Mai sunt doar câteva zile până la dezbaterea publică în urma căreia Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila urmează să dea sau nu aviz pentru scoaterea din fondul forestier a 13 hectare din trupul pădurii Stejarul. Şedinţa la care sunt invitaţi să participe toţi brăilenii interesaţi de acest subiect este programată pentru miercuri, 9 decembrie, începând cu ora 14.00, la Cabana Stejaru, de pe Şos. Buzăului. Scopul adunării este acela de a oferi comunităţii posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere pe tema proiectului care ar putea duce la defrişarea câtorva hectare de pădure, pentru a face loc unui aşa-numit Ansamblu Social-Sportiv, pe care un grup de investitori intenţionează să îl construiască în zonă. Opiniile exprimate în cadrul dezbaterii vor trebui luate în considerare de autorităţile de mediu atunci când vor decide dacă dau sau nu aviz pentru scoaterea din fondul forestier a acelei porţiuni de pădure.
După cum v-am mai informat, o dezbatere pe această temă a mai fost organizată în luna mai a acestui an. Atunci, grupul de investori care intenţionează să taie copacii pentru a face loc unor construcţii a stabilit ca întâlnirea să aibă loc într-o sală de şedinţe a Primăriei Chiscani. Sala respectivă s-a dovedit, însă, a fi prea mică pentru numărul destul de mare de persoane venite să îşi exprime punctul de vedere, motiv pentru care conducerea APM Brăila a decis ca şedinţa să fie amânată până când beneficiarul proiectului va pune la dispoziţie o sală corespunzătoare. Locaţia de la Cabana Stejaru, unde se va ţine noua dezbatere, are o capacitate de 200 de locuri. Aceasta are, totuşi, dezavantajul că se află în afara municipiului şi este greu accesibilă celor care nu dispun de un autoturism personal. O altă problemă pe care ar putea să o întâmpine cei ce vor să participe la dezbatere este ora de desfăşurare. La ora 14.00, mulţi se vor afla la serviciu, în timpul programului de lucru, astfel că este puţin probabil să poată ajunge la dezbatere, chiar dacă ţin neapărat să îşi exprime punctul de vedere. Există, totuşi, o alternativă: opiniile se pot depune şi în scris, la sediul APM. Aşa va proceda şi Codruţa Nedelcu, reprezentant al organizaţiei de mediu "Arin", una dintre cele mai înfocate adversare ale proiectului. "E posibil să fiu plecată din localitate miercuri, pe 9 decembrie. Din acest motiv voi lăsa în scris, la APM, opiniile mele pe marginea acestui proiect, cei de la Mediu fiind obligaţi să ţină cont de ele ca şi cum ar fi fost exprimate în timpul dezbaterii", ne-a declarat Codruţa Nedelcu. Aceasta a ţinut să precizeze că va încerca să mobilizeze mai multe persoane să participe la şedinţa de la Cabana Stejaru, astfel încât vocea opiniei publice să se facă auzită cât mai răspicat. Caricaturistul Costel Pătrăşcan, un alt activist de mediu şi adversar al proiectului de defrişare, ne-a declarat, de asemenea, că va face tot posibilul să fie prezent la dezbatere, alături de alţi iubitori ai naturii care sunt total împotriva tăierii unei porţiuni din pădurea Stejarul.
Un anunţ surpriză
Reamintim că un grup de iniţiativă format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov (sora viceprimarului Alexandru Dănăilă, care între timp a plecat din România şi a renunţat la acest proiect - n.n.), Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă şi Mihai Periverzof a început demersuri, în 2011, pentru a scoate 13 ha din pădurea Stejaru din fondul silvic, în aşa fel încât terenul respectiv să fie liber pentru construcţii. Respectivii investitori au declarat că vor defrişa efectiv doar 6 ha de pădure pentru construirea unei baze sportive. Însă, odată scoasă din fondul silvic, întreaga suprafaţă de 13 ha va putea face, mai devreme sau mai târziu, obiectul defrişărilor.
Demarat în urmă cu patru ani, proiectul se află încă în faza premergătoare obţinerii avizului de mediu. Reprezentantul investitorilor este Gheorghe Periverzov, persoana care se ocupă efectiv de demersurile legale pentru primirea avizelor de mediu care să permită construirea acelui ansamblu social-sportiv. Surprinzător este faptul că o rudă a lui Periverzov ar fi postat recent un anunţ pe un site imobiliar, referitor la intenţia de a vinde cele 13 hectare unui investitor interesat să le cumpere. Un cititor al cotidianului nostru ne-a pus la dispoziţie câteva imagini capturate de pe site-ul respectiv, din care reiese că terenul în suprafaţă de 13 ha, prezentat acolo ca fiind "intravilan" şi cu acces la toate utilităţile - apă, gaze, electricitate - se vinde contra sumei de 10 milioane de euro. Un reporter al cotidianului nostru a încercat fără succes să obţină un punct de vedere de la Bogdan Periverzov, cel care semnează anunţul respectiv. "Sunt la serviciu în acest moment şi nu pot vorbi", s-a scuzat acesta.
Conducerea Direcţiei Silvice Brăila susţine că terenul în cauză nu are cum să fie în intravilan, aşa cum se menţionează în respectivul anunţ. "Terenul e situat în fond forestier privat", ne-a declarat Costică Vicol, directorul Direcţiei Silvice Brăila.
Şi conducerea Primăriei Brăila ne-a spus că intravilanul municipiului ţine doar până la Şoseaua de Centură, ce se află dincolo de aceasta, inclusiv pădurea Stejaru având statut de extravilan.
De altfel, după cum am mai menţionat, dezbaterea publică de pe 9 decembrie reprezintă una dintre etapele premergătoare scoaterii terenului respectiv din fondul forestier.
"Nu există niciun interes să se taie pădurea"
Oficial, grupul de iniţiativă reprezentat de Gheorghe Periverzov nu intenţionează să defrişeze decât o mică parte din cele 13 ha de pădure proprietate privată. Marian Pascu, arhitectul care a întocmit documentaţia de urbanism necesară obţinerii avizului de mediu, ne-a declarat că intenţia investitorilor este de a construi printre copaci terenuri de sport şi celelalte clădiri. "Sunt vehiculate tot felul de scenarii, cum că se taie toată pădurea Stejaru şi tot felul de astfel de informaţii eronate. Pădurea Stejaru se întinde pe sute de hectare, iar porţiunea în discuţie însumează doar 13 hectare, de pe care se vor tăia efectiv doar arborii aflaţi pe traseul drumurilor de acces, al terenurilor de sport şi al celorlalte construcţii. Practic, se va da un aspect civilizat acelei zone de la intrarea în municipiu", afirmă arhitectul Pascu.
Opinia publică nu pare, însă, să creadă în astfel de asigurări. Reamintim că în luna mai, înainte de precedenta dezbatere publică, o petiţie intitulată "Salvăm pădurea Stejaru", iniţiată de caricaturistul Costel Pătrăşcan, a fost semnată de mii de brăileni care nu vor ca plămânul verde de la marginea oraşului să fie afectat de interesul imobiliar al câtorva oameni cu bani.