Seria lucrărilor făcute anapoda în cadrul unor proiecte finanţate cu bani europeni pare fără de sfârşit la Brăila. După ce bulevardul Dorobanţilor a fost modernizat fără să beneficieze de locuri de parcare noi, iar în zona Esplanadei a fost construită doar pe jumătate o rampă pentru persoane cu handicap, mai nou, în cartierul Radu Negru s-au cheltuit bani pentru amenajarea unui trotuar pe care nu se poate merge. De fapt, se poate merge, însă cei care se încumetă să o facă trebuie să aibă grijă să nu se lovească de stâlpii de electricitate, care sunt postaţi fix în mijlocul aleii situate pe o parte a străzii Praporgescu. Iar aleea este atât de îngustă încât, pentru a ocoli stâlpul, trebuie fie să te freci de garduri, fie să calci pe spaţiul verde care, pe timp ploios, poate fi plin de noroi. Cei care au proiectat trotuarul respectiv nu au ţinut cont de existenţa stâlpilor şi nu au prevăzut măcar alveole de ocolire, sacrificând mici porţiuni din spaţiul verde, dacă altă soluţie tehnică nu exista. "Hai să zicem că, dacă mergi fără să cari nimic, poţi să ocoleşti stâlpii ăştia, mai dintr-o parte, mai cum s-o putea. Dar ce fel ar putea să procedeze o mamă care iese la plimbare cu copilul în cărucior?", se întreabă un locatar al străzii.
Tot pe strada Praporgescu, un alt locatar ne sesiza, în urmă cu câteva săptămâni, că, din cauza erorii de proiectare, în faţa porţilor nu au fost prevăzute podeţe de acces. "Din garaj am ieşire în şosea, dar din curte, pe poarta principală, am ieşire fix în spaţiul de flori. La solicitarea locuitorilor de a nu lăsa aşa zona, cei de la «Tancrad» (firma care execută lucrarea - n.n.) spun că nu pot face nimic, că aşa este proiectul... Oare chiar aşa este proiectul? Cui trebuie să ne adresăm pentru a nu fi nevoiţi să facem noi modificări neautorizate ale acestui «proiect»? Nu de alta, dar să nu mai primim şi amendă dacă modificăm această anomalie... Întrebarea este: pe unde îmi intră targa de la Salvare în curte, dacă voi avea nevoie de aşa ceva?! Şi întrebarea asta pot să o pună şi ceilalţi vecini, mai ales că pe stradă chiar locuiesc foarte mulţi bătrâni...", se arata în sesizarea trimisă de cititorul nostru.
Faţă de aspectele reclamate de acesta, conducerea Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila ne-a oferit, la vremea respectivă, umătoarea explicaţie: "În cadrul programului finanţat cu bani europeni avem ca indicator amenajarea unei anumite suprafeţe de spaţiu verde pe străzile în cauză. Probabil din această cauză nu s-a mai pus podeţ şi în faţa porţii, la acele curţi unde s-a făcut deja un podeţ în faţa garajului", ne-a spus directorul Iuliana Neagu. În privinţa stâlpilor de pe mijlocul trotuarului, directorul Neagu nu a putut să ne dea o explicaţie, spunând că trebuie să verifice situaţia în teren.
După cum v-am mai informat, mai multe străzi din cartierul Radu Negru se află în prezent în proces de asfaltare a părţii carosabile şi de amenajare a trotuarelor şi spaţiilor verzi. Lucrările sunt finanţate cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional (POR). Este vorba, de fapt, după cum ne-a explicat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila, de bani rămaşi ca economie de la alte investiţii realizate prin POR, în exerciţiul financiar 2007 - 2013, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea Căii Călăraşilor sau a zonei Esplanadei. În total, circa 16,2 milioane de lei vor fi investiţi în amenajarea şi asfaltarea mai multor străzi din cartierul Radu Negru, pe care anterior au fost montate reţele de apă şi canalizare, cu bani proveniţi dintr-o altă finanţare europeană, prin Programul Sectorial de Mediu (POS).