Procurorii arădeni vor audia mai mulţi profesori, dar şi elevi de la patru licee din municipiul Arad, ale căror nume apar în discuţii înregistrate în cazul traficului de influenţă de la bacalaureat, conform unor surse apropiate anchetei, citate de corespondentul MEDIAFAX.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în cazul privind tentativa de fraudare a examenului de bacalaureat există înregistrări în care suspecţii discută despre coruperea unor profesori de la patru licee importante din municipiul Arad, pentru ca aceştia să-i ajute pe candidaţii care au plătit mită.
Conform surselor citate, în seara de 29 iunie, profesoara de limba română Lavinia Biţ de la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu" a mers acasă la inspectorul general adjunct Mihai Spânu, în cartierul Micălaca din Arad. Cei doi au purtat o discuţie privind modul în care vor fi ajutaţi candidaţii care au plătit pentru a lua examenele.
Din aceste discuţii, care au fost înregistrate de către anchetatori, reiese că profesoara i-a adus lui Spânu banii strânşi de la candidaţi, dar şi liste cu numele acestora.
În înregistrare, profesoara îl întreabă pe inspectorul şcolar de mai multe ori dacă e sigur că poate rezolva trecerea examenelor. Ea se interesa de componenţa comisiilor de examinare de la patru unităţi de învăţământ: Liceul de Arte "Sabin Drăgoi", Liceul Pedagogic, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară şi Liceul Textil.
Conform surselor, din discuţii nu reiese că suspecţii au aranjat deja examenele cu profesorii de la aceste licee, ci se înţelege că urma să se ia legătura cu aceştia.
Din înregistrări mai reiese că inspectorul Spânu îi explica profesoarei cum să aplice semnele distinctive pe lucrări, astfel încât acestea să fie recunoscute de către corectori.
Totodată, cei doi s-ar fi înţeles că vor împărţi în mod egal banii încasaţi, dacă vor reuşi să-i promoveze ilegal pe candidaţii care au plătit.
La finalul discuţiei, înainte ca profesoara să părăsească locuinţa lui Spânu, anchetatorii au descins şi i-au imobilizat pe cei doi, ridicând probele, între care suma de 9.150 de euro şi peste 3.000 de lei.
Anchetatorii spun că profesorii menţionaţi în aceste înregistrări vor fi identificaţi şi audiaţi.
De asemenea, de la şcolile menţionate vor fi audiaţi elevi, dar şi părinţii acestora, însă după finalizarea examenului de bacalaureat.
Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuinţa profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe în dosarul de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.
Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori, pe parcursul nopţii, iar Spânu, adjunct al şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate. Ulterior, Mihai Spânu a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma percheziţiilor din locuinţele celor trei au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.
În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.
Procurorul Codrin Gavra declara că ancheta în acest dosar a început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.
Potrivit unor îngregistrări deţinute de anchetatori, profesoara de română din Arad cerea 500 de euro pentru nota 6 la matematică şi 450 de euro la română, tariful pentru promovarea bacalaureatului putând ajunge până la 900 de euro. Profesoara a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.
Procurorul de caz Codrin Gavra declara corespondentului MEDIAFAX că pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ nu erau implicaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spânu "este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane", la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.
Luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie.
Ministrul Educaţiei preciza că în cazul celuilalt inspector şcolar şi al profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
La rândul lor, procurorii care instrumentează dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.