Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Societatile financiare nebancare, in vizorul BNR

Banca Centrala a initiat un proiect de lege prin care toate firmele din afara sistemului bancar care acorda diverse tipuri de credite, inclusiv leasing, vor fi supravegheate de catre o autoritate in domeniu. Scopul urmarit de Banca Centrala este, pe de-o parte, acela de a preintimpina tepe de genul MTS Leasing, iar pe de alta parte limitarea, si in aceasta zona, a volumului de credite si finantari acordate populatiei si firmelor.
Asadar este vorba despre un set de norme pentru societatile financiare nebancare, regulile propuse fiind apropiate de modelul utilizat la banci, dar la un nivel mult mai flexibil.
ÃŽn actuala forma, proiectul stabileste doua paliere de reglementare, o serie de indicatori fiind obligatorii numai daca societatea are o activitate peste un anumit prag.
Legea va urmari introducerea unor reguli uniforme pentru toate societatile care deruleaza activitati financiare, cum ar fi leasingul sau societatile de creditare. Astfel, companiile care depasesc o anumita cifra de afaceri ar putea avea obligatia sa îndeplineasca unele cerinte de capital, peste cele existente, sau mai mari decit eventualele praguri minime decise de legiuitor.
În viziunea BNR, companiile care opereaza în domeniul financiar ar trebui sa aiba înscris în statut un singur obiect de activitate. De asemenea, Banca Centrala va propune ca toate institutiile financiare sa trimita notificari privind obiectul de activitate, existind si varianta unor cerinte privind calitatea managementului si a actionarilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii