Mergi la conţinutul principal

Soferii vor fi reexaminati doar in cazul faptelor grave

Soferii implicati in evenimente rutiere usoare nu vor mai fi reexaminati pentru a intra in posesia permisului de conducere, dupa expirarea perioadei de suspendare. Aceasta si alte modificari au fost dezbatute si apoi aprobate in sedinta de ieri a Guvernului si sint primele schimbari facute Noului Cod Rutier, de la intrarea in vigoare. Propunerile Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) au urmarit atit preluarea unor norme europene privind exercitarea unor drepturi ale cetatenilor statelor UE cit si "relaxarea" legislatiei rutiere. Printre acestea nu s-au aflat, insa, si propuneri legate de interzicerea utilizarii detectoarelor radar, asa cum s-a vehiculat ca se va intimpla, dar au existat, si au fost si acceptate, cele legate de probarea incalcarii unor reguli de circulatie cu ajutorul camerelor video.
O alta noutate este sanctionarea comportamentului conducatorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceata, aducind prejudicii celorlalti participanti la trafic. Totusi, una dintre cele mai importante modificari priveste reconsiderarea conditiilor de reexaminare in caz de suspendare a dreptului de a conduce, prin limitarea aplicarii masurii doar in cazul suspendarii acestui drept pentru anumite fapte cu pericol social grav. Astfel, sint avute in vedere situatiile in care permisul de conducere a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. De asemenea, nu vor mai sustine examen nici cei care au fost cercetati pentru o infractiune la regimul circulatiei iar instanta de judecata sau procurorul a dispus inlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute in Codul penal si nici cei care au solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, potrivit legii. "Scoaterea reexaminarilor este un lucru bun pentru soferi, deoarece s-a observat ca procentul de promovabilitate ale acestor testari e situat in jur de 30 - 35%, desi ele au fost simplificate. Acestea nu sint atit de importante ca cele pentru obtinerea permisului de conducere. Cunoasterea legislatiei este verificata in momentul obtinerii permisului, reexaminarile nefacind decit sa-i constientizeze, o data in plus, ca trebuie sa aiba o alta atitudine in trafic", ne-a precizat comisarul Dumitru Budes, seful Serviciului Politiei Rutiere Braila.
In cazul celor care vor sustine reexaminarile, nepromovarea testului sau neprezentarea soferului la examen va conduce la prelungirea suspendarii pentru o singura perioada de 30 de zile, urmind ca la expirarea acesteia titularul sa redobindeasca dreptul de a conduce.

Strainii pot obtine permise de conducere in Romania

Actul normativ aprobat ieri vizeaza si introducerea unor norme care sa completeze cadrul legal in materia gestionarii evenimentelor rutiere usoare, prin aplicarea conceptului de constatare amiabila de accident. Scopul urmarit este acela de a implica societatile din domeniul asigurarilor in activitatile de constatare si solutionare a accidentelor usoare si, implicit, de a simplifica procedurile pentru astfel de situatii. Referitor la acest lucru, conducerea Politiei Rutiere ne-a precizat ca, la momentul de fata, modificarea nu a facut decit sa puna aceasta atributie in sarcina societatilor de asigurari. "Probabil ca vom lucra impreuna cu ei o anumita perioada. Este o masura buna, dar trebuie perfectata legislatia. De exemplu, va fi nevoie de un termen in care soferii sa se prezinte la o testare, pentru ca pot fi beti in momentul evenimentului si daca nu exista acest termen, vor scapa de consecintele faptului ca s-au urcat la volan sub influenta bauturilor alcoolice", a mai adaugat comisarul Dumitru Budes.
La fel de importante sint si modificarile legate de exercitarea unor drepturi de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania, precum si cetatenii statelor membre ale UE care se afla la studii in tara noastra pentru o perioada de cel putin 6 luni sau care au rezidenta normala in Romania, pot solicita obtinerea permisului de conducere. Permisele de conducere eliberate de autoritatile statelor UE detinute de persoane care au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania, pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu