Mergi la conţinutul principal

Situatia de la SC "ECO" SA Braila incepe sa miroasa urit

Situatia SC "ECO" SA Braila, departe de a se rezolva, a prilejuit in cadrul sedintei CLM de ieri, noi discutii intre consilieri, conducerea Primariei si directorul societatii. Astfel, timp de o aproape o ora, cei prezenti la discutie au reluat aceleasi probleme referitoare la societatea la care CLM este inca actionar majoritar si care are datorii si pierderi de miliarde de lei. In cadrul sedintei, consilierul PSD Florin Mija, a tinut sa ii traga atentia primarului ca desi se stie de multa vreme in ce situatie se afla societatea, desi de fiecare data, in cadrul CLM, se isca discutii interminabile pe aceasta tema, nici pina acum nu s-a facut nimic in acest sens. Acesta a atras atentia conducerii Primariei, ca, nerezolvind odata aceasta problema si tergiversind situatia grava in care se afla societatea, nu face decit sa puna consilierii si municipalitatea intr-o situatie delicata. La rindul sau, consilierul PNL Grigore Potec a precizat ca situatiile "ECO" si DAGL deja sint critice si ca nici pina acum nu se stie cine este vinovat de toate acestea. Totodata, consilierul PRM Stelian Barbu l-a intrebat pe directorul "ECO", George Dragu, daca nu cumva de situatia aceasta se face vinovat si actionariatul minoritar, (SC "Tracon" si SC "Athena" - n.n) intrebare la care a primit un raspuns negativ: "Ceilalti actionari nu sint de vina pentru nimic, deoarece aceste datorii sint datorii comerciale ale CLM prin DAGL. Sint datorii neplatite care au acumulat dobinzi si penalizari. Daca ar fi fost platite la timp, adica in noiembrie 2004, "ECO" nu ar mai fi avut nici un fel de probleme. La ora actuala, situatia e dramatica doar prin prisma datoriilor la bugetul de stat", a punctat Dragu. Mai mult, acesta a declarat ca in legatura cu toate acestea a fost facuta deja o expertiza extrajudiciara care a fost prezentata consilierilor, dar la care nu a primit nici o reactie. Cu toate acestea, se pare ca cei vizati habar nu aveau despre asa ceva, consilierul PSD Sorin Bosneag atragind atentia in plen ca nici unul dintre colegii sai de consiliu nu a vazut vreodata o astfel de expertiza.

"Am obtinut in justitie suspendarea deciziei primarului de a se diminua nejustificat sectorul de activitate al "ECO""

Directorul "ECO" a mai anuntat in plen ca in cursul zilei de ieri, la Tribunalul Braila, a obtinut in justitie suspendarea deciziei primarului de a se diminua nejustificat sectorul de activitate al "ECO" si de a se da lui "RER", insa nici primarul, nici unul dintre consilierii prezenti nu a comentat aceasta situatie bizara.
In ceea ce il priveste, consilierul PNL Vasile Varga, s-a aratat de parere ca, pentru a se termina odata cu acest circ, mai bine s-ar scoate la licitatie patrimoniul societatii, sau ce a mai ramas din el, deoarece nu doreste ca sa fie gasit vinovat, in calitate de consilier, de situatia "ECO" de catre Curtea de Conturi: "Trebuie sa scoatem la licitatie tot patrimoniul ca nu mai avem nevoie de ea, ca are datorii. Eu nu vreau ca, de exemplu Curtea de Conturi sa ma determine pe mine sa platesc pentru "ECO". Oricum, prin diferite inginerii juridice, deja s-a instrainat cea mai mare parte a patrimoniului. Si la DAGL trebuie facuta o expertiza extrajudiciara, ca are datorii foarte mari si din parcari nu recupereaza nimic. Nu e vina lui Dediu, (directorul acestei directii - n.n), dar asta e. Daca nu poate aparatul executiv sa faca analizele acestea, puteti apela la o firma specializata de avocatura, dar trebuie sa faceti ceva".

"Toata situatia se datoreaza necolectarii taxei de la cetateni"

In cele din urma, primarul s-a decis sa mai explice inca o data consilierilor exact in ce stadiu este salubritatea municipiului si societatea "ECO": "Toata situatia se datoreaza necolectarii taxei de la cetateni. CLM nu poate acoperi aceste datorii, nu are dreptul si bugetul local nu poate prevede acesti bani. Noi ne-am imbatat cu apa rece ca se va plati atit si atit, si nu s-a colectat din 2001 nici un sfert din taxa, tarif sau ce-o mai fi el. Uite asa a ramas DAGL datoare. Acum salubrizarea este o afacere de peste 120 de miliarde care poate creste pina la 200 de miliarde, daca operatorii ar selecta toate materialele refolosibile. Foarte multi operatori sint interesati sa puna mina pe afacere iar noi sintem interesati sa externalizam, sa nu ne mai doara capul si sa incasam o redeventa, ca in tarile civilizate". Cibu a mai adaugat ca cea mai indicata solutie ar fi reconversia datoriilor, deoarece, nu prea ar mai avea ce sa scoata la licitatie din patrimoniul societatii : "Acum "ECO" are 21 de miliarde datorii la bugetul de stat, la groapa de gunoi nu mai are, si mai are doar mici datorii curente. In rest, ca patrimoniu, are un teren grevat de o ipoteca de 900 de milioane, alt teren, din Mircea Malaieru care e revendicat. In rest, trei maturi si 2 tractoare rablagite. Tot ce a existat la cariera a disparut. Nu mai e nimic. Ca sa o punem pe picioare trebuie sa platim datoria si ne mai trebuie inca de 3 ori mai mult sa o dotam, iar daca ar fi sa scoatem salubrizarea la licitatie, din redeventa aceea, tot nu am reusi sa platim datoriile". Acesta a mai adaugat ca, indiferent daca cei vinovati pentru toate acestea vor fi aflati si adusi in fata justitiei, tot nu s-ar rezolva nimic: "Cine e vinovat, e o alta problema. Dar nu se rezolva nimic daca il bagam pe ala la puscarie. Vinovatii poate o sa-i descoperim, dar nu o sa se rezolve problema. Mai bine ne concentram noi sa vedem ce e de facut ca CLM sa nu iasa si mai mult in pierdere".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro