Cele aproximativ 700 hectare de teren inundabil de pe malul drept al Dunării, intrate recent în teritoriul administrativ al municipiului Brăila se află în prezent în fondul forestier, fiind proprietatea publică a statului administrată de Direcţia Silvică Brăila, prin intermediul Ocolului Silvic Lacu Sărat. Reamintim că, în urma unui proces între Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Brăila şi UAT Măraşu, Tribunalul Brăila a decis, printr-o hotărâre rămasă definitivă, din decembrie 2015, că terenul situat vizavi de municipiu, în zona inundabilă dig-mal, aparţine teritorial de Brăila. Primăria Măraşu a uzat de căi excepţionale de atac pentru a desfiinţa această hotârâre, iar Justiţia urmează să se pronunţe în perioada imediat următoare. În principiu, însă, o hotărâre definitivă este virtual imposibil de schimbat. Aşadar, sunt şanse aproape sută la sută ca terenul în cauză să se reîntoarcă pe raza teritorială a municipiului, aşa cum era în urmă cu două decenii. Brăila redevine astfel, primul oraş din ţară, din punct de vedere geografic, prin care trece Dunărea.
După cum v-am mai informat, specialiştii din cadrul Universităţii de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, care lucrează la elaborarea noului Plan de Urbanism General al Brăilei, au luat deja notă de această extindere teritorială, sugerând amenajarea unor nuclee turistice în acest spaţiu. Arhitectul şef al muncipiului, Ion Marian, vorbeşte chiar de posibilitatea amenajării celui mai mare ecoparc turistic din România. Există, totuşi, voci de la conducerea Primăriei care îndeamnă la o abordare mai realistă a problemei. Viceprimarul Alexandru Dănăilă spune că, deocamdată, terenul în cauză aparţine "Romsilva" şi că fără implicarea proprietarului de drept nu se poate pune pe picioare niciun proiect concret în domeniul ecoturismului.
Conducerea Direcţiei Silvice Brăila se arată, însă, dispusă să colaboreze cu Primăria în această problemă. "Nu avem nimic împotrivă pentru demararea unui proiect benefic Brăilei. Dacă nu e de defrişat pădurea pentru construirea unor obiective de investiţii, sigur că, de comun acord cu Primăria Brăila, vom proceda să ajutăm brăilenii din punctul ăsta de vedere. Dacă e nevoie să se construiască clădiri, trebuie promovată o documentaţie pentru scoaterea terenului din fondul forestier. Probabil că, în perioada imediat următoare, Primăria o să vină cu o documentaţie pentru a ne informa în mod oficial despre intenţiile pe care le are", ne-a declarat Costică Vicol, directorul Direcţiei Silvice Brăila.