Singurul roman care traieste numai din scris | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Singurul roman care traieste numai din scris

Seara de vineri a prilejuit brailenilor o intilnire memorabila cu jurnalistul, scriitorul si criticul de arta Tudor Octavian. Au raspuns invitatiei distinsi profesori, artisti, oameni de cultura locali, dar si alti braileni care au dorit sa-l vada in carne si oase pe cunoscutul publicist. Intilnirea a avut loc la sediul din Piata Poligon a Bibliotecii Judetene, rolul de gazda fiind asumat de Rodica Draghici, directorul institutiei. Problema care a deschis dialogul s-a referit la cetatenii de onoare ai Brailei care din diferite motive au pornit pe drumul spinos si greu al strainatatii ori au plecat sa-si gaseasca marea afirmare in alte orase ale tarii. In aceasta a doua categorie, marturiseste Tudor Octavian, s-a aflat si el, care dupa citiva ani petrecuti in Brailita natala si alti citiva petrecuti la Galati cu statutul de angajat intr-un institut de proiectari, la 27 de ani, tinarul cu abilitati literare a ales sa plece la Bucuresti pentru a urma o facultate de litere, la zi, luind, practic, viata de la capat. Dupa cum chiar el a relatat, Tudor Octavian, a scris primele povestiri in perioada cind era elev la Liceul Militar, iar din anul al doilea de facultate a fost angajat la revistele "Viata Studenteasca" si "Amfiteatru", locuri unde si-a format condeiul si s-a facut remarcat de personalitati importante ale culturii romane. Dupa debutul, in 1968 cu "Povestiri diferite", a publicat mai multe volume de proza, iar in 1990, a publicat doua antologii de pamflete, precum si alte volume de proza scurta.
Preocupat de arta in egala masura, autorul a consacrat citeva monografii de arta unor pictori mai putin renumiti, reusind sa faca din scris, spune el, o buna activitate comerciala. "Sint singurul roman la virsta mea care traieste numai din scris", a afirmat Tudor Octavian. Publicistul si-a facut o cariera si din meseria de "scriitor la ziar". Numele sau este cunoscut cititorilor romani prin colaborarile sale cu publicatii precum "Academia Catavencu", "Romania Literara", "Contemporanul", "Jurnalul National" sau "Pro Sport". Pe parcursul intilnirii sale cu brailenii, invitatul a mai povestit din subterfugiile vietii de gazetar, dar si aspecte picante si intimplari din redactiile ziarelor cu care a colaborat de-a lungul vremii, acestea fiind unele din cele mai gustate momente ale serii. Recent, Tudor Octavian a scos de sub tipar doua colectii de proza scurta adunate sub titlul "Povestiri alese" prima carte dintr-un proiect editorial ambitios al Jurnalului National, "Scriitori romani de succes". Autorul spune ca de la iesirea lor pe piata, volumele au avut un succes insemnat si datorita intensei campanii de promovare de care a beneficiat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro