HUG International, o organizatie non-profit din Dallas, s-a implicat in jumatate din cazurile de copii orfani din Romania, incepind cu mai 1991.
In ultimii sase ani, HUG a colaborat cu DGASPC Braila, unul dintre judetele la care se facea referire in reportaj, cu privire la raportul MDRI.
Sintem de acord ca acesti copii au nevoie de cineva care sa intervina, dar nu sintem de acord cu faptul ca nimeni nu s-a implicat.
Totodata ne exprimam dezacordul fata de afirmatia ca Guvernul Romaniei dispune de resurse financiare suficiente pentru rezolvarea acestor probleme. Aceasta nu este singura eroare pe care am remarcat-o in raportul MDRI pe care s-a bazat reportajul ABC. Indemnarea publicului american de a nu mai da bani pentru serviciile nou infiintate, concluzia ca grupurile mici nu sint la fel de eficiente ca si institutiile mari si atentia asupra plasamentului copiilor in unitati de tip familial nu reflecta problemele reale ale Guvernului Roman legate de copiii orfani cu handicap.
Programele dezvoltate in Rosiorii de Vede, Slatina si Braila au fost apreciate de Guvern si presa ca fiind modele de urmat. Programul "Bunici" dezvoltat la Braila a contribuit la suplimentarea numarului de personal in sapte centre de plasament, pina cind acestea au fost desfiintate si cinci bunicute sint inca voluntare HUG si lucreaza exclusiv intr-un centru de recuperare pentru copii cu handicap din cadru DGASPC Braila.
Judy Broom, fondator si presedinte al HUG International, a vizitat aceasta unitate saptamina trecuta.
"Atit personalul, cit si utilitatile, sint adaptate nevoilor de recuperare a copiilor cu handicap. Copiii m-au intimpinat cu zimbetul pe buze. Au inceput sa relationeze si sa comunice cu personalul si cu bunicutele".
O unitate noua, un apartament situat in apropiere, gazduieste acum opt baieti cu handicap usor sau cu dificultati de invatare. Aceasta unitate de tip familial are personal calificat, atit din structura directiei cit si voluntari HUG care au lucrat in centrele de plasament inchise recent.
Presa americana a refuzat sa scrie despre schimbarile pozitive
Am cerut in nenumarate rinduri mass-mediei americane sa promoveze aceste programe. Ni s-a raspuns de citeva ori ca s-ar dori realizarea unui reportaj cu centrele de plasament din Romania. De fiecare data au refuzat insa sa scrie un articol despre schimbarile pozitive, preferind sa se canalizeze pe aspecte negative care au impact emotional mai mare.
Cind am aflat de copiii spitalizati la sectia NPI si am dorit sa intram acolo, ni s-a refuzat accesul. HUG este specializata pe centre de plasament si pe programe care pot schimba ceva. Si chiar am realizat lucruri pozitive in centrele in care am intervenit in Braila.
Realizam faptul ca MDRI a avut acces la aceste unitati in care noi nu am putut intra. Apreciem eforturile ABC de a atrage atentia asupra problemelor copiilor abondonati din Romania. Totusi, consideram ca "starea jalnica" a acestor copii, asa cum era prezentata, nu reflecta intocmai realitatea si nu sint recunoscute eforturile si realizarile obtinute, fapt ce prejudiciaza imaginea autoritatilor locale, a DGASPC Braila, a ANPDC si a tuturor Organizatiilor Internationale care se implica in problemele copiilor orfani cu handicap din Romania. Problemele subliniate, fara a li se oferi solutii concrete, atrag atentia publicului, dar numai rareori produc schimbari pozitive.
Educarea comunitatii, pregatirea personalului si finantarea adecvata pentru ambele centre de recuperare pentru copii cu handicap sint esentiale pentru rezolvarea problemelor copiilor abandonati.
HUG International a oferit solutii de 15 ani in Romania. Am imbunatatit viata acestor copii prin abordarea individuala a problematicii. HUG a contribuit la infiintarea primelor casute de tip familial in Romania dupa modelul celor din SUA, am sprijinit financiar centre din Slatina si Braila, dar recunoastem ca acesti copii din centre au inca nevoie de ajutor.
Se prefera focalizarea asupra aspectelor negative, mai degraba decit constientizarea problemelor si dezvoltarea programelor care ar putea remedia aceste situatii.
O echipa de voluntari HUG va efectua o vizita de lucru in Braila si Alexandria intre 13 si 30 iulie 2006. Prezenta noastra la Braila are efecte benefice. Ca intotdeauna, finantarea este necesara pentru suplimentarea numarului de personal, perfectionarea acestuia privind protectia de tip familial si derularea de programe pentru educarea comunitatii locale.
Oricine este interesat sa sprijine eforturile noastre prin donatii sau prin activitate de voluntariat poate contacta organizatia HUG sau vizita site-ul www.huginternationally.org.
Organizatia HUG International, Dallas, SUA