Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumunică, la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară, că nu este împotriva reducerii CAS cu 5%, el menţionând însă că nu este "suficient de inteligent" să înţeleagă de unde se va susţine măsura, care înseamnă 5,5 miliarde.
Preşedintele a declarat că o problemă formidabilă care generează probleme majore este deficitul Fondului de pensii. "În 2012, acest deficit a fost de 13,1% miliarde de lei, în 2013 a fost de 12,2 miliarde de lei, iar în 2014 este preconizat a atinge 12,5 miliarde de lei. Şi aici vin şi compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anunţata intenţie de reducere a CAS cu cinci procente. Vreau să ştiţi că nu sunt împotriva ei, împotriva acestei măsuri. În acelaşi timp, recunosc că nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine această reducere de CAS, în condiţiile în care costul reducerii cu 5% a CAS-ului înseamnă 5,5 miliarde" , a declarat Traian Băsescu.
Potrivit acestuia, la cele 12,5 miliarde deficit al Fondului de pensii ar mai trebui adăugate, în cazul acestei reduceri de CAS, 5,5 miliarde. "Repet, susţin o astfel de măsură, dar nu ştiu să spun cum s-ar putea compensa deficitul pe care ea îl generează. În momentul de faţă, compensarea se face prin împrumuturi şi din bugetul de stat. Se transferă banii. 12,5 miliarde înseamnă aproape trei miliarde de euro care se iau de la investiţii şi se duc în Fondul de pensii. Foarte bine. Trebuie să o facem, pentru că nu putem lăsa pensiile neplătite, dar accentuarea acestui deficit poate fi catastrofală, iar povestea deficitului structural de 1% până la sfârşitul anului 2015 rămâne doar o simplă declaraţie de intenţie, şi nu o preconizată atingere de obiectiv. Ca atare, cred că o politică responsabilă nu ne permite în momentul de faţă să accentuăm deficitele", a menţionat preşedintele Băsescu.
El a arătat că scăderea CAS este o soluţie, dar că nu are o "soluţie inteligentă". "Ea ar fi mărirea salariului minim, dar este extrem de riscantă şi peste noapte ar duce România într-o zonă în care pierde un avantaj pe care îl are în momentul de faţă, costul scăzut al forţei de muncă, ceea ce stimulează atragerea investiţiilor", a mai afirmat acesta.
Potrivit lui Traian Băsescu, cea mai importantă soluţie de relansare este legată de crearea de locuri de muncă. "Aceasta este soluţia reală care ne va duce la reducerea deficitului Fondului de pensii prin creşterea numărului de contributori. Sigur, ne-am obişnuit să spunem: ANAF-ul să colecteze mai bine, nu ştiu ce altă instituţie să controleze mai bine. Este clar că peste noapte nu vom putea creşte eficienţa ANAF-ului dacă aici este marea problemă", a arătat Băsescu.
El a ţinut să facă o observaţie, arătând că pe primele trei luni ale anului neîncasările la bugetul de stat sunt de 1,6 miliarde, iar pentru această lună, pentru luna a patra, se prefigurează o creştere cu încă 500 de milioane.
"Deci putem spune că luna aprilie ne găseşte cu neîncasări de 2,1 miliarde de lei la bugetul de stat. În condiţiile acestea, singura instituţie blamată a fost ANAF-ul. Nu pot însă să nu privesc la faptul că ANAF-ul a realizat încasări mai mari decât anul trecut cu circa 4%, şi atunci îţi pui întrebarea: unde este partea de necorelare în bugetul de stat? Şi, evident, ea este în umflarea artificială a veniturilor, în cele 17 miliarde exagerat adăugate la venitul bugetului de stat faţă de anul trecut. Deci, ANAF-ul nu este o soluţie, pentru că el are o creştere de încasări, ci soluţia este, aşa cum începusem să vă spun, crearea de locuri de muncă", a explicat preşedintele Traian Băsescu.