Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spania ridica restrictiile pentru lucratorii din noile state UE

Presedintele Parlamentului European (PE), Josep Borell-Fontenelles a anuntat ca Spania va ridica, la 1 mai, restrictiile la libera circulatie a lucratorilor din noile state membre UE si ca forul legislativ invita tarile care mentin aceste restrictii sa le elimine cit mai curind.
"Presedintele Parlamentului European, Josep Borell-Fontenelles afirma ca libera circulatie a lucratorilor este una dintre cele patru libertati fundamentale care stau la baza constructiei europene si anunta ca Spania va ridica restrictiile privind libera circulatie a lucratorilor din noile state membre UE, pe 1 mai. Pe de alta parte, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care invita tarile care mentin aceste restrictii sa le elimine cit mai curind", se arata intr-un comunicat remis, vineri, agentiei MEDIAFAX de Biroul de informare in Romania al Parlamentului European.
Presedintele PE, citat in comunicat, a precizat ca, potrivit dreptului comunitar, cetatenii UE au posibilitatea de a lucra in alt stat membru, insa in tratatele de aderare sint prevazute periode de tranzitie de maxim sapte ani pentru lucratorii originari din noile state, perioade esalonate in trei intervale de timp, de doi, trei si, respectiv, doi ani (2A3A2).
"In afara Irlandei, Regatului Unit si a Suediei, toate celelalte state membre au adoptat perioadele tranzitorii", a mentionat oficialul european.
El a adaugat ca temerile europenilor legate de imigrarea fortei de munca si pierderea avantajelor sociale isi gasesc raspunsul intr-un raport al Comisiei, care subliniaza evolutia pozitiva a pietei muncii in cele trei tari care nu au impus perioade tranzitorii pentru lucratorii din noile state membre, fata de restul, unde nivelul somajului ramine foarte ridicat.
Borell a spus ca se pierd din vedere alte efecte ale emigrarii catre pietele de munca vestice, cum ar fi depopularea unor intregi regiuni - 5% din populatia activa a Lituaniei si 3% din cea a Estoniei a emigrat - in vreme ce tari care multa vreme au "exportat" forta de munca devin tari de imigrare, un exemplu fiind Irlanda.
Presedintele PE considera ca un alt efect al emigrarii priveste componenta etnica a populatiei, care sufera modifcari, cum se intimpla in Spania.
El a amintit ca, in conformitate cu cele mai recente statistici, libera circulatie a lucratorilor este a doua mare realizare a UE mentionata de 51% dintre cetatenii chestionati. "Pentru ca lucrurile sa continue asa, trebuie evitata concurenta intre statele membre, mai ales in domeniul fiscal.
"Decizia (Spaniei - n. r.), care va intra in vigoare intr-o zi simbolica, 1mai, face parte dintr-o provocare mai mare cu care se confrunta UE - reconcilierea competitivitatii economice cu coeziunea sociala. Daca nu va reusi, Uniunea se va pierde in curentul de globalizare liberala", a spus Borell.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii