Mergi la conţinutul principal

Sorin Apostu şi Călin Stoia rămân în arest

Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, la 29 decembrie 2011, de procurorii anticorupţie, alături de soţia sa, avocata Monica Apostu, de omul de afaceri Călin Stoia, şi de Aspazia Droniuc, toţi fiind acuzaţi de fapte de corupţie.
Sorin Apostu este acuzat de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.
Omul de afaceri Călin Stoia administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).
În acelaşi dosar vor fi judecate, în stare de libertate, soţia edilului, avocata Monica Undina Apostu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale), precum şi Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, acuzată de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că primarul Sorin Apostu ar fi obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 de lei, echivalent a 127.052 euro.
Banii provin, potrivit DNA, de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului Local Cluj Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).
Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, Apostu ar fi angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, avocata Monica Apostu, astfel că banii pretinşi erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al acesteia, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă.

14arest2Sorin Apostu a acceptat mită de la Călin Stoia

Concret, în cursul anului 2010, Sorin Apostu, în calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, a acceptat să primească, de la Călin Stoia, administrator al SC Brantner Vereş, sume de bani disimulate printr-un contract de consultanţă fictiv încheiat la data de 2 aprilie 2010 între cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu şi SC Total Trading Company (firma administrată de Stoia).
De asemenea, în perioada aprilie 2010-septembrie 2011, Apostu a primit, în 18 tranşe, suma totală de 262.560 de lei, pentru ca, în schimb, să semneze un contract de salubrizare cu SC Brantner Vereş şi să asigure derularea ulterioară, fără incidente, a acestui contract, prin emiterea oricăror acte necesare. Pentru fiecare tranşă de bani a fost emisă câte o factură care evidenţia prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale, aceasta atât pentru disimularea adevăratei naturi a provenienţei banilor, dar şi pentru ascunderea infracţiunii de corupţie. Atât încheierea contractului de consultanţă, cât şi emiterea facturilor s-a făcut în înţelegere şi cu implicarea primarului Apostu, potrivit DNA.
Totodată, Apostu i-a cerut Aspaziei Droniuc remiterea unor foloase materiale necuvenite, lăsând-o să creadă că are influenţă pe lângă directorul RATUC Cluj pe care l-ar putea determina să încheie, cu societatea acesteia, poliţie de asigurare a parcului auto al regiei.
Mai mult, în perioada mai 2009-septembrie 2011, Apostu a primit, în 21 de tranşe, suma totală de 274.330,54 de lei, disimulată prin încheierea a două contracte de asistenţă juridică fictive între societatea SC Groupe Frarom (aparţinând lui Droniuc) şi cabinetul de avocatură al soţiei sale. Primarul le-a instigat pe cele două să încheie cele două contracte de asistenţă juridică şi să emită 21 de facturi fiscale, înscrisuri care evidenţiau prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale şi care erau menite să disimuleze adevărata natură a provenienţei banilor şi să ascundă infracţiunea de trafic de influenţă, susţin anchetatorii.
În rechizitoriu s-a mai reţinut că, după încheierea, la data de 28 iulie 2010, a contractului de delegare a serviciilor publice de salubrizare a municipiului Cluj Napoca cu SC Rosal SRL Bucureşti, contract încheiat de primarul Apostu în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, acesta a primit de la reprezentanţii societăţii menţionate două carduri de alimentare cu carburanţi din care unul a fost utilizat ulterior, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2011 de către avocata Monica Apostu, care a alimentat autovehiculele proprietate personală cu carburanţi în valoare totală de 8.826,63 lei.
În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând lui Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 de lei aparţinând soţiei sale.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro