"Cele două ţări nu mai importă castraveţi de nicăieri, pentru că le este teamă. Nu ştie nimeni cât va mai dura această situaţie. Deocamdată s-a creat această psihoză, că, dacă mănânci castraveţi, mori. Şi, cum nimeni nu vrea să moară, nimeni nu mai cumpără castraveţi", a declarat Adrian Rădulescu.
Oficialul din Ministerul Agriculturii a precizat totodată că este de urmărit cum evoluează lucrurile după ce se va determina de unde provine bacteria.
Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal. Epidemia de E.coli a făcut până în prezent 18 victime, înregistrându-se 17 morţi în Germania şi unul în Suedia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că tulpina bacteriei E.coli aflată la originea epidemiei din Europa este nouă. Testele genetice preliminare arată că tulpina reprezintă o mutaţie provenind din două tipuri diferite de bacterii E.coli şi conţine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare şi pare atât de periculoasă.
Iniţial, s-a crezut că epidemia de E.coli a fost provocată de castraveţi bio importaţi din Spania, dar testele au contrazis aceste acuzaţii.