Soluţie de compromis pentru pericolul de pe Siret | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Soluţie de compromis pentru pericolul de pe Siret

Codul portocaliu de inundaţii pe Siret, emis de hidrologi la sfârşitul săptămânii trecute, i-a băgat în priză serios pe cei de la Direcţia Apele Române Buzău, prin filiala locală, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Pe sistemul "repede-înainte", angajaţii SGA, ajutaţi de mai mulţi localnici, au consolidat, vineri, porţiunea de mal din dreptul localităţii Corbu Vechi, unde râul a erodat atât de mult încât a ajuns foarte aproape de baza digului de apărare. S-a folosit material geotextil, saci lestaţi şi pari de lemn, pentru întărirea porţiunii afectate, de circa 150 metri lungime. Consolidarea respectivă nu poate fi decât ceva provizoriu, dar trebuia făcută de urgenţă, măcar atât cât să fi ajutat la salvarea digului în timpul viiturii care se anunţa. Veştile erau alarmante, se vorbea despre căderi masive de precipitaţii în Moldova, de umflarea afluenţilor Siretului, respectiv despre un debit foarte mare al acestui râu. Cei de la SGA Brăila erau convinşi că, pentru a se putea prelua tot acel surplus de apă, se va face o golire a celor trei lacuri de acumulare de pe raza judeţului Vrancea - Călimăneşti, Bereşti şi Movileni - aşa încât spre sectorul brăilean al râului ar fi urmat să vină o viitură similară cu cea din 2005, când apa mai avea puţin şi trecea peste dig, situaţie în care ar fi ras de pe suprafaţa pământului satul Corbu Vechi. Din fericire, nu s-a întâmplat aşa. Sâmbătă, 4 iunie, atunci când fusese anunţat vârful de viitură, respectiv codul portocaliu de inundaţii, cantitatea de apă intrată în judeţul Brăila a fost mult mai mică decât cea anticipată. Debitul Siretului a crescut doar atât cât apa să iasă din albia minoră şi să pătrundă în zona dig - mal. În doar câteva ore, râul s-a retras în matcă, iar lucrurile au reintrat în normal.

O problemă care trenează de ani de zile. Satul Corbu Vechi, în pericol permanent

Se pare, totuşi, că respectivul cod portocaliu le-a adus aminte celor de la Apele Române că la Corbu Vechi există o problemă ce aşteaptă de ani de zile să fie rezolvată. Până acum, s-au tot făcut studii de fezabilitate, care au fost ţinute prin sertare până au expirat. Apoi iar s-au făcut studii de fezabilitate şi iar au expirat, dar guvernanţii nici gând n-au avut să aloce fonduri pentru executarea efectivă a lucrărilor de consolidare a malului.
Între timp, sătenii din Corbu Vechi - localitate ce reuneşte câteva sute de familii - au făcut tot felul de reclamaţii, la Primăria comunei Măxineni, de care aparţin, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi la Prefectură. Li s-a spus mereu că problema lor este avută în vedere şi că urmează să se dea bani, de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru consolidarea de mal. Ani de zile au fost purtaţi oamenii cu vorba până când, sătui de atâtea promisiuni deşarte, în primăvara anului trecut au schimbat tactica, făcând sesizări către presă şi postând pe reţelele de socializare fotografii cu eroziunea de mal ce ameninţă să dărâme digul care le apără satul. Din acel moment, mai multe comisii de la Prefectură şi ISU au mers la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba. S-au făcut adrese către Apele Române şi Ministerul Mediului, iar lucrurile păreau că s-au pus în mişcare. Totul a culminat cu anunţul făcut de autorităţi, în luna ianuarie a acestui an, când s-a spus că a fost refăcut proiectul tehnic pentru consolidarea de mal, urmând ca, în cel mai scurt timp, să se aloce fonduri, de către Ministerul Mediului, pentru a se da drumul la lucrări.
Proiectul respectiv a fost întocmit de firma "Aqua Con Proiect" Sibiu - care a încasat 26.000 lei pentru respectiva lucrare - şi prevede întărirea malului cu piatră adusă din Munţii Măcinului.
Numai că, deşi acest proiect nou există, alocarea fondurilor încă întârzie, la fel cum se întâmplă de circa 10 ani, de când a început să înainteze eroziunea de mal. Dacă s-ar fi produs aşa cum a fost prognozată, viitura de la sfârşitul săptămânii trecute ar fi prins malul respectiv la fel de expus ca şi până acum. Materialul geotextil şi sacii lestaţi amplasaţi acolo pe post de consolidare provizorie ar fi avut un efect destul de redus, mai ales dacă s-ar fi înregistrat un debit foarte crescut.
Lucrarea concepută de firma sibiană "Aqua Con Proiect", adică acea consolidare cu piatră de carieră care să devieze curenţii de apă spre celălalt mal al râului, ar costa, din câte se pare, peste 20 milioane de lei, deci circa 4 milioane de euro. Finanţarea ar urma să fie asigurată prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, iar asta necesită timp, dau de înţeles responsabilii din Ministerul Mediului. Cu alte cuvinte, e puţin probabil să se dea drumul la treabă pe parcursul acestui an. În acest context, Direcţia Apele Române Buzău a venit cu altă propunere: o consolidare pe termen mediu, în valoare de circa 95.000 lei. Aceasta ar consta în folosirea unor saci din geotextil umpluţi cu pământ, fiecare cu un volum de un metru cub, care ar urma să fie plasaţi în zona eroziunii de mal. Aceştia ar avea capacitatea să devieze curentul spre malul celălalt, pe o perioadă limitată, de circa cinci ani, urmând ca, între timp, când se vor găsi fondurile necesare, să se pună în practică proiectul cel mare, cu piatră de carieră, care ar avea un efect pe termen mult mai lung.
Reprezentanţii Apelor Române sunt aştepaţi, astăzi, la Prefectura Brăila, unde se va pune în discuţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii propunerea lor de consolidare pe termen mediu a malului de la Corbu Vechi. Dacă CJSU va aproba această metodă, cei de la SGA ar trebui să înceapă în cel mai scurt timp lucrările. Se pare că există o reticenţă în acceptarea acestei metode, totuşi, din cauza posibilităţii ca, după implementarea soluţiei provizorii, să se renunţe la proiectul definitiv, în valoare de 4 milioane de euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro