Spagi de o mie de euro in spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spagi de o mie de euro in spitale

Ieri, s-a afirmat pentru prima data, oficial, ca se ia spaga in spitalele brailene: 1.000 de euro pentru angajarea unei asistente intr-un spital. Mai mult, unii asistenti nu fac injectia sau infirmierele nu schimba asternutul pina nu li se baga 50.000 de lei in buzunar, si in toate spitalele brailene, pacientilor si apartinatorilor li se vorbeste urit.
Inspectorul sef adjunct al Oficiului pentru Protectia Consumatorului, Florin Ionascu, a fost provocat sa afirme ca un asistent da spaga 1.000 de euro ca sa fie angajat in spital, de o fraza din concluzia unui studiu privind evolutia structurilor de personal in anul 2007. Acolo se spunea ca incadrarea noului personal este costisitoare pentru ca necesita un timp indelungat de specializare la locul de munca. "Stiti cit costa? Stiti cit se da spaga ca un asistent sa se angajeze la un spital? Va spun eu. Stiu trei cazuri concrete in Braila, care au dat 1.000 de euro ca sa se angajeze. Aceasta este problema sistemului sanitar, e problema dumneavoastra, a sindicatului. Constiinta trece prin stomac. Asistentul nu face o injectie ca lumea sau nu schimba un cearsaf daca nu i se baga 50.000 de lei vechi in buzunar. Nu ma contraziceti, ca am fost in spital. Am stat in spitale si stiu care este problema sanatatii. Daca aveti curajul sa ma contraziceti, discutam cu presa de fata, cu nume. Asistentul ia un ban, se duce cu un venit suplimentar acasa. Medicul, in special partea de chirurgie, ia o remuneratie si ceva suplimentar, dar exista si personalul TESA, care vrea si el ceva. Si de aici apare “timpul indelungat de angajare a personalului”. Un asistent la un medic de familie vrea sa se duca la mai bine, sa fie remunerat, vrea la un spital. Ca sa se angajeze la un spital, trebuie sa dea, ca sa ia. Asta este realitatea. Eu discut foarte mult cu oamenii, au venit cunostinte de-ale mele care m-au intrebat daca am cum sa-i protejez fata de aceste aspecte din sistemul sanitar si le-am spus “nu”. Este chestie de DNA, de flagrant, trebuie sa te duci la politie si asa mai departe", a declarat in Comisia de Dialog Social de la Prefectura Florin Ionascu. Ulterior, el a precizat ca nu poate sa dea nume exacte, pentru ca si darea si luarea de mita se pedepsesc, dar ca cele trei cazuri pe care le cunoaste s-au petrecut la Spitalul Judetean, la Spitalul TBC si la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie. Unul este mai de curind, iar altele de aproape un an. "Eu am spus ce am avut de spus. Daca vor, sa faca ei ancheta interna. De unele cazuri stie si domnul doctor Georgescu. Chiar mi-a propus sa colaboram si sa incercam sa eradicam acest fenomen. Nu pot sa-i spun nici eu ca uite, asistenta X a dat directoarei Y suma D ca sa ajunga in postul H", a spus Florin Ionascu.

"Trebuie sa recunoasteti cinstit aceste semnale, pentru ca pina nu diagnosticam, nu putem sa facem tratamentul"

Profitind ca se discuta despre sistemul sanitar, vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu, a dorit sa atraga atentia si asupra unui alt aspect, modul defectuos de comunicare dintre personalul medical si de ingrijire si pacienti. "Am fost cu citeva cazuri in spital si asistentele te trimit afara fara nici un drept de apel. Se vorbeste urit cu apartinatorii, se vorbeste urit cind soliciti un sprijin din partea infirmierelor. Nu e un aspect care sa va faca cinste si este pacat, pentru ca sint situatii in care dati dovada de foarte mult profesionalism. Aceste probleme sint o bila neagra pentru intreaga activitate a sectorului medical. Trebuie lucrat la compartimentul comunicare intre dumneavoastra, personalul cu studii medii sau superioare si pacienti, apartinatori", a spus vicepresedintele CJ Moisescu. Tot ea a povestit ca a indraznit sa intrebe o asistenta daca este valabila o reteta pe care s-a uitat sa se treaca parafa medicului, iar rezultatul au fost niste tipete. "Eram la chirurgie si ar fi trebuit sa merg la ortopedie, dar ma intreb, nu putea vorbi frumos? Alta data eram in vizita la cineva, la ortopedie si asistenta a venit, a spus pe un ton vehement “Toti apartinatorii iesiti afara!” O durea gura sa foloseasca alt ton? Acum aproape un an si jumatate, o cumnata de-a mea era internata, noaptea i s-a facut frig si a cerut o patura. I s-a spus “Ce vrei, cucoana, adu-ti de-acasa!” Ar fi putut sa i se explice ca nu au paturi si ca ar trebui sa-si aduca de acasa", povesteste Niculina Moisescu.
Reprezentanta sindicatului "Sanitas", Aurelia Chelariu, a declarat ca nu cunoaste aceste probleme, desi nu neaga existenta unor astfel de intimplari si comportamente, dar le considera izolate. Surprinsa de aceasta atitudine, prefectul judetului, Mihaela Marcu, cea care a condus sedinta, a atras atentia sindicalistilor ca in Comisia de Dialog Social sint oameni cu responsabilitati pe anumite structuri si daca trei oameni sesizeaza anumite aspecte, inseamna ca asa este. "Eu as putea sa va dau punctual amanunte, pentru ca am patit-o cu tatal meu, dar dvs., ca lider de sindicat, care sustineti interese profesionale si de grup ale acestei categorii socio-profesionale, trebuie sa recunoasteti cinstit aceste semnale, pentru ca pina nu diagnosticam, nu putem sa facem tratamentul. Trebuie sa recunoastem ca aceste situatii se intimpla pe alocuri. Nu am generalizat si impreuna, factori de decizie pe legislativ si executiv, dar si dvs. ca si sindicat, avem rolul sa incercam sa ponderam aceste discutii", a spus prefectul Mihaela Marcu.

Oficial, nu se da si nici nu se ia spaga!

Despre acuzatiile grave aduse ieri la Comisia de Dialog Social privind spaga la angajare in unitatile spitalicesti, dr. Delia Rasnoveanu, director al Autoritatii de Sanatate Publica ne-a declarat ca nu stie nimic concret, ca la institutia pe care o conduce nu s-a inregistrat nici o sesizare in acest sens si ca, de fapt, aceasta este o problema care intra in atributiile Politiei, nu ale ASP. "Daca lumea spune ca asa e, inseamna ca asa e, la toate spitalele s-au facut angajari in ultima perioada, dar nu e nici o semnalare concreta in acest sens". Acelasi raspuns l-am primit si de la Nicolae Saridache, liderul sindicatului SANITAS al cadrelor medii sanitare din Braila, care a precizat ca nu a participat la nici o astfel de discutie in cadrul comisiei de disciplina, cit si de la dr. Ioan Florin, presedintele Colegiului Medicilor, care ne-a spus ca n-a auzit nici un medic sa fi dat spaga la angajare si ca, in general, medicii nu prea vin la Braila.
Pentru ca reprezentantul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor a mentionat ca reclamatiile cu pricina se refera la Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) si cel de Obstetrica-Ginecologie, am contactat fiecare manager de spital si am primit acelasi raspuns: nimeni nu stie nimic despre spaga la angajare in unitatile spitalicesti. "Nu stiu nimic; avem in momentul de fata si o ancheta de la DNA, care verifica angajarea a 262 de persoane, dar nu s-a gasit nici o deficienta la Serviciul RUNOS, care are un sef nou angajat", am aflat de la dr. Stefan Mihailescu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta.
La Spitalul de Pneumoftiziologie, ec. Gabriela Moroianu ne-a spus ca nu s-a plins nimeni ca i s-ar fi pretins spaga, desi sint foarte multe cereri de angajare si nu toate pot fi solutionate. "Chiar ieri a venit cineva in audienta, sa lase o cerere de angajare pentru un post de ingrijitoare; discutia care se poarta este in detaliu, dupa care indrum persoanele respective la secretariat, pentru a lasa o cerere si un CV", ne-a explicat managerul Spitalului TBC.
Dr. Mioara Salcudean, managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie nu a putut fi contactata ieri telefonic, iar de la Maternitate ni s-a spus ca este in concediu de odihna, motiv pentru care nu am reusit sa-i aflam opinia vizavi de aceasta problema, care a pus pe jar Comisia de Dialog Social a Prefecturii.

15milioane lei pentru un post de infirmiera si 2000 euro pentru unul de asistenta este, neoficial, spaga la Spitalul Judetean

Singura persoana care nu a fost "deranjata" de intrebarea incomoda privind spaga la angajare in unitatile spitalicesti din Braila s-a aratat a fi dr. Octavian Georgescu, liderul sindicatului medicilor din judet, care ne-a spus, din start, ca spaga la angajare este de notorietate. Mai mult decit atit, dr. Georgescu sustine ca monitorizeaza chiar aceasta situatie si nu este singurul care face acest lucru, desi cei care au dat spaga se tem sa recunoasca. "Cei care au dat spaga la angajare sint sub imperiul groazei ca vor fi dati afara, se feresc sa recunoasca. Totul e zvonistica, dar singurele institutii abilitate in acest sens sint Politia si Parchetul. Neoficial, la nivelul Spitalului Judetean se vehiculeaza pentru angajare 15 milioane lei pentru un post de infirmiera si 2000 euro pentru un post de asistenta. Este o chestie de notorietate, dar problema e ca noi nu putem proba aceste zvonuri. Ceea ce spunea domnul director Florin Ionascu este un fapt real, asa ca nu mai trebuie sa surprinda pe nimeni. Este o practica in judetul Braila vizavi de spaga la angajare", a concluzionat dr. Octavian Georgescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro