Totodată, primarul Simionescu a declarat recent că, indiferent pe ce formulă se va merge la alegerile locale, ea trebuie să fie unitară atât pentru alegerea primarului, cât şi pentru cea a preşedintelui de CJ. În acelaşi timp, acesta a subliniat că, strict din punctul său de vedere, primarul ales din două tururi are mai multă reprezentativitate şi legitimitate în faţa populaţiei, faţă de cel ales numai dintr-un tur. "La alegerea primarilor - că e din unul sau două tururi - noi trebuie să avem o legislaţie unitară pentru acelaşi tip de alegeri. Adică, pentru alegerile locale, trebuie să ne hotărâm dacă facem totul dintr-un tur sau nu, fie că e vorba de primari sau de preşedinţi de CJ. Acum, din punctul meu de vedere, dacă e vorba să se facă dintr-un tur, pe motiv că se întâmplă nişte reduceri de cheltuieli, să zicem că asta e un punct în favoarea acestei variante. Deşi nu ştiu cât de semnificative sunt reducerile, având în vedere că alegerile se fac oricum la 4 ani. În schimb, dacă e vorba de reprezentativitate şi legitimitate, e o discuţie în favoarea alegerilor din 2 tururi de scrutin, pentru că cei care au votat pentru un candidat care nu a ieşit printre primii doi, se vor duce, cei mai mulţi, la unul dintre cei rămaşi în cursă", a explicat Simionescu.
Acesta a mai adăugat că este conştient că, împotriva alegerii primarului din două tururi de scrutin poate fi adus argumentul că, între cele două tururi se fac fel de fel de alianţe şi înţelegeri între partide şi candidaţi, însă spune că, în fapt, înfiriparea acestor alianţe este inevitabilă, aşa că acest argument nu prea poate fi susţinut.
În altă ordine de idei însă, edilul-şef a recunoscut că, în acest moment, dacă preşedintele Traian Băsescu promulgă legea alegerii primarului dintr-un singur tur, atunci el ar trebui să stea destul de liniştit, având şanse mari la un al doilea mandat. Simionescu a punctat că, totuşi, acest lucru nu îl face să se culce pe o ureche: "Cred că această formulă mă avantajează. Nu că simt neapărat o linişte, dar îmi asum un risc mai mic. Oricum, din statisticile pe care le avem, dacă pornim de la principiul că cei care sunt acum în funcţie sunt avantajaţi, ordinea rezultatelor la alegerile din 2012 ar fi PSD, PDL, PNL. Însă, în ce priveşte PDL-ul, e posibil ca, în oraşele mari, imaginea partidului să afecteze imaginea omului şi să piardă. Vom vedea dacă formula asta funcţionează", a mai adăugat Aurel Simionescu.