• la inaugurarea de sâmbătă, 23 septembrie, practicanți de BMX veniți de la București au spus că parcul de la Brăila e ”foarte ok”, din punctul de vedere al amenajării și respectării standardelor de siguranță, situându-se peste amenajări similare din capitală sau din alte orașe • peste 200 de practicanți și pasionați ai sporturilor extreme au participat la evenimentele organizate cu ocazia inaugurării
Deschiderea noului skatepark de pe Faleza Dunării a atras, sâmbătă, 23 septembrie, peste 200 de practicanți și pasionați ai sporturilor extreme, care au vrut să încerce cele șapte rampe cu diferite grade de dificultate. Au fost prezenți, însă, și copii, unii foarte mici, dornici să își pună trotinetele la treabă, pe rampele potrivite pentru vârsta lor. Evident, aceștia au fost însoțiți de părinți grijulii, care nu i-au scăpat din ochi.
Primăria Brăila și Sport Play Systems, firma care a amenajat skatepark-ul, au marcat inaugurarea acestui nou obiectiv prin activități sportive, cu ateliere și demonstrații spectaculoase, ce au ținut de la ora 10.00 până în jurul orei 19.00. De demonstrații s-au ocupat practicanții profesioniști de BMX de la echipa ”Tabi 49”, cea care a ajutat, de altfel, la organizarea evenimentului de sâmbătă. Vlad Dănilă, fondatorul ”Tabi 49”, și Andrei Zăvoianu, multiplu campion la competiții BMX, au fost profesioniștii care i-au încântat și inspirat pe practicanții aflați la început de drum, cu demonstrații de la care n-au lipsit flair-uri, backflip-uri și alte trucuri de care sunt capabili doar sportivii cu multă experiență în domeniu.
A fost organizată și o competiție deschisă amatorilor de BMX, la care s-au înscris 16 tineri din Brăila și din alte orașe, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Pe primul loc s-a clasat Maurizio Paraschiv, din București, locul doi a fost obținut de Claudiu Cluci, din Constanța, iar ultima treaptă a podiumului i-a revenit lui David Stanciu, din București.
Câștigătorul, Maurizio Paraschiv, are 29 de ani și practică BMX de circa 10 ani, având mai multe concursuri câștigate la activ. El s-a declarat încântat de felul cum este amenajat și structurat skatepark-ul inaugurat la Brăila, spre deosebire de alte parcuri similare existente la București, unde există circa zece astfel de obiective, însă nu toate ar respecta standardele de siguranță din domeniu. ”La București, din zece skatepark-uri, doar două sunt amenajate cum trebuie. Cel de la Brăila inaugurat astăzi (sâmbătă n.n.) e foarte ok amenajat, are rampe cu grade de dificultate și pentru avansați și pentru începători și oferă mai multă siguranță”, ne-a spus Maurizio, care recunoaște că, în cei 10 ani de când practică acest sport, a trecut și prin câteva accidente, însă niciunul foarte grav. Cât despre bicicleta folosită, acesta ne-a spus că cea pe care o are acum valorează circa 9.000 de lei și este suficient de bună încât să îi ofere un grad de siguranță ridicat. ”O bicicletă nouă pe care să te poți baza costă minim 3.000 de lei. Una SH poate fi cumpărată și cu 1.000 de lei, pentru un minim de siguranță”, ne-a mai spus tânărul practicant de BMX.
După cum v-am mai informat, amenajarea skatepark-ului Faleza Dunării a fost posibilă datorită investiției de peste 1,5 milioane de lei a Primăriei Municipiului Brăila din fonduri europene, prin POPAM 2014-2020.
Ultima etapă a proiectului Faleza Dunării constă în amenajarea unei zone de fitness urban. Compania Sport Play are planificată predarea acesteia până la sfârșitul toamnei, zona urmând să includă 26 de echipamente pentru adulți, potrivite pentru antrenarea tuturor grupelor musculare, echipamente pentru copii, un teren de baschet și un spațiu verde dedicat relaxării.