Siguranta cetateanului, motiv serios pentru vorbit discutii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Siguranta cetateanului, motiv serios pentru vorbit discutii

Dupa circa doi ani in care a fost orb la toate semnalele privind situatia infractionala dificila din judetul Braila si s-a incapatinat sa invoce statistici triumfaliste, care indicau faptul ca stam din ce in ce mai bine, la acest capitol, presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Ion Rotaru a deschis ochii, si si-a dat seama, subit, ca problema este cit de poate de grava. Intimplator sau nu, dupa ce "Obiectiv- Vocea Brailei" a publicat un articol prin care semnala ca, pe harta municipiului, nu exista macar o singura zona de siguranta pentru cetateanul de rind, la sediul Politiei Judetene a avut loc o sedinta cu toate institutiile abilitate in acest domeniu. De aceasta data, Rotaru a admis ca este mult de lucru, pe linia asigurarii si mentinerii linistii publice si s-a aratat sigur ca, in urma masurilor stabilite, lucrurile vor merge din ce in ce mai bine. "Situatia nu este, din pacate, deloc buna si s-a impus aceasta reasezare a dispozitivului. S-a urmarit o mai buna organizare, o mai buna comunicare intre toti cei care concura la asigurarea si mentinerea linistii si ordinii publice, o mai buna instrumentare a situatiilor conflictuale care apar".
Rotaru ne-a explicat ca, de fapt, "reasezarea" la care face referire, inseamna, ca Politia sa scape de citeva cartiere, jumatati de cartier sau strazi, "pasindu-le", din punct de vedere al ordinii si linistii publice, in responsabilitatea completa unor institutii precum Jandarmeria, Politia Comunitara sau Politia de Frontiera. In acest context, seful ATOP a laudat Politia de Frontiera, pentru disponibilitatea de a-si asuma acest tip de responsabilitate si a criticat Jandarmeria, pentru lipsa unei astfel de disponibilitati. In plus, Rotaru, a admis ca aceste responsabilitati ce vizeaza cartiere intregi, depasesc oarecum cadrul legal, in ce priveste atributiile Politiei Comunitare, Politiei de Frontiera si Jandarmeriei, dar considera ca, daca vrei cu adevarat, poti "largi" cadrul legal: "Eu nu zic sa faca mai mult decit permite legea, dar mai exact, s-a dorit ca una din zonele pe care si le puteau alege dumnealor, fie ca era un cartier sau altul, sa o preia definitiv in ceea ce priveste pastrarea si mentinerea linistii publice".
Atentionat ca legea nu le permite jandarmilor sa preia cu totul in responsabilitate cartiere intregi din oras, Rotaru a dat o replica stupefianta: "La o adica, legea nu permite nici Politiei de Frontiera sa preia un dispozitiv, si totusi...".
Si daca tot vorbim de siguranta cetateanului, l-am intrebat pe presedintele ATOP daca, in opinia sa, exista o zona din Braila care sa fie sigura. "Zone care sa fie sigure pot fi considerate toate sau nici una, deci putem analiza fenomenul prin prisma infractiunilor care s-au produs intr-o zona sau alta. Daca zona de centru este mai sigura dintr-un punct de vedere, si s-au masat forte pe alte cartiere, s-a constatat ca s-au inmultit furturile in centru. Deci fortele nu reusesc sa acopere toate zonele, sa avem garantia ca o zona este foarte sigura, este limpede".

"Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila nu are structuri specializate de mentinere a ordinii publice"

Conducerea Jandarmeriei Braila ne-a informat ieri ca a refuzat, intr-adevar, preluarea unor cartiere in deplina responsabilitate, argumentindu-si pozitia prin faptul ca legea nu confera institutiei astfel de atributii, iar IJJ nu are structuri specializate pentru activitati de mentinere a ordinii publice, cu exceptia Postului de Jandarmi Lacu Sarat. "In baza planului de cooperare cu Politia, IJJ Braila executa, la solicitarea acesteia, misiuni temporare de mentinere a ordinii publice pe perioade de timp scurte si in zone strict delimitate, fara a afecta executarea misiunilor permanente si temporare ale unitatii in perioada respectiva si a programului de pregatire", ne-a declarat capitan Marius Ilas, adjunctul inspectorului sef al IJJ.

Politia Comunitara raspunde de zonele cu spatii verzi si mobilier stradal

Chiar daca Rotaru lasa sa se inteleaga ca, dintre institutiile amintite, numai Jandarmeria este cea care refuza sa ia in grija "cartiere intregi sau jumatati de cartier", de fapt, nici Politia Comunitara nu a iesit din limitele prevazute de lege, conducerea acesteia asumindu-si responsabilitatea de a se ocupa strict de zonele in care are competenta. Mai exact, zonele incredintate de ATOP Politiei Comunitare sint cele unde se afla spatii verzi si mobilier stradal. Agentii comunitari vor raspunde, de acum incolo, de siguranta cetatenilor iesiti la plimbare, dar si de trandafirii si bancile de pe Faleza, Esplanada, platoul din fata Palatului Administrativ, Bulevardul Independentei, Parcul Monument, Gradina Mare si Statiunea Lacu Sarat. Politia Comunitara va forma, insa, si patrule mixte, cu Politia Municipiului, pentru a veghea la linistea cetatenilor din toate zonele municipiului. "Am primit aceasta propunere de la conducerea Politiei Municipiului si ii vom da curs. Saptamina asta vom stabili ce agenti vom delega sa faca echipa cu politistii, iar de saptamina viitoare patrulele vor iesi in teren", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila. Potrivit spuselor sale, agentii comunitari le acorda deja un sprijin efectiv politistilor de proximitate. Concret, in toate cele zece sectoare de proximitate ale municipiului, exista cite doi agenti comunitari care vegheaza la ordinea publica din jurul scolilor, avertizeaza si chiar sanctioneaza cetatenii care arunca deseuri pe spatii publice si identifica masinile abandonate. "Daca depisteaza elemente de mica infractionalitate, agentii nostrii declina aceste cazuri catre politistii de proximitate", ne-a mai declarat directorul Jipa.

Politia de Frontiera va veghea trecerile bac Stinca si Smirdan

Tot strict in limitele competentelor legale - si nu, cum a sugerat Rotaru, "largind" aceste competente - si-au asumat responsabilitati in dispozitivul amintit si politistii de frontiera. Mai concret, in aria acestora de responsabilitate de pe teritoriul municipiului Braila au fost incluse cele doua treceri bac, Stinca si Smirdan, in nici un caz "un cartier sau o jumatate de cartier". "In functie de oamenii disponibili si de situatia operativa din momentul respectiv, vom patrula zilnic in aceste zone, pentru asigurarea linistii publice dar si pentru aspecte care ne intereseaza pe noi, cum ar fi traficul cu masini furate, de exemplu", ne-a spus Stefan Stoica, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Braila.
Precizam ca, pina la inchiderea editiei, nu am putut obtine un punct de vedere al conducerii IPJ, pentru a afla daca aceasta doreste "reasezarea dispozitivului", prin predarea unor zone intregi, fie ele cartiere, fie parti de cartiere, in responsabilitatea altor institutii, din punct de vedere al ordinii si linistii publice. Nu de alta, dar, daca este vorba despre asumarea responsabilitatilor prevazute de lege, asa cum s-a vazut, "reasezarea" nu aduce nimic nou, dat fiind ca si pina acum, Politia Comunitara, Politia de Frontiera si Jandarmeria si-au indeplinit atributiile amintite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro