SOCIAL: Guvernul sprijină înfiinţarea Parchetului European, pentru care Zgonea a trimis aviz negativ la CE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Guvernul sprijină înfiinţarea Parchetului European, pentru care Zgonea a trimis aviz negativ la CE

Guvernul a transmis un comunicat în care arată că sprijină propunerea CE pentru înfiinţarea Parchetului European, instituţie care să efectueze urmăriri penale şi să trimită în judecată, în instanţele din statele membre, persoanele care comit nereguli cu bugetul UE.

Comunicatul a fost transmis miercuri dimineaţă, după o întâlnire avută, marţi, de premierul Victor Ponta cu Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

"Premierul Victor Ponta a avut ieri, 3 iunie 2014, o întrevedere cu Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) aflat la Bucureşti pentru a participa la un seminar dedicat măsurilor de combatere a fraudei şi corupţiei la nivelul fondurilor structurale şi de investiţii europene. Printre temele abordate la reuniune, domnul Kessler a menţionat si propunerea Comisiei Europene pentru instituirea Parchetului European, propunere pentru care Guvernul României şi-a exprimat tot sprijinul", se afirmă în comunicat.

Comisia Europeană a propus, la 17 iulie 2013, instituirea unui Parchet European care să efectueze cercetări şi urmăriri penale, dar să aibă şi competenţa de a trimite în judecată, în instanţele din statele membre, persoanele învinuite de infracţiuni ce afectează bugetul UE.

În luna martie a acestui an, europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European, însă preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Valeriu Zgonea, a transmis un aviz negativ, pe motiv că încalcă principiul subsidiarităţii.

Parlamentul European consideră, pornind de la prezumţia participării tuturor statelor membre, că înfiinţarea unui Parchet European ar putea conferi spaţiului de libertate, securitate şi justiţie "o valoare adăugată deosebită, deoarece interesele financiare ale Uniunii şi, pe cale de consecinţă, interesele contribuabililor europeni trebuie protejate în toate statele membre".

Potrivit Regulamentului, Parchetul European ar trebui să beneficieze de independenţă deplină, atât faţă de guvernele naţionale, cât şi faţă de instituţiile UE, şi ar trebui să fie protejat de orice presiune politică.

Conform textului, după închiderea de către Parchetul European a unui dosar privind delicte minore, parchetele naţionale nu vor fi împiedicate să-şi continue cercetările în cauză şi să trimită dosarul în instanţă, în cazul în care legislaţia lor naţională o permite.

Senatul României şi-a dat acordul pentru înfiinţarea Parchetului European. În schimb, preşedintele Camerei Deputaţilor a trimis, anul trecut, un aviz negativ.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a transmis "avizul motivat" în 28 octombrie 2013, ultima zi în care se mai puteau trimite opiniile parlamentelor naţionale cu privire la înfiinţarea Parchetului European.

În document se precizează că propunerea de Regulament nu este "conformă cu principiul subsidiarităţii" din mai multe motive. Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor consideră că "valoarea adăugată a exercitării noii competenţe a UE în materie de urmărire penală nu a fost suficient motivată de către Comisie". Totodată, în "avizul motivat" se arată că, întrucât "o fraudă se comite la nivel naţional sau local, combaterea adecvată a acestei fraude depinde în primul rând de măsurile luate la acest nivel", astfel că o "competenţă exclusivă" a Parchetului European în cercetarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE ridică "neclarităţi privind respectarea principiului securităţii juridice, de vreme ce nu este supusă niciunei căi de atac".

"Avizul motivat" al Camerei Deputaţilor nu echivalează cu o respingere de către România a Parchetului European, au precizat atunci surse oficiale pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestor surse, obiecţiile Camerei Deputaţilor se referă doar la încălcarea principiului subsidiarităţii, nu şi la conţinutul propunerii de Regulament. În plus, Senatul şi-a exprimat acordul pentru Parchetul European, la fel şi Ministerul Justiţiei. Singurul semn de întrebare este dacă "avizul motivat" al Camerei Deputaţilor va avea impact asupra poziţiei României în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Mina Andreeva, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding, a declarat, tot atunci, pentru MEDIAFAX, că "parlamentele naţionale din 11 state membre au emis avize motivate, ceea ce înseamnă 19 voturi. O majoritate de 17 state membre nu au avut obiecţii, astfel că pot fi considerate drept potenţiale susţinătoare ale iniţiativei".

Pentru înfiinţarea Parchetului European este nevoie de acordul a 9 ţări membre.

Andreeva a mai precizat că poziţiile trimise de parlamentele naţionale "oferă un indiciu privind statele care votează pentru sau nu, dar asta nu înseamnă că statele care au dat un vot negativ nu participă, decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului Uniunii Europene".

Suedia, Marea Britanie, Olanda, Cipru, Ungaria, Irlanda şi Slovenia au trimis "avize motivate" din partea ambelor camere ale parlamentelor naţionale. Din partea Franţei, doar Senatul a avut o serie de obiecţii, la fel şi din partea Cehiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro