Mergi la conţinutul principal

Simionescu nu e de acord să cedeze impozitele pe proprietate

Posibilitatea ca ANAF să colecteze impozitele pe proprietate, aşa cum este menţionat în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional, nu convine şefilor administraţiilor locale. Primarul Aurel Simionescu consideră că varianta de lucru în care ANAF să preia colectarea impozitelor pe proprietate este o idee nefericită, care nu face altceva decât să contravină ideii de descentralizare cerută de autorităţile publice locale.
"Eu înţeleg perfect că traversăm o situaţie de criză şi că anumite aspecte trebuie tratate cu o atenţie sporită, dar nu cred că o astfel de variantă va rezolva problemele. Dacă se va merge pe această idee, nu se va întâmpla altceva decât să ne întoarcem la centralizarea din care am ieşit atât de greu. Deja am constatat o serie de derapaje la anumite capitole bugetare, în sensul impunerii unor criterii de eligibilitate şi încadrare în anumite tranşe de venit. Nu cred că ar rezolva situaţia revenirea la o centralizare de genul colectării impozitelor şi taxelor pe proprietate de către ANAF, în numele autorităţilor locale", ne-a declarat sursa citată.
De altfel, majoritatea primarilor din ţară se tem că dacă ANAF va colecta aceste taxe şi impozite, banii nu ar mai ajunge integral în bugetele locale sau nu vor fi primiţi la timp. Asta în condiţiile în care o parte importantă din bugetul primăriilor provine din banii încasaţi din astfel de taxe.
Potrivit raportului de activitate al Primăriei Brăila, în cursul anului trecut, municipalitatea a încasat din impozite şi taxe pe proprietate suma de 33,73 milioane de lei, iar din taxe pe mijloace de transport încă 9,12 milioane de lei, în total aproape 43 milioane de lei. Având în vedere că veniturile totale ale Primăriei Brăila s-au cifrat, în 2011, la 431 milioane de lei, banii proveniţi din impozite şi taxe pe proprietate şi pe mijloace de transport reprezintă undeva la 10% din veniturile totale încasate de municipalitate.
Potrivit Primăriei Brăila, la capitolul impozite şi taxe pe proprietate s-au făcut următoarele încasări: impozit şi taxă pe clădiri - 26,78 milioane lei, impozit şi taxă pe teren - 5,31 milioane lei, taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru - 1,57 milioane de lei. Din impozitul pe mijloace de transport Primăria Brăila a obţinut 9,12 milioane de lei.

"Îi cer public ministrului de Finanţe să consulte Asociaţia Municipiilor din România!"

Şi la nivel naţional, mulţi dintre primarii de municipii dezaprobă posibilitatea ca ANAF să colecteze taxe şi impozite locale în numele autorităţilor locale.
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu (PSD): "La cât de multe tâmpenii se întâmplă, aceasta ar fi bomboana de pe colivă. Dacă ANAF va colecta aceste taxe şi impozite, nu ne va mai da banii la timp. Îi va folosi pentru te miri ce alte scopuri. (...) Noi cerem de mult şi ca marii contribuabili să revină la primării, nu să plătească taxele şi impozitele direct la ANAF, să ne lase să gestionăm noi resursele în folosul comunităţilor pe care le conducem, fiindcă de aceea am fost aleşi". El spus că va fi obligat să disponibilizeze angajaţi de la Direcţia de venituri a Primăriei. "Fireşte că va trebui să dăm afară angajaţi de la Direcţia de venituri a Primăriei Bistriţa, care se ocupă acum de încasarea acestor taxe. Să nu îşi imagineze cineva că bistriţenii vor merge la Bucureşti să le achite. ANAF va trebui să înfiinţeze structuri teritoriale, ca să poată încasa aceste taxe. Totuşi, sper că nu se va întâmpla aşa ceva. E o aberaţie", spune Ovidiu Creţu.
Primarul din Deva, Petru Mărginean (PC), susţine că preluarea colectării impozitelor pe proprietate de către ANAF nu se poate realiza, fiindcă nu există cadrul legal. "Astea sunt vorbe, nu este logic, nu există cadru legal. Orice schimbare de acest fel se realizează prin legi, nu prin propuneri şi scrisori ale unor foruri, indiferent că sunt FMI, Banca Mondială sau cum or mai fi. Tehnic este aproape imposibil şi deloc eficient", a spus Mărginean.
Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea (PDL): "Nu acceptăm, nu ştiu dacă pot face chiar aşa, să fim cobaii unor guverne, să se facă experimente pe noi. Nu are de ce prelua ANAF, primăriile trebuie să colecteze aceste taxe, conform legii. Nu cred că poate prelua ANAF, dacă o face, ar avea posibilitatea să ne amâne virarea banilor sau chiar să ascundă din sume. Îi cer public ministrului de Finanţe să consulte Asociaţia Municipiilor din România, înainte de a lua o măsură de acest fel".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro