Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaga de 8.000 de euro pentru fiul lui "Balaceanu"

Marti, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Ilie Margean, zis "Balaceanu", liderul unei grupari interlope brailene, pentru savirsirea infractiunii de cumparare a traficului de influenta. Cercetarile efectuate au stabilit faptul ca, in perioada iunie - octombrie, "Balaceanu" i-a dat presedintelui Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADP), Florentin Scaletchi, 7.500 de euro si produse alimentare in valoare de 500 de euro, pentru a obtine transferul fiului sau de la o inchisoare din Spania, in Romania, pentru continuarea executarii pedepsei cu inchisoarea stabilita de autoritatile spaniole. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si presedintele OADP, arestat la inceputul acestei luni, pentru savirsirea a patru infractiuni de trafic de influenta (din care una in forma continuata), luare de mita, fals intelectual comis in legatura directa cu o infractiune de trafic de influenta si a doua infractiuni de inselaciune. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.
"In perioada iunie-octombrie 2006, pe fondul demersurilor efectuate de inculpatul Margean Ilie pentru obtinerea transferarii fiului sau, Margean Valter Leonard, in Romania, in vederea continuarii executarii pedepsei de 18 ani inchisoare aplicate de autoritatile judiciare spaniole, inculpatul Scaletchi Florentin, in calitate de presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, a pretins si primit, in mod esalonat, foloase in suma totala de 8.000 euro (respectiv, suma de 7.500 euro in numerar, iar diferenta reprezentind produse alimentare) de la invinuitul Margean Ilie. In schimb a lasat sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul Ministerului Justitiei si Interpol, pentru derularea formalitatilor necesare procedurii de transfer a condamnatului Margean Valter Leonard", se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.
Coincidenta sau nu, Leonard Valter Margean, fiul lui "Balaceanu", a fost adus in Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila in data de 7 noiembrie, fiind transferat, pe 11 noiembrie, la Rahova. Contactat de reporterii nostrii, purtatorul de cuvint al DNA ne-a precizat ca transferul fusese aprobat si ca se putea face si fara interventia presedintele OADP. "La nivelul Curtii de Apel exista o hotarire prin care era recunoscuta decizia de incarcerare si se aprobase transferul. A fost inregistrata o intirziere pentru ca detinutul nu avea acte. In aceasta situatie nu s-au extins cercetarile si asupra altor persoane deoarece putea sa-l pacaleasca si transferul sa se faca si fara interventia lui", ne-a precizat Livia Saplacan, seful Biroului de Informare si Relatii Publice al DNA.

Leonard a fost arestat in 2001 si condamnat la 23 de ani inchisoare

Conform unei note de presa de pe site-ul Ministerului de Interne din Spania, Leonard Margean a fost arestat in octombrie 2001, impreuna cu alte 4 persoane (2 femei si doi barbati), membri ai unei grupari care aduceau ilegal romance in Spania. Fetele erau violate, obligate sa se prostitueze in cluburi diverse din Madrid, sub amenintari, agresiuni si batai. S-au facut perchezitii in trei locatii unde au fost gasite, printre altele, o arma, acte false si alte obiecte care au indicat participarea grupului la diverse activitati ilicite.
Investigatiile au inceput in luna iunie, dupa ce o romanca a depus o plingere la Politia spaniola in care declara ca a ajuns in Spania, impreuna cu o prietena din Braila, fiind mintite de o femeie ca li se va oferi un loc de munca cinstit. Ajunse acolo au fost bagate intr-un apartament din Madrid, fiind obligate sa se prostitueze in cluburile din capitala. In luna august, o alta femeie declara la Politie ca a fost asaltata de 5 persoane, care au bagat-o cu forta intr-o masina si au amenintat-o cu un pistol ca sa un tipe. Ea a fost dusa intr-un apartament din Madrid, unde a fost batuta si avertizata sa nu mai mearga in clubul in care lucra, pentru ca acolo mergeau si fetele lor. Dupa ce au amenintat-o ca o vor impusca in picioare daca se intoarce in clubul respectiv, intr-un apartament alaturat Leonard a violat-o si i-a cerut sa se prostitueze pentru el, dupa care a lasat-o sa plece. Tot in luna august, o alta romanca a declarat ca a ajuns in Spania, fiind mintita ca va lucra ca ospatarita, dar ca acolo a fost obligata sa se prostitueze. Fata a fost amenintata ca va fi omorita daca nu va cistiga 18.000 de euro. Amenintata cu pistolul, ea a fost si violata.
Pe data de 27 noiembrie 2003, publicatia spaniola "El Mundo" a publicat un articol in care se precizeaza ca Leonard Margean a fost condamnat la 23 de ani si jumatate de inchisoare pentru sechestrare de persoane, trei agresiuni sexuale, proxenetism, emigrare ilegala si port ilegat de arma. In articol se precizeaza ca braileanul aducea fete din Romania, pe care le batea, le viola si le obliga sa se prostitueze. De asemenea, a amenintat o alta prostituata si a violat-o, ca sa nu le mai faca competitie celor care lucrau pentru el. In acelasi dosar a mai fost condamnata, la un an inchisoare, si Cicuta Mazalu pentru prostitutie si complicitate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii