Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Sint zone in care apa ar putea foarte usor sa rupa digul"

Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Chiru, se teme ca, in zilele urmatoare, vreunul dintre digurile din judet ar putea ceda, sub presiunea extrem de mare a apelor Dunarii. El spune ca digurile din jurul Insulei Mari a Brailei sint vechi si in unele zone ale acestora nu s-a mai intervenit niciodata, de cind au fost construite: "Am vazut ca datorita traficului greu care a fost pe diguri, sint zone in care apa ar putea foarte usor sa patrunda, sa rupa, dat fiind ca s-au creat niste crevase, niste locuri in care presiunea si viteza apei ar putea oricind rupe. De vina au fost toti cei care au exploatat Insula in ultimii ani, si nu au tinut cont de niste reguli minime, inclusiv firma TCE 3 Brazi, nu mai vorbesc in timpul guvernarii comuniste, cind au fost efectiv distruse acele diguri. Nu s-au mai facut reparatii in ultimii 40 de ani, in zona Salcia, acolo unde s-a lucrat la lopata, sint o gramada de locuri - eu stiu vreo 3-4, unde nu s-a actionat deloc, niciodata, asupra digului. Si sint locuri unde digul este cu un metru mai jos. Dar nimeni nu s-a ocupat, nu au existat bani, nu a existat interes, poate n-au iesit spagi, pentru ca trebuia sa iasa si spagi, daca se lucra la diguri...".
Chiru a dat detalii asupra locurilor unde, spune el, nu s-a intervenit niciodata, de peste 40 de ani: "Intre Titcov si Agaua, si nu numai acolo, de la Agaua in jos, spre sud, spre Zaton, iarasi sint probleme, pentru ca acolo, nici Dumnezeu nu baga in seama digurile. Si in zona Tacau, Marasu, Bandoiu a fost un trafic foarte mare, mai ales cind s-au mai refacut din drumurile din Insula si le-au exploatat inclusiv drumarii intr-un mod irational. Erau niste diguri si au intrat cu masini de 40 de tone pe ele, si datorita faptului ca trebuia facute niste drumuri, s-au stricat altele. In atita amar de vreme, nu s-a gindit nimeni ca va exista un moment in care Dunarea, natural, isi va face de cap. Si-n actuala conjunctura chiar s-ar putea sa-si faca de cap, daca noi nu ne ingrijim de diguri. Sa speram ca, la Braila, datorita faptului ca fluviul se imparte in doua brate, debitul va fi diminuat si nu vor fi probleme. Dar una e sa te rogi la Dumnezeu sa nu vina apa mare si alta este sa fii asigurat in orice moment ca totul este OK".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii