Acţiunea este organizată ca urmare a faptului că "deputaţii au trecut eutanasierea pe ordinea de zi a şedinţelor din 2 şi 3 mai", după cum spun reprezentanţii Asociaţiei Cuţu-Cuţu.
Pichetările Parlamentului ce vor avea loc pe 2 mai vor începe la ora 13.30, în timp ce acţiunile de protest programate pentru 3 mai vor începe la ora 9.30.
Reprezentanţii Asociaţiei Cuţu-Cuţu susţin că eutanasierea nu rezolvă problema câinilor şi propun o listă cu măsuri "recomandate tuturor celor inteligenţi care fac parte din administratie şi care vor să aibă roade eficiente în lupta cu maidanezii". Printre măsuri se numără "sterilizarea tuturor câinilor fără pedigree cu stăpân din toată ţara, sterilizarea şi reteritorializarea tuturor câinilor fără stăpân blânzi, precum şi adăpostirea iniţială a tuturor câinilor reclamaţi şi crearea unei comisii pentru ei, compusă din dresori, etologi (specialişti în comportamentul canin) şi din protectorii de zonă (protectorii de zonă sunt persoanele care le dau de mancare şi care îi cunosc foarte bine)".
Alte propuneri vizează recensământul tuturor câinilor, propunerea spre adopţie a tuturor câinilor de pe stradă şi din adăposturi, dar şi amenajarea de ţarcuri temporare în instituţiile publice şi in jurul blocurilor. "Orice alte metode (eutanasia, simpla adăpostire etc) nu dau niciodată roade, decât nesemnificative şi pe termen scurt", spun cei de la Asociaţia Cuţu-Cuţu.
Numărul câinilor fără stăpân din Bucureşti este estimat la peste 40.000. De altfel, peste 1.400 de bucureşteni, dintre care 274 de copii, au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de câini vagabonzi în primele două luni ale anului, conform datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".