• una dintre cele mai frumoase clădiri din Brăila este situată pe Str. Cetăţii, colţ cu bulevardul Panait Istrati • din păcate, faţada este puternic degradată, iar proprietarul, un bătrân de 81 de ani, a reuşit cu mare greutate să renoveze doar uşa monumentală din lemn • pentru a restaura şi faţada propriu-zisă, pensionarul cere ajutorul Primăriei, care să contribuie cu o parte din sumă, aşa cum s-a procedat şi în alte oraşe din ţară • conducerea Primăriei Brăila spune, însă, că, dacă ar intra în astfel de combinaţii, ar avea de-a face cu Curtea de Conturi • tot ce poate promite primarul Dragomir este că, de la anul, proprietarii care îşi vor renova clădirile vor plăti impozite mai mici • pe de altă parte, cei care nu repară faţadele vor fi supraimpozitaţi • Poliţia Locală a identificat în Brăila 114 imobile degradate • mulţi dintre proprietarii acestora au fost amendaţi cu câteva sute de lei
Uşa monumentală din lemn a unei clădiri vechi de peste 100 de ani, situată în plin centru vechi al Brăilei, pe strada Cetăţii, colţ cu bulevardul Panait Istrati, a fost renovată, zilele trecute, de doi meşteri tâmplari tocmiţi de proprietar. Cei doi au lucrat cam două săptămâni pentru a reuşi să cureţe lemnul de vopseaua scorojită şi să îi aplice un strat nou de vopsea, având grijă să păstreze intacte detaliile sculptate. După ce s-au pus geamuri noi şi au fost vopsite şi grilajele metalice din exterior, bătrâna uşă arată de parcă s-ar fi descotorosit de o haină veche şi ponosită pentru a se primeni cu veşminte curate care să-i pună în valoare nobleţea de esenţă tare. Problema este că uşa recent restaurată face o puternică notă discordantă cu faţada clădirii, aflată într-un avansat stadiu de degradare. Pe cât e de deosebită arhitectura acestui imobil, pe atât de mult se cunosc urmele timpului, adâncite de întârzierea reparaţiilor absolut necesare.
Clădirea îi aparţine în prezent brăileanului Alexandru Cârlioru, un pensionar în vârstă de 81 de ani. Fost director în agricultură, acesta ne-a povestit că a intrat în posesia ei la începutul anilor '90, după ce a cumpărat-o de la un unchi al soţiei sale. “Casa are 130 de ani. A fost construită de un doctor, de la care a cumpărat-o un colonel. Pe vremea comunismului, a avut-o în proprietate un domn Caradima, care era maistru la Progresul. O parte dintre camere au fost închiriate. Ştiu că a fost aici şi un depozit de tutun, la un moment dat. La începutul anilor '90, am luat-o noi, soţia mea fiind nepoata lui Caradima”, ne-a povestit Alexandru Cârlioru. În prezent, bătrânul locuieşte singur în imobilul care se întinde în total pe 300 metri pătraţi. Are o nepoată la Bucureşti, căreia spune că îi va lăsa casa moştenire, dar până atunci ar vrea să o mai pună la punct. A reuşit să îi renoveze uşa de la intrare şi intenţionează să facă acelaşi lucru şi cu ferestrele. De faţada propriu-zisă nu se încumetă, însă, să se apuce, deoarece costurile ar fi peste puterile sale. “Aş vrea să fac şi faţada, dar n-am suficienţi bani. Dacă m-ar ajuta şi Primăria, măcar cu 50% din costuri, ar fi bine. Singur, n-am cum...”, ne-a spus bătrânul.
Primarul Marian Dragomir: “N-avem cum!”
Acesta este doar unul dintre cazurile de clădiri vechi şi superbe din punct de vedere arhitectonic care însă au ajuns să arate deplorabil din cauza lipsei reparaţiilor. Iar în situaţia când proprietarii ar vrea să facă renovările necesare, însă n-au suficientă forţă financiară, la Brăila nu prea există cale de ieşire. Primăria nu este dispusă, deocamdată, să se implice financiar în refacerea faţadelor respective. “Dacă am aloca bani pentru aşa ceva, ne-ar lua în vizor Curtea de Conturi. În oraşele unde s-au făcut astfel de combinaţii între Primărie şi proprietarii privaţi au fost probleme destul de mari legate de felul cum s-au cheltuit banii publici. Deocamdată, nu avem în intenţie acordarea unui astfel de sprijin proprietarilor de clădiri monument istoric. Vom încerca, în schimb, să îi sprijinim pe cei care investesc în refacerea faţadelor prin micşorarea impozitelor pe clădire. Pe de altă parte, cei care lasă faţadele să se degradeze vor avea de plătit impozite mai mari. Aceste măsuri ar putea fi aplicate de anul viitor, prin adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Municipal”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir. Impozitele pe clădirile vechi din zonele centrale ale Brăilei se încadrează între câteva sute şi peste 1.000 de lei. Impozitul mediu ar fi aşadar, de circa 500 lei. Supraimpozitarea cu 500%, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe din România, ar aduce impozitul mediu pe clădirile lăsate în paragină în jurul valorii de 2.500 lei.
Deocamdată, singura măsură aplicată de administraţia locală constă în identificarea clădirilor degradate şi amendarea proprietarilor acestora, cu sume modice, de câteva sute de lei. “Urmare a acţiunilor întreprinse de către Poliţia Locală Brăila, pe raza municipiului au fost identificate peste 114 imobile degradate, care încalcă prevederile HCLM Brăila nr. 5/2003. În 82 dintre cazuri, poliţiştii locali au identificat proprietarii, aceştia fiind somaţi să procedeze la efectuarea lucrărilor de reparaţii a părţilor exterioare ale clădirilor. Pentru nerespectarea termenelor somaţiilor date, 79 deţinători au fost sancţionaţi conform normelor legale în vigoare, cu amenzi în valoare totală de peste 12.100 lei. Menţionăm faptul că au fost şi proprietari care s-au conformat prevederilor somaţiilor aplicate, luând măsuri de refacere a faţadelor. Exemple: Str. M. Eminescu nr. 45; Str. Unirii nr. 100; Str. Rahova nr. 567. În unele cazuri, proprietarii încă nu au fost identificaţi, din cauza problemelor juridice existente – proprietarii sunt decedaţi, iar moştenitorii nu au făcut succesiunea, iar o parte dintre imobile fac obiectul unor litigii aflate pe rol la instanţele judecătoreşti. Exemple în acest sens avem la următoarele adrese: B-dul Al.I.Cuza nr. 181; Str. Danubiului nr. 3; B-dul Dorobanţilor nr. 661, Str. Gh.M. Murgoci nr. 103”, ne-a informat directorul Poliţiei Locale Brăila, Georgică Tănase.