Mergi la conţinutul principal

Situl arheologic Siliștea, prezentat la Muzeul Brăilei

* cu prilejul Zilelor Europene ale Arheologiei, muzeografii Secției Arheologie de la Muzeul Brăilei au prezentat artefacte descoperite la Siliștea, datând din Epoca Fierului * alături de ceramică veche, au putut fi admirate obiecte din lut și os, confecționate în urmă cu câteva mii de ani

 

 

 

 

Zilele Europene ale Arheologiei, sărbătorite la Muzeul Brăilei „Carol I”.

Vineri, muzeografii Secției Arheologie din cadrul Muzeului Brăilei, în frunte cu dr. Costin Croitoru, arheolog expert - managerul interimar al instituției, dr. Stănică Pandrea, șef Secție Arheologie și Viorel Stoian, arheolog specialist, au prezentat descoperirile arheologice efectuate în situl arheologic de la Siliștea. Alături de vase ceramice din Prima Epocă a Fierului, au putut fi văzute fusaiole, obiecte și arme confecționate din oase de animale aparținând celor mai vechi locuitori ai Câmpiei Brăilei. Au mai participat dr. Mirela Vernescu, arheolog expert, Cami Istrate, conservator și Vasilică Vernescu, de asemnea conservator la Secția Arheologie.

„Situl arheologic de la Siliştea - Popină este o aşezare din Prima Epocă a Fierului, atribuită culturii Babadag, fazele I-II. Se află pe un martor de eroziune, de formă triunghiulară, cu lungimea de 120 m şi baza de 80 m şi cu o înălţime de 10-12 m faţă de lunca din jur. Este localizat pe o popină, la cca. 2 km NV de sat şi la 1 km NV de poligonul de la Muchea, în lunca comună a Siretului şi Buzăului, la 5 km S de confluenţa Buzău - Siret”, a spus arheologul specialist Viorel Stoian.

Viorel Stoian a prezentat, totodată, rezultatele cercetărilor din campania anului 2005,când au fost efectuate cercetări pe o suprafaţă de 55 mp, în trei secţiuni şi au fost descoperite nu mai puțin de 9 complexe arheologice, 2 locuinţe adâncite în sol, de formă ovală şi 7 gropi menajere. Din inventarul acestor complexe amintim fragmente de vase ceramice, unelte din piatră şi resturi osteologice de animale.

Precizăm faptul că Institutul Național de Patrimoniu (INP) a fost desemnat coordonator naţional al Zilelor Europene ale Arheologiei de către Ministerul Culturii din Franţa şi Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive („Institut national de recherches archéologiques préventives” - INRAP), coordonatorul Zilelor Naţionale ale Arheologiei în Franţa şi pe plan internaţional. România devine, astfel, unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei invitate să preia ştafeta de la Zilele Naţionale ale Arheologiei, sărbătorite la iniţiativa Ministerului Culturii francez, începând cu 2010, mai întâi în Franţa şi extinse apoi, începând din anul 2019, în alte 17 ţări europene: Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania , Elveţia, Regatul Unit.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro