflăm. Evident, este supus unui stres suplimentar, din cauza temperaturilor caniculare. Renii sunt adaptaţi gerurilor polare, nu sunt făcuţi pentru 38 de grade Celsius. Tocmai de aceea i s-a amenajat un umbrar, pentru a fi protejat, pe cât posibil, de caniculă", ne-a spus veterinarul, adăugând că şi alte specii care suferă din cauza căldurii au beneficiat de amenajări suplimentare. Astfel, în urmă cu câteva zile, în ţarcul lupilor alsacieni a fost făcut un bazin betonat, adânc de un metru şi jumătate, aşa încât aceştia să poată intra în apă pentru a se răcori.
Dacă vara atât renul cât şi lupii alsacieni de la Zoo Brăila suferă cel mai mult din cauza caniculei, pe timpul iernii aceste două specii se simt în elementul lor. "Astă iarnă, când afară erau minus zece grade şi zăpada de un metru, singurele animale care ieşeau din adăpost erau renul şi lupii. Să le vedeţi atunci cât sunt de grase şi cum luceşte blana pe ele!", n-a spus administratorul Nelu Gheorghe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro