Situatia Insulei Mari, pe muchie de cutit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Situatia Insulei Mari, pe muchie de cutit

In ciuda faptului ca nivelul Dunarii nu a crescut, ieri, fata de ziua precedenta, decit cu 2 centimetri, ajungind la 187 cm, in Insula Mare a Brailei situatia devenise critica, ieri, dupa ce infiltratiile in corpul digului care se manifestau, de doua zile, in zona Patiu, s-au amplificat foarte puternic. Directorul Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, sucursala Arges, Ialomita, Siret, Dan Ionel, ne-a spus ca se actioneaza cu 30 de oameni, angajati ai ANIF si ai "TCE 3 Brazi", pentru efectuarea unei banchete pe piciorul digului, pe taluzul interior, inspre incinta Insulei, pentru modificarea curbei de infiltratie. Tot pe taluzul interior, zona afectata, ce se intindea pe o lungime de circa 100 metri, se impermeabiliza cu geotextil. Pe taluzul exterior, spre Dunare, se incerca impermeabilizarea corpului digului, cu folie de polietilena lestata cu saci de pamint. Munca aparatorilor digului era mult ingreunata de ploaia ce inmuiase coronamentul, facindu-l impracticabil pentru utilajele de mare tonaj. Ca si in alte situatii de acest gen, s-a apelat la carutele localnicilor, pentru transportarea sacilor umpluti cu pamint.
Conducerea ANIF spera sa se depaseasca momentul dificil si digul sa reziste, cu atit mai mult cu cit se anunta, pentru zilele viitoare, un debit din ce in ce mai redus al fluviului. "Daca mai rezistam citeva zile, scapam cu bine din situatia asta. Deja, inainte de barajul de la Portile de Fier, pe la Viena, Bratislava, Budapesta, cota Dunarii a scazut cu pina la 700 cm. Debitul din ce in ce mai redus le permite celor de la baraj sa retina apa si ne putem astepta si noi la debite tot mai mici. Depinde si de cit va ploua la noi in tara si ce aport vor avea riurile interioare care se varsa in Dunare. Acum acesta s-ar putea sa fie pericolul", ne-a explicat directorul Dan Ionel.
In afara de zona Patiu, se mai actiona in multe alte puncte ale digului Insulei Mari, pentru suprainaltarea cu saci plini cu pamint, acolo unde, din cauza tasarilor, apa ajunsese pina la coronament. In doua astfel de puncte - ferma Seicuta si ferma Vilciu - au intervenit si militarii trimisi in Insula de Batalionul 72 Poduri. Acestia au fost in echipe de cite 13 oameni si au intervenit, impreuna cu angajatii celor doua ferme, pentru amplasarea de saci cu pamint, pe portiunile tasate. Militarii au fost cazati intr-o sala de mese a fermei Seicuta si vor ramine in zona pina cind situatia se va stabiliza. "Colaboram bine cu angajatii fermelor Seicuta si Vilciu. Sint destul de putini muncitori la aceste ferme si probabil ca fara ajutorul nostru ar fi facut destul de greu fata. Oricum, sint bucurosi ca am venit aici. Astazi, la prinz, ne-au servit o masa calda, ceea ce a fost un gest frumos, deoarece noi ne-am adus doar hrana rece", ne-a spus maiorul Viorel Calinciuc, ofiterul de relatii publice al Brigazii 10 Geniu. Prin biroul sau de presa, Brigada 10, din componenta careia face parte si Batalionul 72 Treceri, a dat asigurari ca dispune de mijloace tehnice si este pregatita sa actioneze la nevoie, pentru salvarea si evacuarea populatiei din zonele de risc, dublarea trecerilor permanente si transporturile grele pe Dunare, cu bacuri de mare capacitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro