Suparati ca nu au reusit nici pina acum sa determine administratia "CET" sa aplice hotarirea Curtii de Apel Galati care a obligat SC "CET" sa stabileasca nivelul minim al salariului de baza brut de 620 lei, sindicalistii unitatii au transmis memorii catre presedintele Traian Basescu, pemierul Tariceanu, precum si catre prim procurorul Romaniei cerind ajutor. In plus, Sindicatul Liber "CET" a trimis aceleasi materiale si catre Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor si Senatului, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe linga Judecatoria Braila precum si primarului municipiului, Aurel Simionescu. In principiu, organizatia sindicala invoca prevederi legale care stabilesc foarte clar obligatia angajatorului de a se alinia prevederilor Contractului Colectiv la nivel de ramura. CCM la ramura prevede un salariu de baza brut de 620 lei. De altfel, cazul a fost transat in instanta care a obligat in final administratia "CET" sa faca modificari la CCM pe unitate astfel incit sa fie armonizat cu prevederile CCM la nivel de ramura. Nemultumit de reactia angajatorului, sindicatul a trecut la investirea cu titlu executoriu a hotaririi instantei, iar ulterior a formulat plingere penala impotriva directorului general al SC "CET", Ionel Patrascu. In plus, sindicatul s-a adresat si Comisiei prefecturale de Dialog Social care i-a dat dreptate recomandind conducerii "CET" sa aplice pina la capat hotarirea instantei. "De atunci nu s-a mai intimplat nimic, in sensul ca nu s-a modificat CCM pe unitate cu respectarea deciziei instantei, lucru care presupunea ca salariul minim era de 620 lei la care se aplica grila proprie de salarizare negociata la nivel de unitate. Cea mai recenta confirmare a faptul ca in continuare administratia societatii, si mai ales directorul general sint in ilegalitate a venit din partea Inspectoratului Teritorial de Munca Braila care a precizat ca angajatorul avea obligatia de a stabili pentru acest an un nivel de salarizare corespunzator clasei I de minim 625 lei potrivit CCM la ramura. Daca am vazut ca in plan local nu s-a implicat nimeni in a determina administratia societatii sa aplice aceste prevederi ne-am adresat cu memorii factorilor decidenti la nivel central", ne-a declarat liderul sindical, Gheorghita Pirlog. De asemenea, sursa citata a mai precizat ca in paralel, 329 de salariati ai "CET" au actionat in instanta administratia societatii pentru a recupera drepturi salariale restante aferente perioadei februarie 2007 - august 2008 in cuantum de circa 36 miliarde lei. "Banii reprezinta diferenta in plus intre salariul minim pe unitate si nivelul minim de salarizare prevazut la ramura si sumele variaza intre 50 si 200 milioane de lei vechi per salariat", a mai spus Pirlog.
Patrascu: Satisfacerea cerintelor sindicatului este echivalenta cu destabilizarea economica a CET
La rindul sau, directorul SC "CET", Ionel Patrascu, a explicat ca intr-o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor societatii va fi luata in discutie problema pentru a fi luata o decizie in acest caz. "Ceea ce vor cei de la sindicat este echivalentul destabilizarii econimico-financiare a unitatii si de aceea consider ca actionarii sint cei in masura sa ia o decizie. In paralel, procesele in care sintem implicati in relatia cu sindicatul isi urmeaza cursul", a punctat Patrascu.
Conflictul intre sindicat si administratia "CET" a izbucnit inca de anul trecut cind Sindicatul Liber CET a dat in judecata SC "CET" pe motiv ca nu respecta prevederile CCM la nivel de ramura potrivit caruia pragul minim de salarizare este de 620 lei. In prima faza sindicatul a pierdut la Tribunalul Braila, insa Curtea de Apel Galati a revenit si a decis in favoarea sindicalistilor. Concret, a emis o hotarire irevocabila prin care obliga pirita, adica SC "CET", sa respecte prevederile din CCM la nivel de ramura energie electrica, termica, petrol si gaze pe anul 2007, in sensul de a stabili nivelul minim al salariului de baza brut de 620 lei.