Mai mulţi deputaţi PSD propun ca reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat în grupa I de muncă să se facă de la doi ani, ca şi în cazul celor care au lucrat în condiţii speciale, în prezent această reducere făcându-se de la şase ani realizaţi.
Propunerea legislativă, care vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul de pensii, este iniţiată de deputaţii PSD Florin Iordache (preşedintele Comisiei de muncă), Vasile Popeangă, Ion Călin, Viorel Dragomir, Constantin Rădulescu, Aurel Vlădoiu.
Proiectul de lege prevede ca, pentru persoanele care au fost încadrate în grupa I de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare să se facă de la doi ani, iar dacă există cazuri când stagiul de cotizare realizat în asemenea condiţii este sub doi ani, aceasta să se cumuleze cu perioadele lucrate în condiţii deosebite sau în grupa a II a de muncă şi reducerea să se facă de la condiţii deosebite.
Iniţiatorii arată că, potrivit legii în vigoare, reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat în locuri de muncă prevăzute în condiţii speciale se face de la 2 ani realizaţi, iar pentru cei care au lucrat în locuri de muncă din grupa I, reducerea se face la şase ani realizaţi. "În aceste condiţii, persoanele care au lucrat în grupa I de muncă sunt dezavantajate faţă de persoanele care au lucrat în condiţii de pensionare", menţionează parlamentarii.
Iniţiatorii mai propun ca pentru persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă ca urmare a unor boli obişnuite sau accidente care nu au legătură cu locul de muncă să nu se mai acorde pensia minimă, dacă nu au realizat stagiul de cotizare, ci să se instituie o altă formă de protecţie socială, pentru a evita nemulţumirile celor care au îndeplinit stagiul de cotizare şi iau aceeaşi pensie cu cei care nu l-au îndeplinit.
O altă prevedere din proiect se referă la calcularea punctajului veniturilor suplimentare, iniţiatorii propunând ca, pentru eliminarea litigiilor pronunţate de instanţe în favoarea pensionarilor, calculul punctajelor lunare să aibă în vedere toate sumele de care au beneficiat pensionarii în perioada activă de până la 1 aprilie 2001 şi asupra cărora s-a calculat şi virat contribuţia de asigurări sociale aşa cum se calculează după această dată.
Iniţiatorii au explicat că legea în vigoare prevede ca la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, să se utilizeze salariile brute sau nete, după caz. "Pentru a evita nemulţumirile din rândul pensionarilor pentru nevalorificarea la calculul punctajului a veniturilor suplimentare din această perioadă şi eliminarea litigiilor, propunem ca la calculul punctajelor lunare să se aibă în vedere toate sumele de care au beneficiat pensionarii în perioada activă de până la 1 aprilie 2001", menţionează iniţiatorii.
Proiectul a fost depus în 22 aprilie şi urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.