Mergi la conţinutul principal

Singura (!) bancă din fața Gării Brăila, ”domiciliu” aproape permanent pentru un om al străzii

* pe unde își mai fac veacul persoanele fără adăpost

 

 

 

Ca și cum n-ar fi de ajuns că zona gării CFR Brăila a început să afișeze din nou un aspect neîngrijit, în ciuda lucrărilor de modernizare finalizate în urmă cu doar câțiva ani, lunga serie de neajunsuri (asupra cărora vom reveni) este completată de imaginea unui om al străzii care, zilnic, doarme pe unica (!) bancă din fața gării. Mai întâi își începe siesta pe o bancă din apropierea fântânii arteziene, iar apoi, până să vină căldura, căuta soarele ocupând ore în șir banca de la intrarea în gară.  De câteva zile, de când căldurile au devenit insuportabile, omul preferă umbra deasă şi răcoarea din apropierea fântânii arteziene. 

În ciuda acestui aspect devenit deja o obișnuință, s-au dus anii când mulți oropsiți ai sorții căutau adăpostul și căldura sălii de așteptare clasa a II –a din gară, fiind de pomină și formula spusă cu emfază de unii: “Băi, fraierilor, eu dorm «la unchiu-n gară»”! Vremurile s-au mai schimbat, iar acum boschetarii, cerșetorii etc își găsesc adăpost prin tot felul de cotloane, centrale și puncte termice abandonate, clădiri părăsite, sau aleg umbra boscheților. Asta mai ales cum se încălzește afară și, asemenea persoanei de la gară, părăsesc ziua Adăpostul din Vidin, administrat de Primărie. Unde unii mai revin noaptea, pentru condițiile omenești de acolo. Iar alte motive pentru a “evada” din adăpostul Primăriei sunt câteva metehne la care nu renunță: cerșitul (inclusiv în cimitire), consumul de băuturi alcoolice sau “suflatul în pungă”. Iar când, nespălați și murdari, urcă în mijloacele de transport, degajă un miros pestilențial, unii reacționând violent când sunt coborâți la prima stație. Alții mai sunt și pretențioși: când (în stații și cimitire, în fața magazinelor sau a bisericilor și zona piețelor) primesc câte un pachețel cu mâncare și o sticlă de bere, preferă doar băutura. Între ei se iscă și bătăi când este vorba de cine să ducă crucea după vreun cortegiu mortuar, în asemenea situații fiind vorba chiar de indivizi/clanuri care își impart zonele de activitate.

Iar o altă zonă predilectă somnului la soare ori la umbră, este micul parc din apropierea Pieţei Sărace.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro